Amargot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Urospermum dalechampii)
Infotaula d'ésser viuAmargot
Urospermum dalechampii Modifica el valor a Wikidata

Amargot (Urospermum dalechampii)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
GènereUrospermum
EspècieUrospermum dalechampii Modifica el valor a Wikidata
F.W.Schmidt, 1795
Nomenclatura
BasiònimTragopogon dalechampii Modifica el valor a Wikidata
ExautorScop. Modifica el valor a Wikidata

L'amargot, morro de porc, barba cabruna, apagallums, herba amargant o cuixabarba (Urospermum dalechampii)[1] és una planta amb flor de la família Asteraceae. El nom Urospermum prové del grec i es refereix a la forma de la llavor, i posteriorment el fruit, que acaba en una mena de cua, una prolongació buida i ampla. Jacques Daléchamps, a qui fa referència la segona part del nom binomial, va ser un metge naturalista francès del segle xvi, autor d'una Histoire générale des plantes.[2] Les fulles d'aquesta planta són comestibles i són un dels ingredients del preboggion, barreja d'herbes típica de la cuina de Ligúria.

Ecologia[modifica]

Creix en terrenys erms, vores de camins, camps de secà i pastures mesoxeròfiles, fins a altituds de 1.100 m. A Catalunya es pot trobar arreu però manca o rareja als Pirineus i al territori de la Serralada Transversal. El seu hàbitat s'estén de la península Ibèrica a Dalmàcia, incloent l'Àfrica septentrional.

Morfologia[modifica]

L'alçada d'aquesta planta pot oscil·lar entre un mínim de 10 fins a un màxim de 50 cm. És molt pilosa, amb una tija única o ramificada. A la base, les fulles estan generalment disposades en una roseta i són dentades, mentre que les fulles caulinars són poc nombroses i més petites, més o menys dividides i amplexicaules. La inflorescència és una flor solitària a l'extrem de la tija llarga. Les lígules són d'un groc vistós i molt allargades, en general amb dents de color negre. Les bràctees de l'involucre varien en nombre, de set a vuit. El període de floració comprèn des del mes de març fins a l'agost, però és a la primavera quan floreix en abundància. El fruit és un aqueni negre.

Galeria d'imatges[modifica]

Flor de l'amargot (Urospermum dalechampii)
Detall de la flor obrint-se
Fulles

Referències[modifica]

  1. «Amargot». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Hervé Harant et Daniel Jarry, Guide du naturaliste dans le Midi de la France, 1982. Volum 2, pàgina 242.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amargot