Urani natural

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El terme urani natural (UN, o NU segons les sigles en anglès) es refereix a l'urani que té la mateixa proporció isotòpica que la de la naturalesa. Conté un 0,7% d'urani-235, un 99,3% d'uran-238 i una traça d'urani-234 (0,0055%). En termes de quantitat de radioactivitat, aproximadament un 2,2% prové de l'urani-235, un 48,6% de l'urani-238 i un 49,2% de l'urani-234.

L'urani natural es pot utilitzar com a combustible de reactors de baixa i alta potència. Històricament, els reactors moderats per grafit i per aigua pesant utilitzaven com a combustible l'urani natural en les formes ceràmiques del metall pur (U) o diòxid d'urani (UO2). Tanmateix, les proves experimentals dutes a terme amb el triòxid d'urani (UO3) i l'octaòxid de triurani (U3O8) resulten prometedores.[1]

El percentatge del 0,72% d'urani-235 no és suficient per produir una reacció en cadena autosostinguda en reactors d'aigua lleugera o en armes nuclears; aquestes aplicacions necessiten urani enriquit. Les armes nuclears prenen una concentració del 90% d'urani-235, i els reactors d'aigua lleugera requereixen una concentració d'urani-235 del voltant del 3%.[2] L'urani natural no enriquit és un combustible apropiat per un reactor d'aigua pesant, com un reactor CANDU. D'altra banda, l'urani empobrit no conté urani-235.

Durant el Projecte Manhattan s'utilitzà el nom tuballoy per referir-se a l'urani natural en la condició refinada; aquest terme encara s'utilitza ocasionalment. L'urani també s'anomenà x-metal (metall x) durant la Segona Guerra Mundial.

Referències[modifica]

  1. «Design Parameters for a Natural Uranium UO3- or U3O8-Fueled Nuclear Reactor». Oak Ridge National Laboratory.
  2. Loveland, W.; Morrissey, D.J.; Seaborg, G.T.. «Chapter 16 Nuclear Reactor Chemistry». A: Modern Nuclear Chemistry, 2006. 

Bibliografia[modifica]

  • Design Parameters for a Natural Uranium Fueled Nuclear Reactor, C. M. Hopper et al., ORNL/TM-2002/240, novembre de 2002 (en anglès).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]