Usuari:Albert SN/proves

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El monestir Kalenic és un monestir femení de l'església ortodoxa sèrbia, pertany a l'eparquia de la Sumadija. Es troba a prop de Rekovac i a 12 km del poble d'Oparić. Està dedicat al culte de la Mare de Déu.[1]

El monestir és un bé cultural immòbil com a monument cultural d'excepcional importància.

Història[modifica]

Kalenic va ser fundada per protovestiaris de Bogdan, la noblesa prominent del dèspota Stefan Lazarević. L'església va ser construïda i pintada entre els anys 1407 i 1413. Abandonat a finals del segle XVII; renovat a la meitat dels monjos del segle XVIII de Morača. Abat del monestir en el període 1817-1820 va ser l'arquimandrita Samuel Jakovljević, que és del 1820. Va anar a Constantinoble com a membre del diputat del príncep Miloš.

Arquitectura i pintura[modifica]

Kalenic - Església amb el campanar

Segons els valors artístics, els monestirs es troben entre els monuments culturals més importants de Sèrbia. L'església de Moràvia, ricament decorada des de l'exterior, els frescos són una de les pintures que estan més ben conservades del segle XV.

La base del monestir és el trikonhos de tipus concís amb una sola cúpula; té un pany amb un cub cec. Es diu que Kalenic és el monestir d'estil moravià més robust, caracteritzat per la riquesa plàstica arquitectònica de la pedra i la pedra alterna i el tall dels maons. Pel que fa a la decoració de les parets i els frescos, motius comuns com les grans festes, la vida terrenal de Crist i els seus miracles, així com el cicle de la Verge apòcrifa de la Mare de Déu a la pedrera, en el qual hi ha un mecenes -els protovestiaris de Bogdan juntament amb l'esposa Milica i el seu germà Petar, s'apropen al dèspota Stefan.

Durant el període comprès entre 1928 i 1930, es va dur a terme una gran reconstrucció experta del monestir.

Consells[modifica]

El monestir se celebra tradicionalment cada any el parlament "Vaig passar a Levac, vaig passar a Šumadi", (suec) „Прођох Левач, прођох Шумадију”, que està sota els auspicis del Ministeri de Cultura de la República de Sèrbia i del municipi de Rekovac.[2][3][4][5]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

36x36px

Portal: Sèrbia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Albert SN/proves


Напомена: Текст је преузет са сајта http://www.znanje.org уз одобрење аутора


Manuel Nogales Hidalgo Se Licenció en la Universidad de La Laguna (ULL), en las especialidades de Zoología y Botánica. Terminó el Doctorado en septiembre de 1990 y fue Profesor Titular de Zoología de Vertebrados durante 16 años en la ULL (1988-2004). En mayo de 2004 obtuvo la plaza de Investigador Científico del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), que ocupa hasta la actualidad en el Instituto de Productos Naturales y Agrobiología (IPNA).

Trajectòria professional[modifica]

Su trayectoria profesional en el campo de la investigación ha estado centrada en la ecología evolutiva de animales y plantas que habitan en ecosistemas insulares, especialmente oceánicos, habiendo publicado en la actualidad un centenar de trabajos científicos, la mayoría de ellos en revistas incluidas en el Science Citation Index. Las Islas Macaronésicas, Galápagos y Hawaii es donde ha desarrollado la mayor parte de su experiencia científica.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

[1]

Enllaços externs[modifica]

[2]

[3]

[4]

====================[modifica]

Efraín Hernández Yanes (fallecido en 2001)[1]


Aurelio Martín Hidalgo