Urbà Fando i Rais

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaUrbà Fando i Rais
Biografia
Naixement27 juny 1855 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mortmaig 1911 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Porto (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari, compositor, organista Modifica el valor a Wikidata
GènereSarsuela Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata

Urbà Fando i Rais (Barcelona, 27 de juny de 1855[1]Porto, Portugal, maig de 1911[2][3]) va ser un músic, organista i director d'orquestra, i compositor de sarsueles de molt d'èxit a finals del segle xix.

Biografia[modifica]

Urbà Baltasar Ramon Fando i Rais fou fill d'Urbano Fando i Valera Rais, net d'Urbano Fando i pare d'Urbano Fando i Ricci.[1] Inicià la seva formació musical a l'escolania de l'església de la basílica de la Mercè de Barcelona, i l'amplià al Conservatori del Liceu. Dirigí els cors del Liceu i portà petites companyies de sarsuela i operetes. Després d'estrenar algunes sarsueles amb llibret i partitures pròpies, a partir del 1895 encetà una fructífera col·laboració amb el teatre Jardí Espanyol, amb moltes sarsueles amb música pròpia i llibrets de Conrad Colomer i Rogés. L'obra que li donà més anomenada va ser El somni de la innocència: cent representacions només el 1895, més de tres mil en la dècada posterior. S'intentà de perllongar aquest èxit amb dues continuacions: Verdalet, pare i fill i El senyor Palaudàrias, la primera amb llibret de Conrad Colomer i la segona amb lletra de Joaquim Montero i música d'Arturo de Isaura y Pont.[4]

Obra dramàtico-musical[modifica]

  • De telón adentro, cuadro cómico lírico en un acto Llibret: Bruno Güell.
  • La Jota del Duo. Apropósito en 1 acto. Llibret i música: Urbà Fando i Rais. Estrenat al Teatre Circ Barcelonès de Barcelona el 7 de febrer de 1894.
  • El príncep del Congo. Sarsuela bufa en 1 acte i 5 quadres. Llibret i música: Urbà Fando i Rais. Estrenada al teatre Jardí Espanyol de Barcelona el 13 de juliol de 1894.
  • L'illa tranquil·la. Sarsuela en 2 actes. Llibret i música: Urbà Fando i Rais. Estrenada al Teatre Principal (Barcelona) l'any 1894.
  • El somni de la innocència. Sarsuela en 1 acte. Llibret: Conrad Colomer i Rogés. Estrenada al teatre Jardí Espanyol de Barcelona el 5 de juny de 1895.[5]
  • El trompeta de lanceros, juguete cómico-lírico en un acto y en prosa. Llibret: José Caldeiro i Alejandro Barba. Estrenada al teatre Jardí Espanyol de Barcelona el 17 d'agost del 1895.
  • L'amich Molas. Sarsuela en tres actes. Estrenada al Teatre Català Romea de Barcelona el 13 de novembre del 1896.
  • Verdalet pare i fill, del comerç de Barcelona. Llibret: Conrad Colomer i Rogés. Estrenada al teatre Jardí Espanyol de Barcelona el 26 de maig de 1896.
  • Un debut. Sarsuela en 2 actes. Llibret: Antoni Ferrer i Codina. Estrenada al teatre Jardí Espanyol de Barcelona el 5 de juny de 1896.
  • La lliçó de dibuix. Sarsuela en 1 acte i en prosa. Llibret: Francesc Figueras i Ribot. Estrenada al teatre Jardí Espanyol de Barcelona l'11 de juliol de 1896.
  • Cosas de casa. Revista cómico-lírica en un acto y tres cuadros. Llibret: José Lambert. Estrenada al teatre Jardín Español el 2 de juliol del 1897.
  • La Primera Nit (Autour du lit nuptial). Vaudeville en tres actes y dos cuadros. Llibret: Frederic Fuentes i Aguiló. Estrenat al Teatre Còmic de Barcelona el novembre del 1905.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Registre de Naixements de l'Ajuntament de Barcelona, any 1855, 3r llibre, número de registre 2499. Als documents del registre sovint el cognom Rais sembla més aviat Ruiz.
  2. «La Gaceta de ayer, sumario - Información Central». El País, 12-05-1911, pàg. 2.
  3. «Administración Central - Ministerio de Estado - Asuntos contenciosos». Gaceta de Madrid, 11-05-1911, pàg. 424.
  4. Gran Enciclopèdia de la Música. Barcelona: Gran Enciclopèdia Catalana, 1999-2003. |
  5. «Espectáculos - Jardín Español». La Vanguardia, 05-06-1895, pàg. 6.