Usuari:Argonauta624/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'ensenyament del català a Reus (1947 - 1962)[modifica]

L’any 1947, només 8 anys després del final de la Guerra Civil, s’iniciava a Barcelona, Reus i Mataró cursos de català per a adults. Dos anys després en Robert Miralles començava també a fer classes de català al Centre de Lectura a tots els membres de l’esbart dansaire d’aquesta mateixa entitat. Com explica el mateix Miralles “fins a l’any 61 havien estat molt minsos, perquè realment no arribaven a la categoria cursos”. Durant aquella època Miralles també duria a terme classes a la Secció Excursionista del Reus Deportiu i l’any 1962 també començaria un curs de català a l’acadèmia Cervantes de Reus. L’activitat en aquesta època seria febril ja que també l’any 1962 faria classes per a 12 estudiants al Patronat per al Foment de la Sardana, a l’Orfeó Reusenc. L’any següent, el Ramon Amigó també donaria classes de català al local dels escoltes a la Parròquia de Sant Joan i a l’Associació Excursionista de Reus.

L’any 1958, al Centre de Lectura de Reus, la Teresa Miquel i Pàmies impartirà el primer de llengua catalana que consistirà en sis lliçons de gramàtica catalana. L’any següent el mateix Centre de Lectura acolliria classes regulars de català de la mateixa Teresa Miquel en el nivell superior i de la Maria Vallverdú en l’elemental. Val a dir que, com exposa Ramon Amigó “no ens consta quina va ésser la resposta dels socis en aquells primers anys, i pensem que devia ésser petita o, si més no, mediocre”.

Bibliografia[modifica]

Amigó i Anglès, R., Miquel i Pàmies, T., Centre de Lectura (Reus, Catalunya), & Centre de Lectura (Reus). (1994). L'ensenyança de la llengua catalana, des de reus, sota el franquisme : Homenatge a Teresa Miquel i Pàmies (1900-1988)