Usuari:Gsargsyan2/Félix Trombe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGsargsyan2/Félix Trombe

Félix Trombe ( Nogent-sur-Marne , 19 de març de 1906 - Gantias , 1985 ) va ser un químic , físic i espeleòleg francès , pioner de la utilització de la energia solar a França.

Biografia [modifica]

Félix Trombe va passar la seva infància en Gantias, un petit poble de Alt Garona , als Pirineus Centrals. Va obtenir el títol deenginyer químic el 1928 al Institut de Química de París (École nationale supérieure de chimie de Paris). Durant la seva tesi en 1930, va estudiar les propietats dels metalls de la sèrie química dels lantànids . Poc temps després va ser nomenat director del laboratori Georges Urbain dedicat a l'estudi d'aquests metalls del Centri national de la recherche scientifique (CNRS), càrrec que va exercir durant més de 24 anys seguits.

Trombe és conegut sobretot pels seus treballs i investigacions sobre altes temperatures vinculades a l'energia solar. Va dirigir el 1949 la creació, en Montlluís , d'un prototip de forn solar d'una potència de 50 kW i posteriorment del gran forn de 1.000 kW d'Odeillo .

En l'àmbit del estalvi d'energia i l'ajuda als països en vies de desenvolupament , Félix Trombe va estudiar altres formes d'explotació de la energia solar passiva . Exemple d'això va ser, que juntament amb Jacques Michel , implementaró l'ús una paret formada per un bloc de formigó que acumula la radiació solar del dia i la va alliberant durant la nit per a efectes d'escalfament en habitacions (una invenció d'Edward Morse). A causa de la popularització que se li va donar a aquest sistema per part de Trombe i Michel, se li denomina actualment mur Trombe-Michel o simplement mur Trombe .

Trombe va escriure en prop de 300 publicacions científiques i nombrosos contractes i patents, a més d'organitzar nombrosos col·loquis internacionals en aquest àmbit.

Paral·lelament, va formar part de la comissió d'espeleologia del Centre national de la recherche scientifique (CNRS), de la del Comitè Nacional Francès de Geodèsia i Geofísica i va ser durant 6 anys el President del Club Espeleològic de París. Del 6 al 12 d'agost de 1947, va participar en les exploracions del riu subterrani de Padirac amb Guy de Lavaur ;en 1947, va dirigir les operacions d'exploració de la gruta de l' Henne Morte ( Xarxa Félix Trombe ) amb el suport de militars que li ajudaven a instal·lar cables elèctrics. El 31 d'agost l'expedició va aconseguir arribar al fons del pou, 446 metres de profunditat, marcant un rècord a França.

La xarxa Félix Trombe és un dels majors complexos subterranis a França amb trenta-tres pous sense fons connectats sobre un desnivell total de 1.018 metres.

Distincions [modifica]

  • Croix de guerre 1939-1945
  • Cavaller en 1947, posteriorment oficial el 1961 de la Legió d'honor .
  • Comendador en la Ordre des palmes académiques ( Ordre de les Palmes Acadèmiques ).
  • Medalla d'or dels esports.
  • Llorejat de la Societat Química de França el 1934, de l'Acadèmia de les Ciències el 1935 i 1948, de la Societat de Geografia a 1946 i de l'Institut de França en 1953.
  • Nombrosos premis, beques i concessions pels seus treballs sobre l'energia solar, el Gran Premi de l'Energia, el Gran Premi Científic de la Ciutat de París i el Farrington Daniels del Solar Energy Society .

Obres [ editar codi · modifica ][modifica]

  • Li mystère de la Henne Morte
  • Traité de Spéléologie
  • Que sais-je? n ° 455: els eaux souterraines

Referències [ editar codi · modifica ][modifica]