Uretra

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaUretra
Gray1142.png
Uretra (masculina)
Detalls
Llatí urethra feminina, urethra masculina
Precursor Si urogenital
Part de aparell urinari i lower urinary tract Tradueix
inferior vesical artery Tradueix
Identificadors
MeSH [1]
TA A08.4.01.001F
A08.5.01.001M
FMA 19667 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.1234
EB Online science/urethra
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata
1. Aparell urinari humà: 2. Ronyó, 3. Pelvis renal, 4. Urèter, 5. Bufeta urinària, 6. Uretra. (Costat esquerra amb secció frontal)
7. Glàndula suprarenal
Vasos: 8. Artèria i vena renals, 9. Vena cava inferior, 10. Aorta abdominal, 11. Artèria i vena ilíaques
Transparències: 12. Fetge, 13. Intestí gros, 14. Pelvis

La uretra (del llatí urethra) és el conducte pel qual discorre l'orina des de la bufeta urinària fins a l'exterior del cos durant la micció. La funció de la uretra és excretora en ambdós sexes i també compleix una funció reproductiva en l'home al permetre el pas del semen des de les vesícules seminals que aboquen a la pròstata fins a l'exterior.

Anatomia[modifica]

La uretra és més curta en la dona que en l'home. En la dona la uretra té una longitud entre 2,5 i 4 centímetres i desemboca en la vulva entre el clítoris i l'introit vaginal. Aquesta curta longitud de la uretra femenina explica la major susceptibilitat de cistitis en les dones. En l'home la uretra té una longitud d'uns 20 centímetres i s'obre a l'exterior en el meat uretral del gland. En aquest llarg recorregut, la uretra masculina té diferents porcions que són:

  1. Uretra prostàtica: Discorre a través de la pròstata, on aboquen els conductes deferents.
  2. Uretra membranosa: És una curta porció d'un o dos centímetres a través de la musculatura del sòl de la pelvis que conté l'esfínter uretral extern, un múscul esquelètic que controla voluntàriament la micció. La uretra membranosa és la porció més estreta de la uretra.
  3. Uretra esponjosa: Es diu així perquè es troba en l'interior del cos esponjós del penis, una beina erèctil que recorre tota la cara ventral del penis. Té una longitud d'uns 15-16 centímetres.

Histologia[modifica]

L'epiteli que recobreix l'interior de la uretra és un epiteli transicional quan s'inicia de la bufeta urinària. Després es transforma en un epiteli estratificat columnar i prop del meato urinari es transforma en epiteli estratificat escamós. Existeixen petites glàndules productores de moc que protegeixen la uretra de la corrosiva orina.

Malalties associades[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Uretra Modifica l'enllaç a Wikidata