Usuari:AnnaCano98/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Gloria J. Ladson-Billings[modifica]

Gloria J. Ladson-Billings, va néixer a Filadelfia l’any 1947. És una teòrica pedagòga nord-americana. A més va treballar com a formadora de professors/es de la facultat de la Universitat de Wisconsin-Madison School i investigadora del Wisconsin Center. Actualment és vicerectora d’assumptes acadèmics.

És coneguda per la seva feina i treballs realitzats en l’àmbit de la pedagogia cultural. Ladson-Billings s’encarrega de desenvolupar i explorar els conceptes de “pedagogia cultural rellevant” en un dels seus llibres anomenat “The Dreamkeepers”:Els professors d’èxit dels nens afroamericans.[1] Aquest text va ser de gran importància en el camp de l’educació, ja que demanava a la comunitat afroamericana el seu estudi per identificar bons mestres, independentment de la raça, per poder així desenvolupar els perfils d’aquests professors.

Degut a la feina que ha realitzat al llarg de la seva trajectòria, Gloria Ladson és considerada actualment  una de les líders més rellevant en el món de l’educació dels nens afroamericans.

Crossing over to Canaan[2](2001) i Beyond the Big House (2005)[3], són també alguns dels seus llibres més importants. El tema central d’aquests, també és la perspectiva de l’ensenyament intercultural, basat en l’ús de la pròpia cultura de l’estudiant com a mecanisme per transcendir els efectes negatius de la cultura dominant, ja que la cultura de l’infant és una font molt important en els seus aprenentatges.

La seva visió social de l’ensenyament va lligada a la necessitat de superar la bretxa de rendiments i assoliments que afecta als alumnes més desfavorits i/o amb menys recursos. Això ha provocat que, les seves teories exposades en el llibre “Critical Race Theory” (2003)[4] fossin àmpliament debatudes i assumides dins de la comunitat educativa internacional. Ladson-Billings s’ha convertit en una de les figures més influents en el discurs educatiu internacional.

A la tardor del 2004, rep el premi George i  Louise Spindler del Consell d’Antropologia i Educació, gràcies a les grans i continues contribucions que va portar a terme dins del camp de l’Antropologia educativa.

Durant el 2005-2006 Ladson-Billings va exercir com a presidenta de l’American Educational Research Association (AERA). En allà va lliurar el seu discurs titulat: “De la bretxa d’assoliment al deute de l’educació: comprendre l’arribada a les escoles dels EUA”, on explicava el que significava el deute educatiu. En aquest discurs va barrejar aspectes de diferents àmbits; factors històrics, sociopolítics i econòmics que han afectat de manera directa als estudiants afroamericans, llatins, asiàtics, etc.. En definitiva tots aquells estudiants no blancs.

Gloria Ladon-Billings ha rebut diferents premis acadèmics molt rellevants. Entre aquests trobariem: l'American Education Research Association 's Palmer O. Johnson Memorial Award, l'University of Wisconsin-Madison' s Hilldale Award, el H.I, etc…  A més les seves aportacions les podem trobar entre els articles i revistes més llegides i citades, com podria ser; Educational Researcher, Review of Research in Education i American Educational Research Journal.

Actualment és càtedra de la família Kellner, en l’educació urbana a la Universitat de Wisconsin-Madison. A més ocupa el càrrec de presidenta de l’American Educational Research Association.

El més exitós és que el treball que ha realitzat durant tot aquest temps, ha implicat una generació de professors i educadors de professors en un diàleg entorn de la importància d’investigar qüestions de cultura a les aules i l’ensenyament des d’una postura que reconegui el poder de la cultura com a mitjà per donar suport a l’educació de tots els nens.


The Dreamkeepers: Professors amb èxit de nens afroamericans[modifica]

The Dreamkeepers: Professors amb èxit de nens afroamericans, publicat per primera vegada el 1994 i que encara es fan servir en classes de formació de professors a tot el país. Dins d’aquestes pàgines, va descriure i va defensar per allò que ella va anomenar ensenyament culturalment rellevant, que "utilitza la cultura estudiantil per mantenir-la i transcendir els efectes negatius de la cultura dominant" (1994, 17). Aquesta posició "habilita els alumnes intel·lectual, socialment, emocionalment i políticament utilitzant referències culturals per impartir coneixements, habilitats i actituds" (1994, 18). En una aula culturalment rellevant, la cultura del nen es considera una font de força per confiar i no resoldre o alguna cosa completament invisible.

Basant-se en el treball finançat per una beca postdoctoral de l'Acadèmia Nacional d'Educació i la Fundació Spencer, el llibre documenta la pràctica de cinc professors afroamericans i tres professors europeus americans, tots els professors de primària que van ser professors reeixits d'estudiants afroamericans. Aquests professors són exemples vius d’ensenyament culturalment rellevant i serveixen per mostrar com es pot implementar la mateixa filosofia bàsica de diverses maneres i seguir sent eficaç. A més, Ladson-Billings va utilitzar les seves pròpies experiències com a estudiant i professora, teixides perfectament a través del llibre, amb la intenció d'estils acadèmics tradicionals per tal de situar millor la investigació en les vides i els contextos de les aules.

Llibres i articles[modifica]

  1. Ladson-Billings, Gloria, 1947-. The dreamkeepers : successful teachers of African American children. 1st ed. San Francisco: Jossey-Bass Publishers, 1994. ISBN 1555426689. 
  2. Ladson-Billings, Gloria.. Crossing over to Canaan : the Journey of New Teachers in Diverse Classrooms.. John Wiley & Sons, Incorporated, 2004. ISBN 9780787959999. 
  3. Ladson-Billings, Gloria, 1947-. Beyond the big house : African American educators on teacher education. Teacher College Press, 2005. ISBN 0807745820. 
  4. Ladson-Billings, Gloria; Tate, William F. Toward a Critical Race Theory of Education. 2nd edition. | New York, NY : Routledge is an imprint of the Taylor & Francis Group, an Informa Business, [2017]: Routledge, 2016-08-25, p. 10–31. ISBN 9781315709796. 


Enllaços externs[modifica]

http://rethinkingschools.aidcvt.com/restrict.asp?path=archive/20_02/glor202.shtml

https://naeducation.org/our-members/gloria-ladson-billings/

https://www.nwp.org/cs/public/print/resource/2375

https://nepc.colorado.edu/author/ladson-billings-gloria

https://web.ua.es/es/protocolo/documentos/eventos/honoris/ladson-billings-gloria-2012/curriculum-largo-de-gloria-ladson-billings-enero-2012.pdf