Usuari:Ariabad/Ambisonics

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ambisonics És un ple-l'esfera envolta tècnica de so: a més de l'avió horitzontal, cobreix fonts de so damunt i sota l'oïdor.[1]

A diferència d'un altre multichannel envoltar formats, els seus canals de transmissió no porten senyals de parlant. En canvi, contenen un parlant-la representació independent d'un camp de so va cridar B-format, el qual és llavors descodificat al parlant de l'oïdor setup. Aquest pas extra deixa el productor per pensar en terminis d'adreces de font més que loudspeaker posicions, i ofereix l'oïdor un grau considerable de flexibilitat quan al disseny i el nombre de parlants va utilitzar per playback.

Ambisonics Va estar desenvolupat en el Regne Unit en el @1970s sota els auspicis del Desenvolupament de Cerca Nacional britànic Empresa.

Malgrat la seva fundació tècnica sòlida i molts avantatges, Ambisonics no ha estat un èxit comercial, i va sobreviure només en aplicacions de nínxol i entre gravar entusiastes.

Amb la disponibilitat fàcil de processament de senyal digital potent (com opposed al car i error-prone analògic circuitry allò va haver de ser utilitzat durant els seus anys primerencs) i la introducció de mercat reeixida de teatre de casa envolta sistemes de so des del @1990s, interès en Ambisonics entre gravar enginyers, dissenyadors de so, compositors, companyies de mitjans de comunicació, els radioemissors i els investigadors ha tornat i continua augmentar.

Introducció[modifica]

Ambisonics Pot ser entès com a extensió tridimensional de M/S (mid/costat) stereo, afegint canals de diferència addicional per a altura i profunditat. El conjunt de senyal resultant es cognomena B-format. Els seus canals de component estan etiquetats W {\displaystyle } per a la pressió de so (el M en M/S), X {\displa style } per al front-minus-gradient de pressió de so posterior, I { } per a esquerre-minus-correcte (el S en M/S) i

{} per a dalt-minus-a baix.[note 1]

El W {\displa style } el senyal correspon a un omnidirectional micròfon, mentre que

I

{}

és els components que seria agafat per figura-de-vuit càpsules van orientar al llarg de les tres destrals espacials.

Panning  d'una font[modifica]

Un senzill Ambi onic panner (o encoder) presa un senyal de font S { } i dos paràmetres, l'angle horitzontal

{}

i l'angle d'elevació

{} . Col·loca la font en l'angle desitjat per distribuir el senyal sobre el Ambisonic components amb beneficis diferents:

Ser omnidirectional, el W {\displaystyle } el canal sempre aconsegueix el mateix senyal d'entrada constant, costi el que costi dels angles. De manera que ha més-o-menys la mateixa energia mitjana com els altres canals, W està atenuat per aproximadament 3 dB (precisament, dividit per l'arrel quadrada de dues). Els pla us per[2]

Z { } de fet produir els patrons polars de figura-de-vuit micròfons (veu il·lustració en el correcte, segona fila). Prenem el seu valor en

{}

i

{} , i multiplicar el resultat amb el senyal d'entrada. El resultat és que l'entrada acaba en tots els components exactament tan forts com el micròfon corresponent ho hauria agafat.

Micròfons virtuals[modifica]

Morphing Entre patrons de micròfon virtuals diferents.

El B-components de format poden ser combinats per derivar micròfons virtuals amb qualsevol primer-ordenar patró polar (omnidirectional, cardioide, hypercardioid, figura-de-vuit o qualsevol cosa en entre) assenyalant en qualsevol adreça. Molts tals micròfons amb paràmetres diferents poden ser derivats al mateix temps, per crear coincident stereo paris (com un Blumlein) o envoltar varietats.

p {\dis laystyle p}

Patró

0 {\displaystyle }

Figura-de-vuit

( , ) {\displaystyle (0,0.5)}

Hyper- I Supercardioids

0.5 {\displaystyle }

Cardioide

( , ) {\displaystyle (0.5,1.0)}

Cardioides amples

1.0 {\displaystyle }

Omnidirectional

Un micròfon virtual horitzontal en angle horitzontal

{}

amb patró

≤ p


1 {\displaystyle 0\leq p\leq } està donat per

( Θ , p ) =
        
         
           
          
       
       
         +         (
       

       

       
         )         (
       
         ⁡
       

       

       

       

       

       
         I         )     {\displa
style M(\Theta ,p)=p{\sqrt {2}}W+(1-p)(\cos \Theta X+\pecat \Theta I)} .

Aquest virtual mic és lliure-el camp va normalitzar, el qual significa té un benefici constant d'un per a sons damunt axials. La il·lustració en els espectacles esquerres alguns exemples van crear amb aquesta fórmula.

Els micròfons virtuals poden ser manipulats en correu-producció: va desitjar els sons poden ser triats fora, indesitjats uns van suprimir, i l'equilibri entre directe i reverberant el so pot ser afinat durant barrejar.

Descodificació[modifica]

Naive Només-banda en-descodificador de fase per a un quadrat loudspeaker disseny.

Un bàsic Ambisonic el descodificador és molt similar a un conjunt de micròfons virtuals. Per perfectament dissenys regulars (però només allí!), un descodificador simplificat pot ser generat per assenyalar un micròfon de cardioide virtual en l'adreça de cada parlant. Aquí és una plaça:

Els senyals del

X {\displaystyle }

I { } els components són la part important , la resta és factors de benefici . El Z {\displaystyle } el component és discarded, perquè no és possible de reproduir altura cues amb just quatre loudspeakers en un avió.

Complaure no implementa aquest exemple @– en pràctica, un real Ambisonic el descodificador requereix un nombre de psycho-optimitzacions acústiques per treballar correctament.[3]

Ordre superior de Ambisonics[modifica]

Representació visual del Ambisonic B-components de format fins a tercer ordre. Les porcions fosques representen regions on la polaritat és inverted. Nota com les primeres dues files corresponen a omnidirectional i figura-de-vuit micròfon patrons polars.

La resolució espacial de primer-ordenar Ambisonics tan descrit damunt és bastant a baix. En pràctica, allò tradueix a lleugerament blurry fonts, però també a un comparably petits utilitzables escoltant àrea o lloc dolç. La resolució pot ser augmentada i el lloc dolç ampliat per afegir grups de més selectius components direccionals al B-format. Aquests ja no corresponen a micròfon convencional patrons polars, sinó semblar fulles de trèvol. El conjunt de senyal resultant és llavors anomenat Segon-, Tercer-, o en conjunt, més Alt-ordre Ambisonics.

Per a un ordre donat ℓ { } , sistemes d'esfera plena requereixen (


+ 1 ) 2 {\displaystyle (\ell )^{ }} components de senyal, i 2

+ 1 { } components estan necessitats per a horitzontals-reproducció única.

Hi ha diverses convencions de format diferents per més alts-ordre Ambisonics, per als detalls veuen Ambisonic formats d'intercanvi de la dada.

Comparació a un altre formats envolupants[modifica]

Ambisonics Difereix d'un altre envoltar formats en un nombre d'aspectes:

  • És isòtrop: els sons de qualsevol adreça estan tractats igualment, quan opposed a suposar que les fonts principals de so són frontals i que els canals posteriors són només per ambience o efectes especials.
  • Tots els parlants contribueixen a qualsevol sona en qualsevol adreça, quan opposed a casserola convencional-potted (parell-assenyat barrejant) tècniques quin ús només dos parlants adjacents. Això dóna millor localisation, particularment als costats i darreres.[4][5]
  • L'estabilitat i imaging del reproduït soundfield variar menys amb posició d'oïdora que amb més altre envoltar sistemes. El soundfield fins i tot pot ser apreciat per oïdors anés de la varietat de parlant, a pesar que amb reduït localisation rendiment.[6]
  • Requereix només tres canals per a horitzontal bàsica envolten, i quatre canals per a un plens-esfera soundfield. Bàsic ple-esfera replay requereix un mínim de sis loudspeakers (un mínim de quatre per a horitzontal).
  • El Ambisonic el senyal està desacoblat del playback sistema: loudspeaker placement és flexible (dins de límits raonables), i el mateix material de programa pot ser descodificat per a nombres variables de loudspeakers. A més, un amb-mescla d'altura pot ser jugada enrere en horitzontal-únic, stereo o fins i tot mico sistemes sense perdre contingut enterament ( sigui plegat a l'avió horitzontal i al quadrant frontal, respectivament). Això deixa productors per abraçar amb-producció d'altura sense preocupar-se aproximadament pèrdua d'informació.
  • Ambisonics Pot ser scaled a qualsevol resolució espacial desitjada en el cost de canals de transmissió addicional i més parlants per playback. Més alt-ordenar les restes materials cap avall compatibles i pot ser jugat enrere en resolució espacial més baixa sense requerir un especial downmix.
  • La tecnologia de nucli de Ambisonics és lliure de patents, i una cadena d'eina completa per a producció i escoltant és disponible com a programari lliure per a tots els sistemes operatius importants.

En el downside, Ambisonics és

  • No recolzat per qualsevol etiqueta rècord important o companyia de mitjans de comunicació. A pesar que un nombre de Ambisonic UHJ format (UHJ) va codificar pistes (principalment Clàssics) pot ser localitzat, si amb alguna dificultat, en serveis com Spotify. ;[1]
  • No àmpliament sabut, des de llavors el mai ha estat marketed ben;
  • Conceptualment difícil per a persones per agafar, quan opposed al convencionals "un canal,un paradigma" de parlant;
  • Més complicat per al consumidor per instal·lar, a causa de l'etapa de descodificació;
  • prone A realitzar per etapes artefactes quan els moviments d'oïdor o voltes, des de llavors qualsevol la font virtual serà reproduïda per diversos parlants amb correlació forta (una situació què és normalment evitat en N.1 producció).

Fundació teòrica[modifica]

Anàlisi Soundfield (codificant)[modifica]

El B-senyals de format comprenen un truncats descomposició harmònica esfèrica del camp de so. Corresponen a la pressió de so

W {\displayst li } , i els tres components del gradient de pressió

I

{} (no per ser confós amb la velocitat de partícula relacionada) en un punt en espacial. Junt, aquests aproximen el camp de so en una esfera al voltant del micròfon; formalment el primer-truncament d'ordre del multipole expansió.

W {\displa style } (El mico senyal) és la informació de zero ordres, corresponent a una funció constant en l'esfera, mentre

I

{} és el primer-terminis d'ordre (els dipols o figures-de-vuit). Aquest primer-truncament d'ordre és només una aproximació del camp de so global.

Els ordres més alts corresponen a terminis més llunyans del multipole expansió d'una funció en l'esfera en terminis d'esfèrics harmonics. En pràctica, els ordres més alts requereixen més parlants per playback, però augmentar la resolució espacial i ampliar l'àrea on el camp de so està reproduït perfectament (fins a una freqüència de frontera superior).

El radi

{}

d'aquesta àrea per Ambisonic ordre

{}

i freqüència

{}

està donat per


                  
           
             

             
            
           
             

             
               f     {\displaystyle r\approx {\
rac {\ell c}{2\pi f}}} ,[7]

On c denota la velocitat de so.

Aquesta àrea esdevé més petita que un cap humà damunt 600 Hz per a primer ordre o 1800 Hz per a tercer-ordre. Reproducció acurada en un cap-sized volum fins a 20 kHz requeriria un ordre de 32 o més de 1000 loudspeakers.

En aquelles freqüències i escoltant posicions on perfectes soundfield la reconstrucció és ja no possible, Ambisonic la reproducció ha de centrar damunt lliurant correcte direccional cues per deixar per bé localisation fins i tot en els errors de reconstrucció de la presència.

Psychoacoustics[modifica]

L'aparell d'oïda humana té molt entusiasta localisation en l'avió horitzontal (quan ben quan 2° separació de font en alguns experiments). Dos predominant cues, per a gammes de freqüència diferent, pot ser identificat:

Localització de baixa-freqüència [modifica]

En freqüències baixes, on la longitud d'ona és gran comparat al capdavant humana, un incoming so diffracts al voltant el, de manera que hi ha virtualment cap ombra acústica i per això cap diferència de nivell entre les orelles. En aquesta gamma, la informació disponible única és la relació de fase entre els dos senyals d'orella, anomenats interaural diferència de temps, o ITD. Avaluant aquesta diferència de temps deixa per a precís localisation dins d'un con de confusió: l'angle d'incidència és inequívoc, però el ITD és igual per a sons del front o de l'enrere. Mentre el so no és totalment desconegut al tema, la confusió normalment pot ser resolta per percebre el timbral front-les variacions posteriors van causar per les solapes d'orella (o pinnae).

Localització d'Alt-freqüència [modifica]

Quan les aproximacions de longitud d'ona dues vegades la mesura del cap, relacions de fase esdevenen ambigües, des de llavors és ja no aclarir si la diferència de fase entre les orelles correspon a un, dos, o encara més els períodes com la freqüència remunta. Afortunadament, el cap crearà una ombra acústica significativa en aquesta gamma, el qual causa una diferència lleu en nivell entre les orelles. Això es cognomena el interaural diferència de nivell, o ILD (el mateix con de confusió aplica). Combinat, aquests dos mecanismes proporcionen localisation sobre la gamma d'oïda sencera.

Reproducció de ITD I ILD en Ambisonics[modifica]

G rzon Ha most ado que la qualitat de localisation cues en el camp de so reproduït correspon a dos objeti o metrics: la longitud del vector de velocitat de la partícula r V → {\displaystyle {\vec {r_{V}}}} pel ITD, i la longitud del vector d'energia r I

{\displaystyle {\vec {r_{I}}}} pel ILD. Gerzon I Barton (1992) defineix un descodificador per a horitzontal envolta per ser Ambisonic si

  • Les direccions de
                                              {\→     displaystyle {\vec {r_{V}}}}  i r                    I                
             
             
                                              {\displaystyle {\vec {r_{I}}}}  està d'acord fins a almenys 4 kHz,

  • En f ecuencias a baix aproximadament 400 Hz, ∥ r
                
             
             
                      
       
       
         {\=
       
                displaystyle \|{\vec {r_{V}}}\|=1}  per a tots angles d'azimut, i
  • n f ecuencias d'aproximadament 700 Hz a 4 kHz, la magnitud de r I
                                              {\displaystyle {\vec {r_{I}}}}  és "substancialment maximised a través de tan gran una part de la 360° etapa de so com a possible".[8]

En pràctica, els resultats satisfactoris estan aconseguits en ordres moderats fins i tot per molt grans escoltant àrees.[9]

Soundfield Síntesi (descodificació)[modifica]

En principi, el loudspeaker els senyals estan derivats per utilitzar una combinació lineal del Ambisonic senyals de component, on cada senyal és depenent en la posició real del parlant en relació al centre d'una esfera imaginària la superfície del com passades a través de tots els parlants disponibles. En pràctica, lleugerament les distàncies irregulars de les parlants poden ser compensades amb retard.

Cert Ambisonic descodificant així i tot requereix espacial equalization dels senyals a compte per a les diferències en l'alts- i a baix-so de freqüència localization mecanismes en oïda humana.[10] Uns comptes de refinament més llunyanes per a la distància de l'oïdor del loudspeakers (compensació de camp proper).[11]

Compatibilitat amb canals existents de distribució[modifica]

Ambisonic Els descodificadors no són actualment sent marketed per acabar usuaris en qualsevol manera significativa, i no natiu Ambisonic els registres són comercialment disponibles. D'aquí, contingut allò ha estat produït en Ambisonics ha de ser fet disponible a consumidors en stereo o discrets multichannel formats.

Estèreo[modifica]

Ambisonic El contingut pot ser plegat a baix a stereo automàticament, sense requerir un dedicat downmix. L'aproximació més sincera és a mostra el B-format amb un virtual stereo micròfon. El resultat és equivalent a un coincident stereo registre. Imaging Dependrà de la geometria de micròfon, però normalment les fonts posteriors seran reproduïdes més suaument i difusos. Informació vertical (del Z {\displaystyle } canal) està omès.

Alternativament, el B-el format pot ser matricial-codificat a UHJ format, el qual és propi per a directe playback en stereo sistemes. Tan abans, la informació vertical serà discarded, però a més d'esquerre-reproducció correcta, UHJ intenta retenir alguns de l'horitzontal envolten informació per traduir fonts en l'enrere a fora-de-senyals de fase. Això dóna l'oïdor algun sentit de darrere localisation.

Dos-canal UHJ també pot ser descodificat enrere a horitzontal Ambisonics (amb alguna pèrdua d'exactitud), si un Ambisonic playback el sistema és disponible. Lossless UHJ Fins a quatre canals (incloent informació d'altura) existeix però mai ha vist ús ample. En tot UHJ esquemes, els primers dos canals són convencionals parlant esquerre i correcte alimenta.

Formats Multichannel[modifica]

Així mateix, és possible a pre-descodificar Ambisonic material a dissenys de parlant arbitrari, com Quad, 5.1, 7.1, Auro 11.1, o fins i tot 22.2, una altra vegada sense intervenció manual. El LFE el canal és tampoc omès, o una mescla especial està creada manualment. Pre-Descodificant a 5.1 mitjans de comunicació ha estat sabuts quan G-Format[12] durant els dies primerencs de DVD àudio, a pesar que el termini no és en comú ús anymore.

L'avantatge obvi de pre-descodificant és que qualssevol envolten l'oïdor pot ser capaç d'experimentar Ambisonics; cap maquinari especial està requerit allèn aquell oposat en un sistema de teatre de casa comuna. El desavantatge principal és que la flexibilitat de rendering un sol, estàndard Ambisonic el senyal a qualsevol varietat de parlant de l'objectiu està perduda: el senyal és suposa un disseny "estàndard" concret i qualsevol escoltant amb una varietat diferent pot experimentar una degradació de localisation exactitud.

Dissenys d'objectiu de 5.1 cap amunt normalment superar la resolució espacial de primer-ordre Ambisonics, almenys en el quadrant frontal. Per optimal resolució, per evitar excessiu crosstalk, i a steer al voltant d'irregularitats del disseny d'objectiu, pre-les descodificacions per a tals objectius haurien de ser derivades de material de font en més Alt-ordre Ambisonics.[13]

Producció workflow[modifica]

Ambisonic El contingut pot ser creat en dues maneres bàsiques: per gravar un so amb un adequat primer- o micròfon d'ordre alt, o per prendre separat monophonic fonts i panning els a el va desitjar posicions. El contingut també pot ser manipulat mentre és en B-format.

Micròfons de Ambisonic[modifica]

Natiu B-varietats de format[modifica]

Des dels components de primer-ordenar Ambisonics correspondre a micròfon físic pickup patrons, és enterament pràctic de gravar B-format directament, amb una col·lecció de micròfons coincidents: un omnidirectional càpsula, un que afronta avanci i un figura que afronta a l'esquerra-de-vuit, cedint el W {\displaystyle } , X {\displa style } i I { } components. Això està referit a com a natiu o Nimbus/Halliday varietat de micròfon, després del seu dissenyador Dr. Jonathan Halliday en Nimbus Registres, on sol rècord el seu extens i continuant sèrie de Ambisonic alliberaments. Un indígena integrat B-micròfon de format, el C@700s ha estat fabricat i venut per Josephson Enginyeria des de llavors 1990.[14][15][16]

La dificultat primària inherent en aquesta aproximació és que alt-freqüència localisation i la claredat confia en els diafragmes que s'acosten coincidència certa. Per stacking les càpsules verticalment, la coincidència perfecta per a fonts horitzontals està obtinguda. Així i tot, so de dalt o a baix teòricament emmalaltirà la peineta subtil que filtra efectes en les freqüències més altes. En més casos aquest no és una limitació quan fonts de so lluny de l'avió horitzontal és típicament de reverberació d'habitació. A més, stacked figura-8 elements de micròfon tenen un profunds null en l'adreça de la seva stacking eix tal que el primari transducer en aquelles adreces és el centrals omnidirectional micròfon. A practicar això pot produir menys localisation error que qualsevol de les alternatives (varietats tetraèdriques amb processar, o un quart micròfon per al Z eix.)[cita [cal citació]

Les varietats natives són més generalment utilitzats per a horitzontals-únics envolta, a causa d'errors posicionals creixents i ombrejant efectes quan afegint un quart micròfon.

El micròfon tetraèdric[modifica]

Des de llavors és impossible de construir un micròfon perfectament coincident varietat, el proper-l'aproximació millor és per minimitzar i distribuir l'error posicional tan uniformement tan possible. Això pot ser aconseguit per arreglar quatre cardioide o sub-càpsules de cardioide en un tetraedre i igualant per a resposta de camp difús uniforme.[17] Els senyals de càpsula són llavors convertides a B-format amb una operació matricial.

Exterior Ambisonics, els micròfons tetraèdrics han esdevingut populars amb la ubicació que grava els enginyers que treballen en stereo o 5.1 per a la seva flexibilitat en correu-producció; aquí, el B-el format és només utilitzat com un intermedi de derivar micròfons virtuals.

Micròfons d'ordre alt[modifica]

Damunt primer-ordre, és ja no possible d'obtenir Ambisonic components directament amb càpsules de micròfon sol. En canvi, senyals de diferència d'ordre alt estan derivades de diversos spatially distribuïts (normalment omnidirectional) les càpsules que utilitzen molt sofisticats processament de senyal digital.[18]

A causa de l'agressiu equalisation necessari, el timbral i rendiment de soroll de varietats d'ordre alt no és actualment comparables a tradicionals alts-la qualitat que grava micròfons, i el resultants B-el format és cada vegada més banda-limitat cap a ordres més alts, aixecant assumptes de dalt- i cap avall compatibilitat.

Un paper recent per Peter Craven et al. (Posteriorment patentat) descriu l'ús de bi-càpsules direccionals per a micròfons d'ordre més alt per reduir l'extremitat del equalisation va implicar.[19] Cap micròfon encara ha estat fet utilitzant aquesta idea.

Panning de Ambisonic[modifica]

La manera més sincera per produir Ambisonic mescles d'arbitràriament l'ordre alt és per prendre monophonic fonts i col·locar-los amb un Ambisonic encoder.

Un ple-esfera encoder normalment té dos paràmetres, azimut (o horitzó) i angle d'elevació. El encoder distribuirà el senyal de font al Ambisonic components tal allò, quan descodificat, la font apareixerà en la ubicació desitjada. Més sofisticat panners a més proporcionarà un paràmetre de ràdio que cuidarà de distància-depenent attenuation i impuls de greus a causa d'efecte de camp proper.

Maquinari panning unitats i mixers per a primer-ordre Ambisonics ha estat disponible des del @1980s i ha estat utilitzat comercialment.[20][21][22] Avui, panning plugins i altres eines de programari relacionades són disponibles per a tot àudio digital important workstations, sovint programari tan lliure. Així i tot, a causa de restriccions d'ample d'autobús arbitràries, pocs àudio digital professional workstations (CORNELLA) el suport ordena més alt que segon. Les excepcions notables són REAPER, Pyramix i Fervor.

Manipulació de Ambisonic[modifica]

Primer ordre B-el format pot ser manipulat en diverses maneres de canviar els continguts d'una escena auditiva. Bé les manipulacions sabudes inclouen "rotació" i "dominance" (fonts emotives cap a o fora d'una adreça particular).[23]

A més, temps lineal-processament de senyal invariable com equalization pot ser aplicat a B-format sense interrompre adreces de so, mentre aplicació a tots canals de component igualment.

Desenvolupaments més recents en Ordre més Alt Ambisonics habilitar una gamma ampla de les manipulacions que inclouen rotació, reflexió, moviment, 3D reverb, upmixing de formats de llegat com 5.1 o primer ordre, visualització i directionally-emmascarament depenent i equalization.

Intercanvi de dades[modifica]

Transmetent Ambisonic B-format entre dispositius i per acabar-els usuaris requereix un format d'intercanvi estandarditzat. Mentre tradicional primer-ordre B-el format és ben-definit i universalment entès, allí està xocant convencions per més Alts-ordre Ambisonics, diferint tant en ordre de canal i ponderació, el qual podria necessitar mantenir-se per a algun temps. Tradicionalment, la majoria d'estès és Furse-Malham format d'ordre més alt en el .amb El contenidor va basar damunt Microsoft ONDULATORI-format d'arxiu EX. Ell balança fins a tercer ordre i té una limitació de mesura de l'arxiu de 4GB.[24]

Produccions i implementacions noves podrien voler considerar el AmbiX proposada, el qual adopta el .caf Format d'arxiu i fa fora amb el 4GB límit. Ell balança a arbitràriament ordres alts i està basat en SN3D codificant.[25] SN3D codificant ha estat adoptat per Google com la base per la seva YouTube/Youtube 360 format.[26]

Desenvolupament actual[modifica]

Cerca[modifica]

Les conferències recents van dedicar a o incloent Ambisonics o l'anàlisi harmònica esfèrica il·lustra l'interès de cerca actual:

Un nombre creixent de les institucions mundials està mantenint permanent Ambisonic playback sistemes per a cerca, producció, i ús de concert.

Interès corporatiu[modifica]

Des de la seva adopció per Google i altres fabricants com el format d'àudio d'elecció per a realitat Virtual, Ambisonics ha vist un sorgeix d'interès.[27][28][29]

En primerenc 2016, Sennheiser va anunciar el seu VR micròfon, una implementació del micròfon tetraèdric dissenya quin produeix primer ordre Ambisonics.[30]

Damunt gener 2017, Zylia la companyia va exhibir ZYLIA Estudi d'enregistrament Portàtil quin constat de ZM-1 micròfon esfèric varietat (3r. ordre Ambisonics micròfon) i ZYLIA programari d'Estudi amb tecnologia aplicada de separació de font del so i espacial filtrant.

Un nombre de les companyies actualment estan conduint cerca en Ambisonics:

Dolby Els laboratoris han expressat "interès" en Ambisonics per adquirir (i liquidating) basat a Barcelona Ambisonics especialista imm so amb anterioritat a llançar Dolby Atmos, el qual, a pesar que el seu precís workings és undisclosed, implementa desacoblant entre adreça de font i real loudspeaker posicions.[37] Atmos Presa una aproximació fonamentalment diferent en aquell no intenta per transmetre un camp de so; transmet discret premixes o arrels (i.i., corrents crus de dada de so) juntament amb metadata sobre quin ubicació i adreça haurien d'aparèixer per ser provenint. Les arrels són llavors descodificades, barrejats, i rendered en el temps real que utilitza qualsevol loudspeakers és disponible en el playback ubicació.

Ús en gaming[modifica]

Més alt-ordre Ambisonics ha trobat un mercat de nínxol en videojocs va desenvolupar per Codemasters. El seu primer joc per utilitzar un Ambisonic motor d'àudio era Colin McRae: BRUTÍCIA, així i tot, això només utilitzat Ambisonics en el PlayStation 3 plataforma.[38] El seu Conductor de Carrera del joc: el REIXAT va estendre l'ús de Ambisonics al Xbox 360 plataforma, i Colin McRae: BRUTÍCIA 2 usos Ambisonics damunt totes les plataformes que inclouen el PC.[39][40]

Els jocs recents de Codemasters, F1 2010, Brutícia 3, F1 2011 i Brutícia: Confrontació, ús quart-ordre Ambisonics en més ràpid PCs, rendered per Blau Ripple So Rapture3D OpenAL conductor i pre-mixt Ambisonic l'àudio va produir utilitzar Bruce Wiggins' WigWare Ambisonic Tap-ins.[41][42][43][44][45]

Patents i marques[modifica]

La majoria de les patents que cobreixen Ambisonic els desenvolupaments ara han expirat (incloent aquells cobrint el Soundfield micròfon) i, com a resultat, la tecnologia bàsica és disponible per a qualsevol per implementar. Les excepcions a això inclouen Dr. Geoffrey Barton Trifield tecnologia, el qual és un tres -parlant stereo rendering el sistema basat en Ambisonic teoria (EE.UU. 5594800 ), i tan-va cridar "descodificadors" de Viena, basats en Gerzon i Barton Viena 1992 AES paper, els quals estan pretesos per descodificar a varietats de parlant irregular (EE.UU. 5757927 ).

La "piscina" de les patents que comprenen Ambisonics la tecnologia era originalment reunida per l'empresa de Desenvolupament & de Cerca Nacional del Govern de Regne Unit (NRDC), el qual va existir fins al tardà @1970s per desenvolupar i promoure invencions britàniques i autoritzar-los a fabricants comercials @– idealment a un solos licensee. El sistema era finalment autoritzat a Nimbus Registres (ara posseïts per Wyastone Propietat Ltd).

El "interlocking cercles" Ambisonic logotip (marques de Regne Unit Regne Unit00001113276 i Regne Unit00001113277), i les marques de text "AMBISONIC" i "Un M B jo S O N" (marques de Regne Unit Regne Unit00001500177 i Regne Unit00001112259), anteriorment posseït per Wyastone Propietat Ltd., ha expirat tan de 2010.

Veu també[modifica]

  • Ambisonic Sistemes de reproducció
  • Ambisonic Descodificació
  • Ambisonic UHJ Format
  • Llista de Ambisonic programari
  • Llista de Ambisonic maquinari
  • Llista de permanent Ambisonic playback sistemes
  • Nimbus Registres
  • Soundfield Micròfon

Notes[modifica]

  1. The traditional B-format notation is used in this introductory paragraph, since it is assumed that the reader may have come across it already. For higher-order Ambisonics, use of the ACN notation is recommended.

Referències[modifica]

  1. Michael A. Gerzon, Periphony: With-Height Sound Reproduction. Journal of the Audio Engineering Society, 1973, 21(1):2–10.
  2. "". . Preprint 1571 
  3. Eric Benjamin, Richard Lee, and Aaron Heller, Is My Decoder Ambisonic?, 125th AES Convention, San Francisco 2008
  4. Falta indicar la publicació Categoria:Pàgines amb error de referències sense títol.
  5. Error en el títol o la url.«».
  6. Falta indicar la publicació Categoria:Pàgines amb error de referències sense títol Categoria:So .
  7. Darren B Ward and Thushara D Abhayapala, Reproduction of a Plane-Wave Sound Field Using an Array of Loudspeakers, IEEE Transactions on Speech and Audio Processing Vol.9 No.6, Sept 2001
  8. Michael A Gerzon, Geoffrey J Barton, "Ambisonic Decoders for HDTV", 92nd AES Convention, Vienna 1992. http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=6788
  9. Jörn Nettingsmeier and David Dohrmann, Preliminary studies on large-scale higher-order Ambisonic sound reinforcement systems, Ambisonics Symposium 2011, Lexington (KY) 2011
  10. Eric Benjamin, Richard Lee, and Aaron Heller: Localization in Horizontal-Only Ambisonic Systems, 121st AES Convention, San Francisco 2006
  11. Jérôme Daniel, Spatial Sound Encoding Including Near Field Effect: Introducing Distance Coding Filters and a Viable, New Ambisonic Format, 23rd AES Conference, Copenhagen 2003
  12. Richard Elen, Ambisonics for the New Millennium, September 1998.
  13. Bruce Wiggins, The Generation of Panning Laws for Irregular Speaker Arrays Using Heuristic Methods. 31st AES Conference, London 2007
  14. E. M. Benjamin and T. Chen, “The Native B-Format Microphone,” AES 119th Convention, New York, 2005, Preprint no. 6621. http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=13348
  15. [1] E. M. Benjamin and T. Chen, “The Native B-Format Microphone: Part II,” AES 120th Convention, Paris, 2006, Preprint no. 6640. http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=13444
  16. C700 Variable Pattern Microphones, Josephson Engineering
  17. Michael A. Gerzon, The Design of Precisely Coincident Microphone Arrays for Stereo and Surround Sound, 50th AES Convention, London 1975, http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=2466
  18. Peter Plessas, Rigid Sphere Microphone Arrays for Spatial Recording and Holography, Diploma thesis in Electrical Engineering - Audio Engineering, Graz 2009
  19. P G Craven, M J Law, and C Travis, Microphone arrays using tangential velocity sensors, Ambisonics Symposium, Graz 2009
  20. Michael A Gerzon and Geoffrey J Barton, Ambisonic Surround-Sound Mixing for Multitrack Studios, AES Preprint C1009, 2nd International Conference: The Art and Technology of Recording May 1984. http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=11654
  21. Richard Elen, Ambisonic mixing – an introduction, Studio Sound, September 1983
  22. Nigel Branwell, Ambisonic Surround-Sound Technology for Recording and Broadcast, Recording Engineer/Producer, December 1983
  23. Dave G. Malham, Spatial Heading Mechanisms and Sound Reproduction 1998, retrieved 2014-01-24
  24. Richard Dobson The AMB Ambisonic File Format
  25. Christian Nachbar, Franz Zotter, Etienne Deleflie, and Alois Sontacchi: AmbiX - A Suggested Ambisonics Format Ambisonics Symposium 2011, Lexington (KY) 2011
  26. YouTube Help, Use spatial audio in 360-degree and VR videos
  27. Google Specifications and tools for 360º video and spatial audio, retrieved May 2016
  28. Upload 360-degree videos, retrieved May 2016
  29. Oculus Developer Center: Supported Features/Ambisonics
  30. "Apply to the VR Mic’s creators program" (pre-view program no longer available as of May 2016)
  31. Chris Baume, Anthony Churnside, Upping the Auntie: A Broadcaster's Take on Ambisonics, BBC R&D Publications, 2012
  32. Darius Satongar, Chris Dunn, Yiu Lam, and Francis Li Localisation Performance of Higher-Order Ambisonics for Off-Centre Listening, BBC R&D Publications, 2013
  33. Paul Power, Chris Dunn, W. Davies, and J. Hirst, Localisation of Elevated Sources in Higher-order Ambisonics, BBC R&D Publications, 2013
  34. Johann-Markus Batke and Florian Keiler, Using VBAP-derived Panning Functions for 3D Ambisonics Decoding 2nd International Symposium on Ambisonics and Spherical Acoustics, Paris 2010
  35. Florian Keiler, Sven Kordon, Johannes Boehm, Holger Kropp, and Johann-Markus Batke, Data structure for Higher Order Ambisonics audio data, European Patent Application EP 2450880 A1, 2012
  36. Error en el títol o la url.«».
  37. «'Dolby Laboratories acquires rival imm sound'». Hollywood Reporter, 23-07-2012.
  38. Error en el títol o la url.«».
  39. Error en el títol o la url.«».
  40. «Interview: Simon N Goodwin, Codemasters». The University of Warwick, 03-03-2010, p. 18 [Consulta: 7 agost 2010].
  41. Error en el títol o la url.«».
  42. Error en el títol o la url.«».
  43. Error en el títol o la url.«».
  44. Error en el títol o la url.«».
  45. Error en el títol o la url.«».

Enllaços externs[modifica]