Usuari:Jordiginebraserrabou/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Decret de Bilingüisme


El Decret de Bilingüisme és el nom amb què va ser conegut el decret sobre la llengua de l'escola publicat el 29 d’abril de 1931 pel govern provisional de la Segona República espanyola. El govern espanyol, per mitjà d'aquest decret, va derogar totes les normes positives que prohibien l’ús del català a l’ensenyament. El decret establia que a les escoles de Catalunya la llengua de la docència havia de ser la llengua materna dels alumnes, alhora que prescrivia que als alumnes catalans calia ensenyar-los també la llengua castellana a partir dels vuit anys.

El 9 de juny de 1931 el decret va ser complementat amb un nou decret, en aquest cas per establir que cada escola normal de Catalunya havia de crear una càtedra de català per a la formació dels futurs mestres.  

Segons Jordi Ginebra, aquests dos decrets constitueixen, en la història contemporània, els primers actes normatius orientats al reconeixement i protecció de la llengua catalana signats per un govern espanyol.[1]. El mateix autor indica que el fet que el Decret de Bilingüisme es publiqués el dia 29, és a dir, només quinze dies després de la proclamació de la República, resulta sorprenent, i que només s'explica pel compromís que les autoritats espanyoles havien adquirit amb Francesc Macià, després que aquest hagués renunciat a la República Catalana.

Bibliografia[modifica]

El Decret de fet va ser molt ben acollit a Catalunya, i va pautar la política lingüística de la Generalitat a l'escola durant tota l'època republicana.

  1. Pla Boix (ed.), Anna M. Reptes del dret lingüístic català. Reflexions per a un debat crític (en català). Barcelona: Institut d'Estudis de l'Autogovern, 2017, p. 137-139. ISBN 9788439395638.