Urologia i andrologia

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Urologia)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Urologia i andrologia

La urologia i andrologia és una especialitat medico-quirúrgica que s'ocupa de l'estudi, diagnòstic i tractament de les patologies que afecten a l'aparell urinari i retroperitoneu d'ambdós sexes i a l'aparell reproductor masculí, sense cap límit d'edat. Té els seus orígens a la segona meitat del segle xix com una subespecialitat de la cirurgia general. Aquesta separació es deu fonamentalment a tres factors:

  • Creació del cistoscopi (Antonin Jean Desormeux, 1853).
  • Tractament especialitzat de la patologia litiàsica, fins llavors en mans de litotomistes.
  • Necessitat assistencial de crear unitats monogràfiques dins del camp de la Cirurgia General.

La urologia inclou diferents subespecialitats com ara:

  • L'andrologia, la urologia oncològica (també dita oncologia urològica o uro-oncologia), la urologia ginecològica (o uroginecologia), la urodinàmica, la neuro-urologia, l'endourologia, la urologia pediàtrica o infantil, o la urologia geriàtrica.

Un dels grans experts catalans de la urologia fou Antoni Puigvert. És l'autor de diversos treballs, entre els quals destaquen la tècnica per a corregir l'estenosi tuberculosa de l'urèter terminal, Operació de Puigvert. Així mateix descrigué la malaltia dels càlculs renals, també coneguda com a malaltia de Puigvert. Va ser el primer metge a realitzar una urografia a nivell mundial.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Urologia i andrologia