Urea

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralUrea
Sample of Urea.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCO(NH2)2
Localitat tipusToppin Hill, Llac Rason, Laverton Shire, Austràlia Occidental, Austràlia
Classificació
Categoriasubstàncies orgàniques
Nickel-Strunz 10a ed.10.CA.35
Dana50.4.6.1
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 5,646(1) Å; c = 4,701(1) Å;
Simetria4 2m - escalenohedral
Massa molar60,032 Da Modifica el valor a Wikidata
Colorincolor, groc clar, marró clar
Color de la ratllablanc groguenca
Diafanitattranslúcida
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1,484 nε = 1,603
Birefringènciaδ = 0,119
Punt de fusió132,7 i 134 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Codi IMAIMA1972-031
Any d'aprovació1972
Referències[1]

La urea és un compost químic cristal·lí, incolor, de fórmula CO(NH2)2. També es considera un mineral que pertany a la classe dels substàncies orgàniques. El seu nom sistemàtic és metandiamida. Fou descoberta per Hilaire Rouelle el 1773, i fou obtinguda sintèticament per primera vegada el 1828 pel químic alemany Friedrich Wöhler, el primer compost orgànic sintetitzat artificialment. El procés bàsic d'obtenció de la urea s'anomena síntesi de Wöhler en honor d'aquest químic.

Característiques[modifica]

Té un punt d'ebullició de 132,7 °C. És soluble en aigua i en alcohol i lleugerament soluble en èter. Cristal·litza en el sistema tetragonal. Es troba abundantment en l'orina, uns 9,3 grams/litre en l'orina humana, i és el principal producte terminal del metabolisme protídic en l'ésser humà i en els mamífers, i és excretada en grans quantitats per l'orina (vegeu "aparell urinari"). En quantitats menors, és present a la sang, al fetge, a la limfa i en els fluids serosos, i també en els excrements dels peixos i molts altres animals. La urea es forma principalment al fetge com un producte final del metabolisme.

Estructura 3D de la urea.
Fórmula de la urea.

El nitrogen de la urea, que constitueix la major part del nitrogen de l'orina, procedeix de la descomposició de les cèl·lules del cos però, sobretot, de les proteïnes dels aliments. La urea és present també en floridures dels fongs així com a les fulles i llavors de nombrosos llegums i cereals.

Síntesi de la urea

Ureotèlia[modifica]

La ureotèlia és aquella estratègia de gestió metabòlica del nitrogen en què determinats animals excreten urea com a principal catabòlit nitrogenat.[2][3] Generalment es produeix en animals que poden excretar suficient volum d'aigua o concentrar la urea en una considerable quantitat d'orina. Es produeix en mamífers (excepte el dàlmata)[cal citació], rèptils aquàtics, amfibis i alguns peixos cartilaginosos (en aquest darrer cas retenen la urea en l'organisme per augmentar la pressió osmòtica).[4] En el fetge dels animals l'amoníac és destoxificat per formar urea la qual és força menys tòxica i pot romandre en el cos durant més temps sense causar-hi efectes nocius. Un gram d'urea requereix 50 ml d'aigua per ser excretada.[5]

Usos[modifica]

A causa del seu alt contingut en nitrogen, la urea preparada comercialment s'utilitza en la fabricació de fertilitzants agrícoles. S'utilitza també com a estabilitzador en explosius de nitrocel·lulosa i és un component bàsic de les resines preparades sintèticament.

En agricultura[modifica]

Més del 90% de la producció mundial d'urea es destina a fertilitzant en agricultura. La urea té el contingut de nitrogen més alt entre tots els adobs químics sòlids d'ús comú en agricultura. Per tant té els costos de transport més baixos per unitat de nitrogen nutrient. L'estàndard com a fertilitzant és 46-0-0 (46% de nitrogen, 0% de fòsfor, 0% de potassi).{ICIS}

Molts bacteris dels sòls tenen l'enzim ureasa, el qual catalitza la conversió d'una molècula d'urea i una altra d'aigua en dues molècules d'amoniac i una de diòxid de carboni (CO(NH2)2 + H2O > 2NH3 + CO2), així els adobs amb urea ràpidament es transformen a la forma amoniacal en els sòls. Entre els bacteris del sòl que tenen ureasa hi ha els Nitrosomonas que fan el procés de la nitrificació.[6] Els bacteris que oxiden el nitrit a nitrat es troben els Nitrobacter, el qual és molt mòbil en els sòls i provoca contaminació de les aigües. L'amoni i el nitrat s'absorbeixen ràpidament per les plantes i és la font principal de nitrogen per al seu creixement. També es fa servir urea en moltes formulacions d'adobs químics. Com que la urea és molt soluble en aigua, es fa servir com adob líquid en combinació amb el nitrat d'amoni.

La impuresa més comuna en la urea és el biuret, el qual perjudica el creixement de les plantes.

La urea s'aplica normalment en una proporció de 40 a 300 kg/ha. No és compatible amb altres adobs.

Aplicada com adob foliar es fa en concentracions de 0,5% al 2,0% i amb baix contingut de biuret.

Indústria química[modifica]

És el material de partida per fabricar molts productes com

Explosius[modifica]

La urea es pot fer servir per fabricar nitrat d'urea, altament explosiva.

Automòbils[modifica]

La urea es fa servir en les reaccions de reducció no catalítica selectiva (SNCR) i la reducció catalítica selectiva (SCR) per reduir l'òxid de nitrogen provinent de la combustió del combustible dièsel i del gas natural.

Altres usos comercials[modifica]

 • Un estabilitzador en els explosius de nitrocel·lulosa
 • Un component de la nutrició per animals
 • Una alternativa no corrosiva per la sal emprada en les carreteres contra les glaçades
 • Un additiu saboritzant per les cigarretes
 • Un ingredient d'algunes cremes per a la pell,[7] humidicador i condicionador del cabell
 • Un ingredient en molts productes per a blanquejar les dents

En laboratori[modifica]

La urea a onentracions de fins a 10 M és un poderós desnaturalitzador de proteïnes i això serveix per incrementar la solubilitat d'algunes proteïnes. Una mescla d'urea i clorur de colina es fa servir com un solvent.

Es pot fer servir urea com a font d'hidrogen en cèl·lules de combustible.[8]

En medicina[modifica]

Una crema amb urea rehidrata la pell. La urea al 40% està indicada en la psoriasi, xerosi, onicomicosi, èczema, queratosi, queratoderma, i durícies de la pell. La urea al 40% "dissol la matriu intercel·lular"[9] de la placa de les ungles sense afectar-ne les parts sanes.

La injecció d'urea es fa servir per provocar l'avortament.

El contingut d'urea en la sang es mesura com a marcador de la funció renal,

També serveix per detectar en l'alè la presència del bacteri Helicobacter pylori associat amb úlceres pèptiques.

Anàlisi[modifica]

La urea es quantifica ràpidament a través de diversos mètodes com és el mètode colorimètric monoxim diacetil i la reacció de Berthelot.[10]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Urea
 1. «Urea» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 desembre 2015].
 2. «Ureotelic» (en anglès). Merriam-Webster.com.
 3. «Ureotelic» (en anglès). Mondofacto.com. Arxivat de l'original el 2010-02-13. [Consulta: 10 abril 2016].
 4. S. Sreekumar. Basic Physiology (en anglès). PHI Learning Pvt. Ltd., 2010, p. 180–181. ISBN 9788120341074. [Enllaç no actiu]
 5. Rastogi, V. B.. Modern Biology (en anglès). Pitambar Publishing, 1990, p. 173. ISBN 978-81-209-0496-5. 
 6. Marsh, K. L., G. K. Sims, and R. L. Mulvaney. 2005. Availability of urea to autotrophic ammonia-oxidizing bacteria as related to the fate of 14C- and 15N-labeled urea added to soil. Biol. Fert. Soil. 42:137-145.
 7. www.dooyoo.co.uk. «Lacura Multi Intensive Serum - Review - Excellent value for money - Lacura Multi Intensive Serum "Aqua complete"». Dooyoo.co.uk, 19-06-2009. [Consulta: 28 desembre 2010].
 8. «Researchers develop urea fuel cell.». Arxivat de l'original el 2017-06-29. [Consulta: 5 febrer 2012].
 9. «UriSec 40 How it Works». Odan Laboratories, gener 2009. Arxivat de l'original el 2 de febrer 2011. [Consulta: 15 febrer 2011].
 10. Baumgartner, M., M. Flöck, P. Winter, W. Lu, and W. Baumgartner. 2005. Evaluation of flow injection analysis for determination of urea in sheep's and cow's milk. Acta Veterinaria Hungarica. 50 (3): 263-271.