Usuari:Contraix/proves/Central hidroelèctrica de Tavascan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaContraix/proves/Central hidroelèctrica de Tavascan

La central hidroelèctrica de Tavascan és una central hidroelèctrica reversible situada al terme municipal de Lladorre, a la comarca del Pallars Sobirà. Fou excavada en una caverna de 500 metres de profunditat dins de la muntanya de Gueron, i està formada per tres salts d'aigua que aprofiten els estany de capçalera de la vall de Cardós, així com una estació de bombeig, que puja l'aigua turbinada perquè torni a ser utilitzada. Fou construïda per l'empresa Fecsa, i fou la primera central hidroelèctrica reversible de Catalunya.

Actualment el seu funcionament és automatitzat i el control es dur a terme des del centre de comandament d'Endesa a Barcelona, no havent-hi treballadors permanents.

Antecedents[modifica]

La central fou construïda per FECSA. L'any 1959 va promoure la constitució de la societat Constructora Pirenaica, S.A. (Copisa) que s'especialitzaria en la construcció de les obres a la vall de Cardós per a Fecsa.[1] Prèviament, en el juny de 1956 es publicava al Butlletí Oficial de la província de Lleida la seva sol·licitud per obtenir la concessió de diversos aprofitaments hidroelèctrics: incloïa dos a Tavascan i dos a Llavorsí.[2] Dels de Llavorsí només s'aprofitaria un, que es convertiria en la central hidroelèctrica de Llavorsí.

Central hidroelèctrica de Tavascan Superior[modifica]

Conques de captació d'aigua[modifica]

Turbines de Tavascan Superior

Central hidroelèctrica de Tavascan Inferior[modifica]

Central hidroelèctrica de Montamara[modifica]

Referències[modifica]

  1. Obiols i Perearnau, Lluís; Prieto i Tur, Lluís. «Sistemas Ferroviarios y Teleféricos en las Centrales Eléctricas y Minas del Pirineo Occidental Catalán, Andorra y Val d’Aran.». A: VI Congreso de Historia Ferroviaria (pdf) (en castellà), 2012, pàgina 16 [Consulta: 20 maig 2020]. 
  2. «Sol·licitud autorització aprofitament hidroelèctric» (pdf) (en castellà). Boletín Oficial de la Provincia de Lleida, Número 234, 05-06-1956, pàgina 271 [Consulta: 24 setembre 2020].