Usuari:Habicht/proves/Geometria a la Viquipèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Geometria a la Viquipèdia
La competència digital a les matemàtiques de Batxillerat

Benvinguts al Viquiprojecte:Geometria a la Viquipèdia. Es tracta d'una proposta de projecte per a les matemàtiques de 1r de Batxillerat, desenvolupada com a part d'un treball de fi del màster de formació del professorat de secundària.[1]

Objectius[modifica]

L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar les competències de l'àmbit digital dels alumnes a través de l'edició cooperativa d'articles de la Viquipèdia. El projecte s'emmarca dins del bloc de geometria de matemàtiques de 1r de batxillerat.

Objectius didàctics[modifica]

  1. Contribuir a la creació de productes culturals d'utilitat pública mitjançant eines digitals com GeoGebra i Wikipedia.
  2. Mobilitzar recursos per trobar, reunir, seleccionar, analitzar i contrastar informacions procedents de fonts diverses i en diferents suports.
  3. Valorar la fiabilitat i adequació de la informació als objectius de les activitats proposades.
  4. Mobilitzar les capacitats d'expressió escrita en contextos formals i comunicar de manera creativa i personal els resultats d'una recerca bibliogràfica i completar-la amb altres estratègies comunicatives no lingüístiques.
  5. Treballar en entorns no presencials de comunicació digital, interaccionar i cooperar amb els companys i amb la comunitat digital, seguint les seves normes i etiqueta.
  6. Desenvolupar l'autocontrol, la creativitat i el treball en equip, habilitats de mediació i exercir la ciutadania activa.
  7. Conèixer la forma adequada de respectar els drets d'autor, la manera de citar adequadament la informació de les fonts consultades i l'ús ètic de la informació obtinguda.
  8. Valorar l'aportació de diferents col·lectius, especialment els editors voluntaris de la Wikipedia, desenvolupar la consciència de pertinença social i comunitària, i prendre consciència de la diversitat de perspectives per analitzar la realitat i de com això afecta la producció de textos.
  9. Consolidar els continguts del bloc de geometria i reflexionar sobre els conceptes i procediments apresos, autoregulant el propi aprenentatge, a través de la seva presentació a una audiència externa real i significativa (lectors de la Wikipedia) mitjançant mitjans escrits i visuals.
  10. Incorporar al propi vocabulari elements propis del llenguatge matemàtic per transmetre missatges en contextos on és especialment necessària la comunicació científica.
  11. Usar les eines tecnològiques de representació gràfica que permetin l'exploració, la simulació i la representació per fer emergir i entendre conceptes i procediments matemàtics.

Què cal fer[modifica]

En grups de 3 alumnes, cal elaborar o millorar un article de la Viquipèdia relacionat amb els continguts del bloc de geometria i incloure-hi, si hi escau, il·lustracions originals fetes amb el GeoGebra. Caldrà que:

  1. Creeu un usuari per a cada un de vosaltres. Creeu una pàgina del vostre grup com a subpàgina d'aquest projecte amb la següent informació: membres del grup i article que s'elaborarà. Podeu utilitzar aquesta plantilla. Afegiu també la informació a la taula que hi ha més avall.
  2. Planifiqueu de manera autònoma la feina a fer, les tasques i les responsabilitats de cada membre del grup: Quin article creareu o millorareu? Que cal fer per millorar-lo? Quina estructura voleu que tingui? Quines són les seccions necessàries en un article de la Viquipèdia? Quines il·lustracions, diagrames i gràfics necessiteu? Quina informació necessiteu? Quines responsabilitats assumeix cada alumne? Heu de reflectir els resultats de la planificació a la vostra pàgina de grup, amb una llista de tasques i responsabilitats.
  3. Investigueu. Busqueu informació tant a la biblioteca com a internet. Si l'article ja existeix, compareu el seu contingut amb el d'altres fonts. Valoreu els punts forts i febles de cada mitjà.
  4. Organitzeu, redacteu i corregiu la informació. Cal incloure de manera adequada les referències. Prepareu també exemples i visualitzacions originals amb el GeoGebra. Comproveu que la informació afegida no queda desorganitzada i segueix l'estructura planejada.
  5. Avalueu la feina del vostre grup.
  6. Avalueu l'article d'un altre grup.
  7. El vostre article l'avaluarà un altre grup, voluntaris de la Viquipèdia i el professor. Reviseu l'article seguint les indicacions d'aquestes avaluacions.
  8. Publiqueu la versió definitiva de l'article.

Propostes d'articles[modifica]

  • Teodolit. Millorar l'article. Es pot incloure una secció sobre el principi de funcionament, il·lustrar-lo amb GeoGebra, afegir referències i bibliografia (actualment no n'hi ha cap)...
  • Circumferència goniomètrica. Millorar l'article. Es pot traduir l'animació il·lustrativa al català (actualment en alemany), millorar l'estructura i el contingut, afegir referències i bibliografia (actualment no n'hi ha cap)...
  • Triangle sagrat egipci. Crear l'entrada. Es pot fer a partir d'una traducció de la versió en , completar-lo amb il·lustracions del GeoGebra (per exemple, sobre la seva relació amb la recta d'Euler...
  • Afegir demostracions geomètriques a diversos articles, com ara la irracionalitat de l'arrel quadrada de 2.
  • Mètode d'exhaució. Millorar l'entrada. Es pot estructurar, ampliar la història del mètode i les seves aplicacions, il·lustrar-lo, afegir referències...
  • Teorema del sinus. Millorar l'estructura (especialment la introducció) il·lustrar la demostració, afegir referències i bibliografia...
  • Girolamo Cardano i Niccolo Fontana Tartaglia. Millorar els articles, fer èmfasis en la resolució d'equacions de tercer i quart grau, explicar el conflicte existent entre els dos matemàtics...
  • Ampliar l'article sobre John Wallis o Nombre complex o crear-ne un de nou amb el mètode de John Wallis per representar nombres complexos.
  • Vector. Ampliar l'article, afegir referències i bibliografia, il·lustrar-lo, afegir una secció sobre la història... També en articles relacionats, com ara producte vectorial.
  • Quaternió. Ampliar l'article, actualment molt curt.
  • Recta. Millorar l'article amb referències, il·lustracions...
  • Distància.
  • Geometria no euclidiana.
  • Diagrama de Voronoi.
  • Millorar algun dels articles sobre les còniques (Cònica, El·lipse, Hipèrbola, Paràbola) i incloure-hi una secció sobre la seva presència en la natura i l'art.

Grups[modifica]

Grup Membres Article
Grup:Article que elaborareu Nom 1, Nom 2, Nom 3 Article que elaborareu

Referències[modifica]

  1. Cuquet, Martí. Geometría en la Wikipedia: La competencia digital en las matemáticas de Bachillerato. Barcelona: Universidad Internacional de La Rioja.