Usuari:Dabrel92/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

algues verd-blaves

Infotaula d'ésser viuDabrel92/proves

Spirulina és el nom comú per a aquells suplements alimentaris humans i animals produïts, principalment, de dues espècies de Cyanobacteria: Arthrospira platensis i Arthrospira maxima. Aquests i altres espècies d'Arthrospira es classificaven anteriorment dins el gènere Spirulina, malgrat que ara hi ha acord que són gèneres ben diferents, i que les espècies alimentàries pertanyen a Arthrospira. No obstant això, és comú seguir trobant escrit «Spirulina» que roman més que res com a nom popular.

La Spirulina viu en un medi aquàtic alcalí i salat. Per al seu conreu es necessiten condicions de temperatura, il·luminació i agitació adequades.[1] S'utilitza com a suplement dietètic humà sovint disponible en pastilles o en forma de pólvores. És difícil trobar-la en un estat diferent. També s'utilitza com a suplement alimentari en l'aqüicultura i indústries d'aviram.

Es considera que la Spirulina ha estat una font alimentària per als asteques. La seva recol·lecció al Llac Texcoco i venda com a pastissos està documentada i descrita des del temps d'Hernán Cortés. Els asteques ho anomenaven "Tecuitlatl", que traduït significa "excrement de pedra". Amb posterioritat, investigadors francesos van trobar en el mateix llac molta quantitat de Spirulina, la qual cosa va portar a que en la dècada dels 70 s'establís en el mateix lloc la primera planta de producció de Spirulina de l'empresa Sosa Texcoco per a la seva producció a gran escala.

Un altre indret on ja es coneixia la Spirulina d'antic, és el Txad. Es té coneixement que en aquestes contrades africanes la tribu Kanembu assecava la spirulina en forma de pastissos anomenats "Dihé" que s'utilitzen per fer brous per als àpats.

Referències[modifica]

  1. «Manual (molt resumit) de cultiu de l'espirulina» (PDF). xarxaespirulina. [Consulta: 26 juliol 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dabrel92/proves