Usuari:FrancescRomero/Arquebisbat de Sydney

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaArquebisbat de Sydney
Sydneyensis
Imatge

Localització
Parròquies139
Conté la subdivisió
Població humana
Població1,993,236
ReligióCatòlic Romà
Creació14 d'abril de 1842
CatedralCatedral de Santa Maria


L'Arxidiòcesi de Sydney (Archdiocese of Sydney en anglès; Archidioecesis Sydneyensis en llatí) és l'arxidiòcesi catòlica romana de Nova Gal·les del Sud, Austràlia. És responsable de les diòcesis sufragànies de Armidale, Bathurst, Broken Bay, Lismore, Newcastle - Maitland, Parramatta, Wagga Wagga, Wilcannia - Forbes i Wollongong. El Ordinariato Militar Catòlic d'Austràlia, així com els ritus catòlics orientals de la Eparquía del Arcàngel Sant Miquel i la diòcesi maronita de Sant Maró també s'associen a l'arxidiòcesi.

La Catedral de Santa Maria de Sydney és la seu de l'arquebisbe catòlic de Sydney, en l'actualitat el cardenal George Pell.

Hi ha al voltant de 577.000 catòlics en l'Arquidiócesis, amb una població total de 2.085.000. La població catòlica és de 27,7% del total. Hi ha 139 parròquies, en la cura pastoral d'al voltant de 246 sacerdots diocesans. Hi ha uns 480 sacerdots en total, incloent-hi sacerdots, religiosos, de treball dins de l'Arquidiócesis, inclosos els relatius als drets de menors i dels sacerdots jubilats. Hi ha 1.238 religioses i 275 religiosos i 5 diaques permanents. L'àrea de l'Arquidiócesis és 1,264 quilòmetres quadrats.

Mentre que l'arquebisbe de Sydney, el cardenal Edward Bede Clancy, va establir el Seminari del Bon Pastor, al suburbi de Sydney de Homebush, el 1996 (serveix als homes que estan en formació per al sacerdoci diocesà de l'arxidiòcesi de Sydney) i un nombre de les diòcesis de la província de Nova Gal·les del Sud i més enllà. El Seminari del Bon Pastor reemplaça al Col·legi de Sant Patrici, de Manly.

L'arxidiòcesi de Sydney està involucrada en moltes agències diferents en Sydney prestació de serveis, atenció i suport a les persones necessitades, incloent cura d'ancians, l'educació, la salut, l'oració, el culte i la litúrgia, la solidaritat i la justícia, les vocacions i els seminaristes i joves en el ministeri dels adults.

Part de l'arxidiòcesi de Sydney té iniciatives per als joves en el lloc de xarxes socials Xt3. Permanent de Crist al Tercer Mil·lenni, Xt3 és un lloc impulsat pel contingut de xarxes socials llançat al Jornada Mundial de la Joventut 2008, celebrat a Sydney.

Llista d'Arquebisbes[modifica]

Càrrecs actuals[modifica]

Història[modifica]

El Vicariat Apostòlic de New Holland i Terra de Van Diemen va ser constituït en 1834. La Diòcesi de Sydney (Nom Llatí: Sydneyensis) va ser constituïda el 5 abril 1842 per ser elevada a arxidiòcesi dues setmanes després (22 d'abril 1842). Es tracta d'una diòcesi de ritu llatí al país d'Austràlia, amb una superfície de 1.264 km².

A 1819, dos sacerdots van ser autoritzats oficialment pel Govern britànic per atendre els catòlics de la colònia d'Austràlia. Fins a 1834, el territori que avui forma l'arxidiòcesi de Sydney, i de fet la de la part continental de tota Austràlia i l'illa de Tasmània, era un lloc distant del Vicariat Apostòlic de Maurici. El 12 de maig de 1834, el Vicariat Apostòlic de New Holland es va aixecar i el Pare John Bede Polding, 1 benedictí anglès va ser nomenat Vicari Apostòlic amb jurisdicció sobre el que avui és la Comunitat d'Austràlia. El 28 de febrer del 1842, la diòcesi de Sydney va ser constituïda amb el bisbe Polding com a bisbe residencial. Algunes setmanes més tard (14 d'abril 1842) de Sydney va ser una seu metropolitana, amb Hobart i Adelaida com a sufragànies. En aquest moment, l'Arquidiócesis de Sydney inclouen la totalitat de la porció oriental del continent, que comprèn el que ara es coneixen com els Estats de Nova Gal·les del Sud, Victòria i Queensland. En l'actualitat, l'Arquebisbe de Sydney dirigeix ​​totes les diòcesis de Nova Gal·les del Sud, amb l'excepció de les porcions de l'Arquidiócesis de Canberra i Goulburn, que estan geogràficament situats fora del territori de la capital australiana. La diòcesi sufragànies són: Maitland (1847), Armilla (1862), Bathurst (1865), Lismore (1887), Wilcannia-Forbes (1887), Wagga Wagga (1917), Wollongong (1951), Parramatta (1986) i Broken Bay (1986).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: FrancescRomero/Arquebisbat de Sydney