Usuari:Elcoco1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLuis Fonsi

Fonsi en 2009.
Biografia
Naixement15
Puerto Rico Sant Joan, Puerto Rico
Dades personals
Altres nomsLuis Fonsi, Fonsi
Activitat
Activitat1995 - present
Gènere Pop llatí
Rock llatí
Balada romàntica
Bachata
VeuTenor líric

Segell discogràficUniversal Music Group
Artistes relacionatsDavid Bisbal, Aleks Syntek, Noel Schajris, Merche, Christianel, Pablo Alborán, Camila Gallardo
Família
CònjugeAdamari López (2006-2009)
Àgueda López (2014-present)
FillsMikaela Rodríguez López (2011)

Lloc webhttp://www.luisfonsi.com

Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero ( Sant Joan, Puerto Rico, 15 abr de 1978), més conegut com Luis Fonsi, és un cantant, compositor, actor, músic i productor porto-riqueny .

La seva vida[modifica]

És el fill gran d'Alfonso Rodríguez i Delia López-Cepero. Té dos germans menors: Jean Rodríguez, qui és també cantant i Tatiana Rodríguez. De petit, Luis Fonsi ja donava senyals que la música anava a guiar la seva vida. Amb 3 anys imitava als estels del popular grup Quin, i la seva curta edat va ingressar en el Cor de Nens de Sant Joan.

El 1989, es va mudar amb tota la seva família des de Puerto Rico a Orlando (Florida), quan només tenia 10 anys d'edat. A Florida no sabia una paraula en anglès, però no es va resistir a la mudança. «El meu pare em va dir que anava a viure a la mateixa ciutat que Mickey Mouse. Imagina't la il·lusió que això suposa per a un nen de deu anys » , diu Fonsi. [1] Al mes d'estar instal·lats en Estats Units, Fonsi parlava anglès sense rastre d'accent. Allà va ingressar a l'escola Dr. Phillips High School, on va formar un grup de música "Big Guys" , amb els quals cantava en festes escolars i festivals locals amb companys de l'institut, com el famós membre del grup ' N Sync, Joey Fatone.

La música ja era peça important i vital en la seva vida i ja a Amèrica del Nord, Luis Alfonso aconsegueix una beca de la Berklee College of Music per a realitzar estudis musicals i preparar a consciència, pel que va estudiar teoria, solfeig, apreciació musical , cant i composició. A més ingressa en el cor d'aquesta universitat, el que li dóna l'oportunitat de participar en diverses gires per escenaris de Estats Units i Londres. En aquesta institució acaba amb bons resultats la seva formació acadèmica, especialitzada en l'àmbit de la música.I ho estimo.

Carrera professional[modifica]

Eclèctic en els seus gustos, Luis Fonsi el mateix escoltava Stevie Wonder que a Marc Anthony, Michael Jackson i Luis Miguel. I encara que cantava principalment en anglès, va trobar la seva primera gran oportunitat musical cantant en espanyol.

Aquesta oportunitat li va arribar per mitjà del segell Universal, que va veure en Luis Alfonso a un artista natural i va accedir sense titubejos a cantar en castellà.

«No havia de dir que no perquè volgués cantar en anglès. Sempre vaig somiar amb poder fer-ho en tots dos idiomes. El que volia era viure tot el que estic vivint. » , Va afirmar Fonsi. [2]

Luis Alfonso Rodríguez dóna pas a Luis Fonsi quan decideix iniciar la seva carrera professional com a cantant i compositor. El 15 set de 1998, llança al mercat el seu àlbum debut que es titula Començaré , el qual va ser nominat per Billboard a la categoria «Artista revelació l'any »i aconsegueix situar-se en els primers llocs de les llistes de vendes amb cançons com Digues-me com , Perdona , Si tu volguessis i marxaré , en molts països de Sud-amèrica. Després d'aquest èxit obtingut li atorguen un disc d'or, el que l'anima per posar-se a treballar en el seu nou àlbum.

Etern , que es va llançar al mercat el 20 jun de 2000, troba el mateix èxit i gran acceptació entre el gran públic, sobretot portant el senzill Imagíname sense tu a la primera posició de l'Hot Llatí Tracks de Billboard. Luis Fonsi va participar en la producció general i en els arranjaments ia més s'estrena com a compositor amb el tema El meu somni . A menys d'un mes d'estar en el mercat, Luis va rebre un disc d'or per les 100.000 còpies venudes d'aquest àlbum. Amb aquest disc es va donar a conèixer a Espanya. Va compondre la cançó Volaré amb els teus ales en honor al seu amic Wilmer Vega, mort en un salt de paracaigudisme.

A l'agost de 2000, Fonsi va participar en el Jubileu 2000, on va cantar davant el Papa catòlic Joan Pau II, davant de dos milions de persones. Aquest mateix any Ednita Nazario es portava un Grammy Llatí per una cançó composta per Fonsi. També va fer una col·laboració en l'àlbum en espanyol de la cantant nord-americana Christina Aguilera, El meu reflex a la cançó Si no us hagués conegut . En 2001 va participar en l'homenatge a les víctimes dels atacs l'11 de setembre L'últim adéu , a la Casa Blanca, davant el president George W. Bush. Aquest acte commemoratiu, part d'un projecte benèfic, va reunir a alguns dels noms més importants de la música hispana per contribuir a la causa en pro de les víctimes dels atacs terroristes de l'11 set.

El 12 mar de 2002 va publicar el disc Amor secret . Amb només un dia al mercat, Luis Fonsi va obtenir un disc d'or per les més de 100.000 còpies venudes, només a Puerto Rico i en EE. & Nbsp; UU. Sobre aquest àlbum i de la seva maduresa artística, Fonsi va afirmar: «Jo veig tot això com creixement. Un va madurant i evolucionant. És massa important donar-li alguna cosa nova al públic, i crec que ho vam aconseguir. » Més tard, Amor secret es va llançar versionat en anglès amb el títol de Fight The Feeling en EE. & Nbsp; UU. on va tenir un gran èxit. [3]

El 28 oct de 2003 es va llançar al mercat el disc de Abraçar la vida on es mostrava una faceta de Fonsi més llatina pels seus ritmes i lletres. En aquest àlbum, Luis Fonsi va participar com a cantautor i productor al costat de Kike Santander, Rudy Pérez i Cuco Penya.

A més, ha participat en televisió com a actor en sèries televisives com Taína o en telenovel·les com Cors al límit al costat de Sara Maldonado.

Després d'aquest disc va aparèixer Pas a pas en 2005, un àlbum molt més madur on es mostra un Fonsi més aferrat a la vida que mai i sobretot, influenciat per la malaltia de la seva esposa Adamari López a qui se li va diagnosticar càncer de mama, i s'inspira d'aquest esdeveniment per compondre la major part de les cançons que formen l'àlbum. A causa de la malaltia de la seva esposa, Luis Fonsi li va dedicar el tema Pas a pas , cançó que li dóna nom al disc i amb el qual aconsegueix disc d'or a Espanya. Res és per sempre, és la primera cançó del disc i amb el qual aconsegueix disc d'or a Espanya.

Finalment el 21 nov de 2006 llançant a la venda el seu primer disc d'èxits: Èxits 98:06 on recopila els èxits més sonats en totes les ràdios internacionals, i dos temes inèdits aconseguint que el primer single d'aquest disc el teu amor aconsegueixi el primer lloc de la revista Billboard .

Van ser tres anys els que Fonsi va estar absent de l'estudi de gravació, per tornar amb lletres carregades d'emoció i sentiments. El seu següent disc anomenat Paraules del silenci es va llançar al mercat el 26 ago de 2008 a nvell internacional i ha estat número u de vendes en molts països. El seu primer senzill, No em dono per vençut , es va posicionar en les llistes de popularitat per setmanes i tot després d'haver llançat el segon senzill aquí estic jo , que és una mostra clara de la senzillesa del cantant, ja que comparteix la seva música amb Noel Schajris, Aleks Syntek i David Bisbal. Aquest disc, d'altra banda, ha portat molta satisfacció per Fonsi, ja que la gira Paraules del Silenci ha recorregut gran part de Llatinoamèrica i Espanya. Portant-lo en el seu inici al Festival de Viña del Mar en Xile per segona vegada en la seva carrera artística, va ser premiat novament amb la Torxa de Plata, Or i Gavina de Plata. De seguida, va ser llançat el tercer senzill: Plou per dins amb el seu corresponent vídeo, el qual va ser gravat en viu.

El 12 de novembre de 2009, Luis Fonsi es va presentar a l'Auditori Segle XXI a la ciutat de Pobla, més de 3 mil persones van cantar i ballar les seves cançons. Va ser un concert especial ja que el cantant va donar a conèixer una part inèdita de la seva cançó Se suposa .

El 25 gener 2010 llança oficialment el vídeo del seu quart single Encara que estiguis amb ell . El dilluns 26 d'abril de 2010, va compondre la cançó Plena d'amor que és utilitzada en la telenovel·la del mateix nom.

El seu nou àlbum Terra Ferma va ser llançat al mercat el 28 jun de 2011 i compta que el va portar any i mig realitzar aquest disc, per el qual va escriure més de 125 cançons, per acabar amb una selecció de 10 temes.

Luis Fonsi explica que segueix la mateixa línia pel que fa estil, barrejant el pop, el R & B, i la balada, que són gèneres que ell sempre ha escoltat. A més diu que es tracta d'un disc molt variat, on trobaran cançons per «tallar-se les venes» fins a unes molt rítmiques, com el cover que va fer de Claredat, que es va donar a conèixer amb el grup Quin, però que també va conèixer a través del seu creador Umberto Tozzi. «Vaig voler fer alguna cosa súper divertit, res de serietat, simplement fer la meva versió» , al que ha afegit que potser present la coreografia en les seves presentacions durant la gira de promoció.

El primer senzill d'aquest disc és el tema Cridar , del qual ja es pot veure el vídeo al seu lloc de Youtube. Diu que encara que és el senzill, no és la seva favorita, perquè regularment la preferida és una que passa desapercebuda, però per a ell és molt d'hora per dir com és. Cridar una cançó optimista, que convida a lluitar. «És un missatge de lluita i alleujament. Parla de cridar el que sentim en la vida, de fer el que el cor i l'ànima ens diuen, de no quedar-nos amb res per dins » , assenyala.

Fonsi diu que el compondre se li ha tornat com una addicció «com que ho necessito, de vegades quan estic passant un moment difícil, m'ajuda molt passar-lo a una melodia» , va explicar l'intèrpret d'Aquí estic jo, durant la seva reunió amb els mitjans. «El títol d'aquest nou disc demostra en l'estat que estic: amb els peus a terra més que mai; tranquil i estable. A nivell musical sento que em puc expressar amb molta més honestedat. » Luis considera que Terra Ferma reflecteix l'evolució que ha tingut com a persona i artista: «Crec que tinc un gran disc, i tant en les lletres com en la música està com ho vaig pensar. Emocionalment va ser un moment important per desfogar-me. Estic molt estable. Vaig travessar moments dolorosos, però sempre em vaig poder esplaiar a través de les meves cançons. Ara, em sento preparat per rebre el que vingui. » Considera als seus seguidors part fonamental en la realització del seu nou àlbum Terra Ferma, de manera que regrabó una cançó molt demanada per ells en els concerts.

Fonsi explica que Twitter i Facebook li ha servit molt per tenir una retroalimentació amb els seus seguidors, «la tecnologia ha ajudat molt a reunir a l'artista amb el seu públic, cada artista té el seu control de com proper vol estar del públic, jo intento estar el més proper possible, per a mi és molt important mantenir la comunicació a través de les xarxes socials ».

Explica que mentre gravava el material d'aquest àlbum, algunes vegades compartia el procés amb els seus fans usant el twitcam mitjançant el seu compte @luisfonsi Pel mateix va pensar en fer una cançó especial per a ells, aquesta és Se suposa , que gravo fa set o vuit anys com un bonus track .

El cantant comenta que era un tema molt senzill, gravat sense tants recursos, però com seria la seva sorpresa que en tots els seus concerts sempre demanaven aquesta melodia, pel que va decidir re-gravar-la per Terra Ferma amb nous arranjaments i instrumentació.

«Com que em desfogui amb aquesta cançó, així que és un regal per al meu públic més que res, que anava als meus shows i cridava, a més que sempre ho he dit, és una de les meves favorites, és un exemple d'aquesta connexió que un abans no podia tenir (amb els fans) » , va comentar Luis Fonsi.

Arran de l'èxit a nivell mundial que ha obtingut, s'ha declarat el dia 15 de setembre com el dia de Luis Fonsi, commemorant l'aniversari del llançament del seu disc debut Començaré en 1998. Aquest dia és celebrat per milers de fans a nivell mundial.

El 2 de gener de 2012 el cantant boricua va estrenar el vídeo musical del seu tercer senzill promocional. Claredat és el títol del nou clip de Fonsi, el qual va ser dirigit pel colombià Simón Brand i filmat a la ciutat de Miami, ha detallat un comunicat de premsa del cantant. Claredat correspon al tercer senzill promocional de Terra Ferma.

Dimarts 25 març 2014, Fonsi estrena el vídeo de Cor a la maleta , primer senzill del seu nou àlbum titulat 8 , el qual va ser llançat el 19 de maig d'aquest mateix any. Després del seu llançament, la cadena xilena TVN va usar tal cançó en la novel·la Caleta del sol amb la participació de Carolina Arregui i Francisco Melo.

Dilluns 23 juny 2014 llança la cançó Vas arribar tu amb la col·laboració de Juan Luis Guerra, el tema es col·loca en les llistes de popularitat com el Top Latin Songs -Pop República Dominicana de Monitor llatí on porta present més de 28 setmanes.

Al febrer de 2015, l'artista va inaugurar la LVI versió del Festival de Viña del Mar, a Xile, on va sorprendre als assistents a la Cinquena Vergara amb un mix de covers anglo. I, durant el mateix mes, va ser confirmat com a coach per a la versió local del programa The Voice Xile , transmès des de maig fins a agost de 2015.

Col·laboracions[modifica]

Luis Fonsi també ha treballat en aspectes de la producció. Més que un cantant, és un cantautor. En aquest àmbit, ha obtingut grans reconeixements, com és el cas del tema Tant que et vaig donar , interpretat per Ednita i el qual va ser nominat a un premi Grammy Llatí. També ha escrit per Olga Tañón. Va col·laborar amb Christina Aguilera per a la cançó Si no us hagués conegut que apareix en l'àlbum en espanyol de la cantant nord-americana. Ha fet duos amb David Bustamante en la seva cançó Perdona a més de cantar amb Emma Bunton, ex integrant de les Spice Girls, en la cançó Amazing .

També podem destacar altres duos amb Cindy Morgan, Jaci Velásquez, Víctor Iturbe, José Feliciano, Chucho Avellanet, entre altres.

Fonsi va estrenar un disc amb totes les seves millors cançons Èxits 98:06 , amb tres cançons inèdites: El teu amor , No ho diguis més i Vives a mi . Ha experimentat també amb el gènere del reggaeton, col·laborant amb Wisin & Yandel en el remix de la cançó Jo t'estimo i també amb la cançó de El teu amor (remix) amb Arcàngel.

A més va participar en el concert de David Bisbal en Las Ventas, on van cantar a duo la cançó Digui-li .

En el seu disc Paraules del silenci té dos grans temes: Tot torna a començar a duo amb Laura Pausini i Aquí estic jo que es tracta d'un quartet format per David Bisbal, Noel Schajris ex Sense Bandera, Aleks Syntek i el mateix Fonsi. A més va fer un duet en el xou dels somnis amb la cantant Glòria Trevi amb la cançó No em dono per vençut .

A més hi ha un remix al costat de Yomo a més d'una versió en bachata.

A finals de 2009 grava la cançó Noelia per al Disc Homenatge Nino Bravo - 40 anys amb Nino . A l'octubre de 2010 se li va poder escoltar col·laborant amb el intèrpret espanyol Antonio Orozco en una cançó anomenada Ja ho saps , l'èxit és notable, ja que va vendre més de 8 milions de descàrregues a iTunes.

Vida personal[modifica]

Luis Fonsi conèixer a l'actriu Adamari López a Mèxic l'any 2001, però en aquest moment ella sostenia una relació amb el també actor Maurici Illes i no va ser fins l'any 2002 que es van retrobar a Estats Units , durant un concert que estava brindant Fonsi i on Adamari es trobava d'espectadora. Fonsi en assabentar-se que ella era present la va convidar a passar al seu camerino. Després d'això van començar a sortir, però sempre com amics. Se'ls va veure per primera vegada junts en l'àrea de Pinyons a Puerto Rico. A l'octubre de 2002 es va consolidar el festeig. El 30 de desembre de 2004, després de 2 anys de relació, es comprometen a casa de la família de Adamari a Humacao, després de demanar formalment la mà es traslladen al Restaurant Les Taules propietat de Luis Fonsi i el seu manejador Tony Mojena. Al poc temps de la parella anunciar el seu compromís, Adamari va donar a conèixer que estava passant per un moment difícil, ja que havia estat diagnosticada amb càncer de pit. La parella va contraure matrimoni el 3 de juny de 2006 a l'Església Sant Josep de Caparra a Puerto Rico. La recepció es va dur a terme a l'Hotel Caribe Hilton ubicat a Sant Joan, allà van rebre a 400 convidats.

El 8 de novembre de 2009, Luis Fonsi i Adamari López van anunciar a través d'un comunicat de premsa el seu separación.[4] Luis Fonsi i Adamari López informat aquest diumenge 8 de novembre que actualment estan separats i que travessen un' ' «procés difícil» com a parella.

El cantant va reprendre la seva vida amorosa amb la model espanyola Àgueda López. Fonsi i López són pares d'una nena: Mikaela, nascuda el 20 de desembre de 2011 «. Sens dubte, ens ha canviat la vida, la manera de veure la vida, de fer les coses » diu Fonsi del naixement de Mikaela. Tots dos van contreure matrimoni el 10 de setembre de 2014 a una cerimònia íntima realitzada a Vall de Napa, Califòrnia, en la qual només van ser convidats familiars i amics més propers.

Discografia[modifica]

Àlbums d'estudi

Annex: Discografia de Luis Fonsi

Recopilacions
Àlbums en vídeo

Videografia[modifica]

Gires[modifica]

  • Tour Començaré (1998-1999)
  • Tour Etern (2000-2001)
  • Tour Amor Secret (2002)
  • Tour Abraçar La Vida (2003-2004)
  • Tour Pas a Pas (2005-2006)
  • Tour Paraules del Silenci (2008-2010)
  • Tour Terra Ferma (2011-2013)
  • Tour Som Un (2014-2015)

Màrqueting[modifica]

Comercials[modifica]

  • Pepsi (Només a Puerto Rico) (2008)

The Voice Xile[modifica]

Durant l'any 2015, Fonsi es va exercir com a coach costat de Nicole, Franco Simone i Álvaro López en la primera temporada del programa The Voice Xile de Canal 13.

Premis[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Plantilla:NF