De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Introducció[modifica]

Benvinguts al Viquiconcurs sobre minerals que es durà a terme durant tot l'any 2019. El concurs es farà en el context del Viquiprojecte sobre minerals iniciat l'any 2015 i a partir del qual s'han creat vora 3.000 articles de minerals nous aprovats per la IMA, i uns 150 articles més entre varietats, minerals no aprovats i grups de minerals. A més a més, en el context del Viquiprojecte, 5 articles sobre minerals han rebut la distinció de qualitat, convertint d'aquesta manera la Viquipèdia en una de les versions lingüístiques de Wikipedia amb més material sobre minerals, tant en nombre d'articles com en qualitat. També en el context del projecte s'han carregat imatges, gràfics i mapes de distribució inèdits sobre minerals i dipòsits, i s'han creat i desenvolupat articles sobre institucions relacionades amb el mon de la mineralogia, tant a nivell nacional com internacional. El Viquiconcurs neix amb els objectius de mantenir i ampliar la tasca feta durant tots aquests anys, amb l'objectiu principal d'aconseguir que tots els minerals aprovats per l'IMA tinguin un article complet en català, essent d'aquesta manera la primera Wikipedia en aconseguir-ho, així com que cadascun dels minerals representatius de l'escala de Mohs rebin la distinció de qualitat. També com a objectius hi ha augmentar el material gràfic per a complementar els articles i crear articles de suport com ara els relacionats amb els dipòsits minerals, les institucions, i conceptes mineralògics, cristal·logràfics o petrològics.

Objectius[modifica]

Mineralogia[modifica]

  • Creació d'articles d'aquells minerals que encara no en tinguin.
  • Ampliació dels articles de minerals presents i, en concret, d'aquells que es vagin proposant durant el transcurs del concurs.
  • Creació i ampliació d'aquells articles relacionats amb la mineralogia (cristal·lografia, petrologia, geologia en general...).

Dipòsits minerals[modifica]

  • Creació d'articles d'aquells dipòsits minerals o tipologies que encara no en tinguin.
  • Ampliació dels articles de dipòsits presents i, en concret, d'aquells que es vagin proposant durant el transcurs del concurs.
  • Creació i ampliació d'aquells articles relacionats amb els dipòsits minerals.

Imatges[modifica]

  • Càrrega d'imatges a Commons, prioritzant aquells minerals o dipòsits que no en tinguin i posant èmfasi en aquells minerals dels territoris de parla catalana.
  • Càrrega de gràfics que permetin explicar conceptes mineralògics (gràfics P/T, diagrames ternaris...).
  • Càrrega de mapes de distribució dels diferents minerals.
  • Càrrega d'esquemes que permetin una major comprensió de l'estructura o funcionament dels diferents dipòsits minerals.

Calendari[modifica]

Dedicarem cada mes a un tema específic; això no significa que no es puguin iniciar o ampliar articles dels altres temes, simplement servirà per a realitzar les propostes d'una manera temàtica. Cada mes es proposaran articles; un cop acabi el mes se'n proposaran de nous i els del mes anterior deixaran de comptar com a proposats. Hi haurà, però, uns articles que comptaran com a proposats durant tot el Viquiconcurs; són els següents: guix, fluorita, apatita, ortosa, topazi, corindó, diamant.

Tema proposat
Gener Minerals sulfurs
Febrer Minerals òxids i hidròxids
Març Dipòsits minerals
Abril Minerals fosfats
Maig Minerals silicats
Juny Conceptes

Puntuació[modifica]

Un bot s'encarregarà de sumar la puntuació a cada usuari. Per a fer-ho, s'hauran de signar les edicions amb l'etiqueta #VP:Min. Es duran dues puntuacions diferents per a cada usuari: una per als articles i una segona per al material gràfic carregat. Els tres primers guanyadors de cada categoria obtindran diferents premis.

Articles
Proposat No proposat AdQ/Bo*
Creació d'article 10 punts 5 punts -
Ampliació d'article (+1000 octets) 5 punts 2,5 punts 1 punt
Article a AdQ 1000 punts 250 punts 150 punts
Article Bo 500 punts 100 punts -
Material gràfic
El mineral/dipòsit no en tenia El mineral/dipòsit en tenia
Catalunya* Resta Catalunya* Resta
Imatge carregada 1000 punts 750 punts 15 punts 10 punts
Gràfic/diagrama carregat 25 punts 15 punts 3 punts 1 punts
Mapa de localitats carregat 15 punts 5 punts - -
Esquemes de dipòsits minerals 50 punts 5 punts
Vídeos/GIF de làmina prima 200 punts 50 punts

Com puc començar a participar en el concurs?[modifica]

Participants[modifica]

Per a participar en el concurs us heu d'inscriure a continuació seguint l'exemple. El bot carregarà automàticament els punts obtinguts a l'apartat adient, recordeu de signar els articles amb l'etiqueta #VP:Min. Els Articles de qualitat i els articles bons aconseguits s'hauran de comunicar a la discussió del Concurs per a que els punts siguin sumats.

Exemple:

  • Articles: 0 punts
  • Imatges: 0 punts

Darth vader 92:

  • Articles: 0 punts
  • Imatges: 0 punts