Usuari:Assumpta Salvà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tema: s. XII. Casament al 1150--- entre: Ramon Berenguer IV, de 36 anys, —comte independent de Barcelona, Girona, Osona i la Cerdanya— i Peronella, de 14 anys, —hereva del regne d'Aragó i del comtat independent de la Ribagorça—.

Error històric, voluntari , parlar de Regne d' Aragó amb la inclusió dels Comtats catalans.

Aragó segueix essent un regne--Catalunya és un Principat, amb el comte de Barcelona com a PRÍNCEPS, POTESTAS, està formada pel Comtat de Barcelona , com a Potestas, i els comtats de Girona, Osona i la Cerdanya, Cerdanya, Urgell, Pallars, Ribagorça, etc, etc,

Alfons el primogènit —i tots els seus successors— serien proclamats per separat comte sobirà (home principal) de Catalunya a Barcelona i rei d'Aragó a Saragossa

La Historiografia en un moment determinat anomena Corona d' Aragó el conjunt d'aquests territoris. Per altra banda, també ha estat anomenat Corona Catalano-aragonesa. ERROR HISTÒRIC. El conjunt d' organitzacions seran: el Regne d' Aragó. el Principat de Catalunya.

Al s. XIII, amb Jaume I, el Principat de Catalunya, amb Jaume I ajudat de Menestrals i rics homes catalans, molts de la zona de Peralada i la riba mediterrània de Nord, realitzen l' expedició a les Illes, actualment Balears. Tot seguit, El Principat paga l' expedició a València, amb uns escamots del Regne d' Aragó. Els escamots d' Aragó repoblaran una estreta franja oest de València. Els catalans la resta. D' aquí s'origina que la llengua catalana és la parlada a tot el que Jaume I declararà Regne de València. Mentre que l' aragonès sigui per poc temps la llengua de l' Oest. Aviat serà castellanitzat com tot l' aragonès, excepció feta del Pirineu.

En definitiva. Cada formació territorial havia conservat el seu caràcter polític. Aragó com a Regne. Catalunya com a Principat, València com a Regne de València.

Amb termes actuals , després de l' expansió cap a Mallorca i al regne de València, els Historiadors, des de Pierre Vilar, anomenen el conjunt "Estats Federals", com il·lustra el mapa de Pierre Vilar..

LA HISPÀNIA ROMANA: NO ÉS PAS EL NOM D' UNA PROVÍNCIA. és el nom de la península, més tard anomenada Ibèrica. Les províncies són: TARRACONENSIS, LA CARTAGO, BÈTICA, GAELÍCIA, LUSITÀNIA. Les províncies van modificar-se amb el temps (700 anys de romanització a Tarraco, capital de la Tarraconensis) Tarraco, actual Tarragona, fou SEMPRE, la capital de la PROVÍNCIA TARRACONENSIS. Alerta!!!!! El Nacionalisme castellà confon amb maques i amb conceptes aquests fets històrics.