Urbex

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Catacombes de Paris.jpg
Light Painting Urbex.jpg
Le site minier.jpg

Exploració urbana (sovint abreviada urbex o UE). Es tracta de l'exploració de zones allunyades dels nuclis urbans, zones industrials, o abandonades.[1] L'exploració urbana és també coneguda comunament com a infiltració, encara que alguns consideren que la infiltració està més estretament associada amb l'exploració de zones amb activitat o llocs habitats. Per realitzar aquesta pràctica, els exploradors accedeixen a aquests llocs si és necessari, pel clavegueram, finestres, balcons...[2]

Els exploradors urbans, sempre ben equipats, s'exposen també a riscos comuns en llocs amb clars signes de decadència. La naturalesa d'aquesta activitat presenta diversos riscos, inclosos els riscos físics i la possibilitat de la detenció i el càstig.[3] Moltes, però no totes les activitats relacionades amb l'exploració urbana poden considerar-se violacions de propietats i transgressió de normes i lleis dels llocs o regions explorades. Per part física, corren el risc de patir accidents. Un altre risc comú, poden ser els vagabunds agressius.

Exploració urbana[modifica]

La crisi i l'abandonament han fomentat aquest tipus d'oci. Es coneix com a turisme industrial a Rússia o Diggering en altres països de l'est, però el terme més extens és l'Exploració Urbana. Investigació d'un territori, edifici o estructura d'enginyeria de manufactura o altres usos, així com les instal·lacions deshabilitades (abandonades) amb l'objectiu d'obtenir plaer psicològic i plaer estètic o satisfer el simple interès en la recerca. Aquest fenomen té moltes característiques en la subcultura de la joventut.

Visites als objectes deshabilitats[modifica]

Un dels tipus de turisme industrial més estès és la visita a llocs en desús. Poden ser edificacions de construccions inacabades, antany en funcionament, Instal·lacions industrials, militars, cases abandonades, barris i fins a ciutats (els anomenats pobles fantasmes). Àmplia proporció d'aquest tipus de turisme industrial, pel que sembla té un risc relativament baix per a la salut. Possibles riscs pot ser el sobtat col·lapse de les estructures constructives, animals salvatges, la contaminació química, etc. En la majoria dels casos, el propòsit d'aquest tipus de turisme és aconseguir plaer contemplatiu, molts d'aquests investigadors són fotògrafs.

Els exploradors tendeixen a no fer publicitat de la ubicació dels objectes detectats ni revelen la seva ubicació, creient que amb això poden atraure a les autoritats o causar gran afluència de turistes o altres persones que vulguin destruir el lloc. La filosofia dels investigadors és deixar el lloc intacte, tal com el van deixar des del primer dia des del seu abandonament per conservar la seva estètica i naturalitat.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Urbex Modifica l'enllaç a Wikidata