Vés al contingut

Urduliz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:08, 9 set 2015 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaUrduliz
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 22′ 21″ N, 2° 56′ 57″ O / 43.3726°N,2.9492°O / 43.3726; -2.9492
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Basc
ProvínciaBiscaia
Entitat territorial administrativaUribe Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població5.469 (2023) Modifica el valor a Wikidata (701,15 hab./km²)
Idioma oficialbasc (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície7,8 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud81
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataJavier Bilbao Lopategi Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal48610
Fus horari
Codi INE48089 Modifica el valor a Wikidata

Lloc weburduliz.net Modifica el valor a Wikidata

Urduliz és un municipi de la província de Biscaia, País Basc, pertanyent a la comarca d'Uribe. Es troba la vall de la ria de Butrón, al seu marge esquerre. Estructuralment la zona s'inscriu dintre del denominat "Sinclinori de Biscaia", l'adreça de la qual oest-est, pot ser apreciada per algunes de les alineacions muntanyenques que travessen aquest municipi. Així, l'adreça de les forests que separen aquesta vall de la vall d'Asua-Txorrieri, és una d'elles. Aquí destaquen els cims de Munarrikolanda (255 m), i Penyes (198 m). Més al nord s'estén una zona recorreguda per la ria de Butrón, al que van a parar els rierols Tarigua i Kukatxe.

Història

Elizate de la merindat d'Uribe. Es regiria per un fidel amb vot i seient cinquanta en els Congressos Generals de Guernica. Va ser senyoriu dels Echevarría de Butrón, que van construir la torre de Barria i l'església parroquial de Santa Marina de la qual van anar patrons. Santa Marina va ser reedificada en 1770. Estava servida per tres beneficiats presentats pel marquès de Valmediano, patró realengo qui corresponien la meitat dels delmes. La resta pertanyia al senyor de la casa solar d'Echeverría, patró divisser. L'ermita de Santa Marina està situada en les penyes del mateix nom, on van existir vuit molins. Des d'allí s'albira el litoral biscaí des de la Punta d'Estel fins al cap Villano. En el seu fèrtil vega es collia blat, blat de moro, mongetes i raïm per a l'elaboració de txacolí. En les zones altes proliferava el roure, l'alzina i l'arboç. A fins del segle XIX es va construir el castell de Butrón amb material extret de les pedreres d'Urduliz.

Referències