Usuari:Gladiadorbcn/L'atles dels núvols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaGladiadorbcn/L'atles dels núvols

L'atles dels núvols és una pel·lícula de ciència-ficció escrita i dirigida per Tom Tykwer (també compositor de la banda sonora) i les germanes Lilly i Llana Wachowski. Està basada en la novel·la homònima de 2004 escrita per David Mitchell i va ser estrenada als Estats Units el 26 d'octubre del 2012. Ha estat doblada al català.

El rodatge va començar el 16 de setembre de 2011 en el Studio Babelsberg en Potsdam-Babelsberg, Alemanya. Altres llocs de rodatge comprenen Escòcia, particularment les ciutats de Glasgow i Edimburg, i l'illa de Mallorca (Espanya). Tykwer i les germanes Wachowski van dur a terme les tasques d'adreça de forma paral·lela amb dos equips diferents.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Argument[modifica]

La sinopsi oficial de Cloud Atles descriu la pel·lícula com:

« Falta indicar el text de la citació. »

La pel·lícula es compon de sis històries interrelacionades i entrellaçades que porten a l'espectador des del Pacífic Sud al segle xix, fins a un futur post-apocalíptic. A diferència de la novel·la original, la pel·lícula s'estructura, d'acord amb el novel·lista David Mitchell, «com una espècie de mosaic puntillista: Ens mantenim en cadascun dels sis mons només el temps suficient perquè el ganxo s'enfonsi, i per aquest motiu els dards de la pel·lícula d'un món a un altre vagin a la velocitat d'un plat giratori, revisant cada narrativa durant el temps suficient per impulsar-ho cap endavant».Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Resum de les 6 històries[modifica]

  • The Pacific Journal of Adam Ewing (El diari del Pacífic d'Adam Ewing).

Sud de l'oceà Pacífic, 1849. Adam Ewing, un advocat nord-americà de Sant Francisco durant la febre de l'or de Califòrnia, ha arribat a les illes Chatham per concloure un acord comercial amb el reverend Gilles Horrox pel seu sogre, Haskell Moore. És testimoni de la pallissa donada a un esclau moriori, Autua, que s'amaga en l'embarcació de Ewing, i ho convenç per mantenir-ho ocult, llavors Ewing advoca per ell perquè s'unís a la tripulació com un home lliure. Mentrestant, el Dr. Henry Goose lentament enverina a Ewing, al·legant que era la cura per a un cuc paràsit, amb l'objectiu de robar objectes valuosos de Ewing.

  • Letters from Zedelghem (Cartes des de Zedelghem).

Cambridge (Anglaterra) i Edimburg (Escòcia). En 1936, Robert Frobisher, un jove músic britànic que és bisexual, troba treball com un copista per al famós compositor Vyvyan Ayrs, la qual cosa li permet el temps i la inspiració per compondre la seva pròpia obra mestra, el Sextet de l'atles dels núvols. Una vegada acabada aquesta, Ayrs vol atribuir-se el mèrit de l'obra, i amenaça amb exposar el passat escandalós de Frobisher si no compleix. Frobisher se suïcida poc abans que arribi el seu amant, Rufus Sixsmith.

  • Half-Lives: The First Luisa Rei Mystery (Semivida: el primer misteri de Luisa Rei).

Sant Francisco, Califòrnia, 1973. Luisa Rei és una periodista que per casualitat es troba amb un vell Sixsmith, ara un físic nuclear. Rei apunta cap a Sixsmith per una conspiració en relació amb la seguretat d'un reactor nuclear nou, però est és assassinat pel sicari Bill Smoke abans que pugui donar-li a Luisa Rei l'informe que ho demostra.

  • The Ghastly Ordeal of Timothy Cavendish (L'horrible calvari de Timothy Cavendish).

Regne Unit, 2012. Timothy Cavendish, un editor de 65 anys d'edat, té un cop de sort quan Dermott Hoggins, l'autor gánster el llibre del qual ell ha publicat, tristament assassina a un crític i és enviat a la presó. Quan els socis de l'autor amenacen la vida de Cavendish per aconseguir part dels beneficis, Cavendish es dirigeix cap al seu germà Denholme per ajuda. El seu germà ho enganya i ho convenç d'amagar-se en un asil d'ancians, on és retingut en contra de la seva voluntat i maltractat per la infermera tirana Noakes.

  • An Orison of Sonmi-451 (Una oració de Sonmi-451).

Neo Seül, Corea, 2144. Sonmi-451, una dona fabricada per enginyeria genètica (clon) que treballava en un restaurant de menjar ràpid, és entrevistada abans de la seva execució. Ella relata com va ser alliberada de la seva vida de servitud pel comandant Hae-Joo Chang, membre d'un moviment rebel conegut com a Unió. Mentre està en la clandestinitat, veu una pel·lícula basada en l'aventura de Cavendish. Els rebels de la Unió li revelen que les clons com ella són sacrificats i «reciclats» com a aliment per a clons futurs.

  • Sloosha's Crossin' an' Ev'rythin' After (L'encreuament de Slusha, i tot el que va venir després).

Illes Hawaianes, en una terra posapocalíptica, en 2321 (106 anys després de la Caiguda). Un nadiu, de nom Zachry, porta una vida primitiva després que la major part de la humanitat morís en la trucada «Caiguda», aguaitat per constants visions d'un «diable», conegut per la seva gent com Old Georgie (Vell George). Aquest diable sembla alguna classe d'entitat oblidada que existeix només dins de la ment de Zachry. Després que el seu cunyat fora assassinat pel capdavanter caníbal de la tribu rival kona, Georgie se li apareix seguidament en diverses visions per manipular-ho i fer-ho sucumbir a la por. Després d'un temps, Zachry és visitat per Meronym, un membre dels "Prescientes", els últims supervivents d'una civilització tecnològicament avançada. A canvi de salvar a la seva jove neboda enverinada, Zachry accedeix a guiar a Meronym a través de les muntanyes fins al Mauna Kea a la recerca del "Cloud Atles", una estació de comunicacions des d'on es podria enviar un missatge d'ajuda a la gent que va deixar la Terra i que ara viu en altres planetes colonitzats.

Repartiment[modifica]

Actor "The Pacific Journal of Adam Ewing" (1849). "Letters from Zedelghem" (1936). "Half-Lives: The First Luisa Rei Mystery" (1973). "The Ghastly Ordeal of Timothy Cavendish" (2012). "An Orison of Sonmi~451" (2144). "Sloosha's Crossin' an' Ev'rythin' After" (2321).
Tom Hanks Dr. Henry Goose Gerent de l'hotel Isaac Sachs Dermot Hoggins Actor que representa a Cavendish Zachry
Trobi Berry Dona nativa Jocasta Ayrs Luisa Rei Convidada a la festa índia Ovid Meronym
Jim Broadbent Capità Molyneux Vyvyan Ayrs Timothy Cavendish Músic coreà Presciente 2
Hugo Weaving Haskell Moore Tadeusz Kesselring Bill Smoke Infermera Noakes Boardman Mephi Old Georgie
Jim Sturgess Adam Ewing Convidat pobre de l'hotel pare de Megan Muntanyès Hae-Joo Chang Adam (cunyat de Zachry).
Doona Bae Titlla Ewing Mare de Megan; Dona mexicana Sonmi~451, Sonmi~351, Sonmi Prostitute
Ben Whishaw Grumet Robert Frobisher Amo de la tenda de discos Georgette Caníbal
James D'Arcy Rufus Sixsmith (jove). Rufus Sixsmith (vell). Infermer James Archivista
Zhou Xun Talbot/gerent d'hotel Yoona~939 Rose
Keith David Kupaka Napier An-Kor Apis Presciente
David Gyasi Autua Lester Rei Duophysite
Susan Sarandon Madame Horrox Úrsula (major). Yosouf Suleiman Abadessa
Hugh Grant Reverend Giles Horrox Empleat de l'hotel Lloyd Hooks Denholme Cavendish Seer Rhee Cap dels Konas

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]