Urbilateri

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Suposada relació filogenètica dins dels urbilateris
Urbilateris? ↓

Acelomorfs


Urbilateris? ↓
Protostoms

LophotrochozoaEcdisozous
Deuterostoms
Els urbilateris (de l'alemany ur “original”) són els darrers antecessors comuns hipotètics del clade bilateri, és a dir de tots els animals que tenen una simetria bilateral.

Aquest aspecte és motiu de debat, ja que encara no s'ha trobat proves en el registre fòssil; la reconstrucció morfològica depèn de si els acelomorfs s'inclouen dins del clade bilateri.

La primera evidència de bilateris en el registre fòssil es trobà en sediments del període Ediacarià (de fa uns 570 milions d'anys) i el primer fòssil acceptat és Kimberella, datat de 550 milions d'anys.

Característiques dels urbilateris[modifica]

Tindrien un embrió triblàstic (de tres capes) i dos eixos principals de simetria.[1]

Tradicionalment se'ls ha vist com a cucs plans arrodonits, però aquest concepte va ser abandonat, i recuperat en haver inclòs un filum de cucs plans dins dels bilateris

Visió[modifica]

La detecció de la llum (fotosensibilitat) es troba en organismes simples com les algues marines i en els urbilateris se suposa que podria consistir en una única cèl·lula fotoreceptora.

Referències[modifica]

  1. Hejnol, A.; Martindale, M.Q. «Acoel development supports a simple planula-like urbilaterian». Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363, 1496, 2008, p. 1493–1501. DOI: 10.1098/rstb.2007.2239.