Urgut

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Urgut fou un estat uzbek independent governat per begs propis que exercien el càrrec de manera hereditària. Els begs de Magian, Kshtut i Farab, al Kohistan a les muntanyes a l'orient de Samarcanda, reconeixien la seva sobirania.

L'estat fou de fet independent al segle XVI i XVII però als primers anys del segle XVIII fou sotmès per Haydar Tura de Bukharà (1799-1826). Llavors estava governat per Yuldash Parmanachi, que fou fet presoner i enviat a Bukharà; els tres begs vassalls també van reconèixer la sobirania de Bukharà. Un temps després, Katta Beg, fill de Yuldash, va recuperar el domini i va sotmetre Magian i Kshtut el govern dels quals va cedir al seu germà Sultan Beg. Va haver de lluitar contra Haydar Tura i va arribar a atacar Samarcanda; finalment es va acordar la pau casant la filla de Katta beg amb Nasrullah, fill d'Haydar, i conservant el domini com a feu de Bukharà. A la seva mort Irgut va passar als seus fills Adil Parmanachi a Urgut, i Allayar Datkha, a Magian.

Nasrullah va governar a Bukhara del 1826 al 1860. Poc abans de morir va cridar als dos begs a Bukharà i els va enviar a l'exili a Chardjui amb les seves famílies, i molts van morir allí. Nasrullah va nomenar nous begs pels districtes muntanyosos. El designat a Urgut va governar fins a la conquesta de Samarcanda pels rusos el maig del 1868; llavors va fugir i un príncep de la dinastia local, Hussein Beg, que havia fugir de Chardjui i s'havia refugiat al khanat de Kokand, va aprofitar l'ocasió per apoderar-se del beklik. Expulsat pels russos es va retirar a Magian, on es va establir mentre al seu germà Shadi el va nomenar a Kshtut, i al seu cosí Seyid a Farab.

El 1870 el beg de Magian fou capturat pels russos i després de la conquesta russa del beylik de Shahr-i Sabz el mateix any, un destacament rus es va dirigir a la vall del Kashka Darya, cap a Farab i Magian; els begs de Kshtut i Farab, Shadi i Seyid, havien estat implicats suposadament en recents atacs als russos: les dues fortaleses foren destruïdes i els dos begs es van haver de rendir. Ushtut, Farad i Magian foren annexionats al districte d'Urgut el 1870 i la resta dels districtes de la muntanya ho foren el 1871.

Referència[modifica]

Coord.: 39° 24′ N, 67° 15′ E / 39.4°N,67.25°E / 39.4; 67.25