Usuari:Igor1012/editant geocerca

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La geocerca o geocaching és un joc a l'aire lliure de cerca de tresors al món real amb l'ajuda de dispositius GPS. Els participants han d'anar a unes coordenades específiques i, un cop a lloc, intentar trobar-hi el geoamagatall (contenidor) amagat per altres jugadors. Es pot jugar tan a la ciutat com en plena natura. Les coordenades geogràfiques dels amagatalls són publicades a www.geocaching.com.

Descripció[modifica]

El principal objectiu d'aquest joc és trobar el tresor que és anomenat geocache o cache en anglès i geoamagatall o amagatall en català. De fet l'expressió cache vé del verb cacher en francès que vol dir amagar. En els contenidors, geoamagatalls, hi ha un llibre de registre on els jugadors hi escriuran la data, el seu nom d'equip i un petit escrit si ho desitgen, serveix per a deixar constància que s'ha trobat el contenidor. En el contenidor hi ha objectes que els jugadors poden intercanviar. Hi ha normes de no deixar-hi objectes inflamables ni caramels ni objectes que desprenguin olor per no cridar l'atenció a animals.

Els contenidors poden tenir diferents mides i formes, des de carmanyoles de plàstic fins a recipients especials comercialitzats per aquest joc. Han de ser recipients impermeables que protegeixin el registre de visites i els objectes d'intercanvi de les condicions meteorològiques.

La mida dels contenidors es classifica:

 • Gran: 20 litres o més. Exemple: Un bidó gran de ferratge.
 • Normal: 1 litre o més, però menys de 20 litres. Exemple: Un recipient de plàstic de mida semblant a una caixa de sabates.
 • Petit: 100 ml o més, però menys d'1 litre. Exemple: Un recipient de plàstic de mida sandvitx o similar.
 • Micro: Menys de 100ml. Exemple: Un carret de fotografies o una caixa petita que conté típicament només el llibre o un full de registre.
 • Altre: Normalment solen ser de mides molt petites. Usar aquest tipus de mida indica que és un contenidor especial. Exemple: Una funda de targeta de crèdit.

Als contenidors petits, normals i grans hi ha normalment objectes d'intercanvi.

Exemple d'un geoamagatall o geocache.
Un altre exemple de geoamagatall.
Geoamagatall de mida mitjana amb objectes d'intercanvi.

Regles del joc[modifica]

Tot el que cal per començar a jugar és un GPS ja sigui de muntanya o un smartphone amb GPS, uns quants coneixements d'orientació i estar registrat a la web www.geocaching.com o alguna altra plataforma similar com terracaching.com, opencaching.com, etc.

Avui dia existeixen multitud d'aplicacions (Apps) per a telèfon mòbil especialitzades en aquest joc que faciliten molt la feina a l'hora de buscar un geoamagatall i ofereixen la possibilitat de publicar la troballa i fins i tot penjar fotos a la web in situ. L'App gratuïta més popular entre els usuaris és c-geo i es pot descarregar directament des del google play. Tot i que n'existeixen més, tant de gratuïtes com de pagament.

Quan un jugador crea un geoamagatall, és a dir, amaga un tresor o catxé, n'ha de publicar les seves coordenades i característiques a la web, acompanyat d'una explicació del lloc on es troba, perquè posteriorment els altres jugadors puguin anar a “caçar el tresor” amb els seus GPS, seguint les pistes i indicacions publicades a la web.

Un cop trobat el catxé, les normes són senzilles:

 1. Si preneu alguna cosa del contenidor, deixeu alguna altra cosa de valor igual o superior.
 2. Anoteu els vostres comentaris al llibre de registre.
 3. Registreu la vostra experiència a la web.
 4. Deixeu el recipient al mateix lloc on l'heu trobat, amb molt de compte de no ser vistos per persones alienes al joc (geomuggles).

Actualment hi ha aproximadament una dotzena de "tipus d'amagatalls", diferents variants del joc. Les podeu trobar totes ben detallades a la pàgina geocaching.com, però aquí podeu veure una breu descripció de cadascun:

Tradicional[modifica]

Aquest és el tipus original d'amagatall i el més simple. Trobareu un contenidor a les coordenades indicades. La mida pot variar. però com a mínim hi ha d'haver un llibre de registre. Als contenidors més grans pot haver-hi ojectes d'intercanvi i traçables.

Misteri o Puzle[modifica]

El "calaix de sastre" dels geoamagatalls, aquest tipus pot requerir haver de resoldre puzles complexes per determinar les coordenades correctes. Els geoamagatalls Misteri/Puzles sovint són el camp de proves de geoamagatalls únics i innovadors que no encaixen en altres categories.

Multi[modifica]

Aquests geoamagatalls inclouen dues o més ubicacions, amb un contenidor físic al punt final amb un llibre de registre. Hi ha ple de variants, però típicament, una vegada a la primera etapa, es troba una pista per arribar a la segona. La segona tindrà una pista per la tercera, i així fins a la final.

EarthCache[modifica]

Un EarthCache és una ubicació geològica especial que es pot visitar per aprendre alguna característica única a la Terra. Les pàgines dels EarthCaches inclouen un conjunt de notes educatives junt amb les coordenades. Els visitants poden observar com el nostre planeta s'ha format pels processos geològics, com gestionem els seus recursos i com els científics recullen dades. Típicament, per registrar-los cal proporcionar respostes a algunes preguntes observant la ubicació geològica. Per a més informació visiteuhttp://www.earthcache.org/.

Híbrid bústia[modifica]

Un amagatall de tipus letterbox és una altra forma de cerca del tresor emprant pistes i no les coordenades. En alguns casos, però, el propietari ha fet que sigui tant una bústia com un geoamagatall i ha publicat les coordenades a geocaching.com. Si hi ha un segell a l'interior d'una bústia híbrida, no es tracta d'un ítem per intercanviar. El segell ha de romandre a la caixa de manera que els visitants puguin emprar-lo per registrar la seva visita. Per saber-ne més, visiteu la pàgina de Letterboxing North America.

GeoEvent[modifica]

Un GeoEvent és una reunió d'organitzacions o geocercadors locals. La pàgina especifica l'hora de l'esdeveniment i les coordenades on es realitza. Una vegada ha acabat, s'arxiva.

Event Cache In Trash Out (CITO)[modifica]

Cache In Trash Out és la iniciativa mediambiental suportada per la comunitat de geocaching (geocerca). L'objectiu principal d'aquest programa és netejar i mantenir àrees naturals que gaudim mentre cerquem. Aquests esdeveniments són grans trobades de geocercadors focalitzades en netejar brossa, eliminació d'espècies invasores, plantar arbres i vegetació i recuperació de camins.

Mega GeoEvent[modifica]

Un Mega-GeoEvent és un GeoEvent on hi han assistit més de 500 persones. Molts ofereixen un dia sencer d'activitats planificades. Hi ha sovint diversos dies d'activitats addicionals al voltant del Mega-GeoEvent. Aquestes grans trobades atreuen geocercadors de tot el món i sovint es realitzen cada any.

Wherigo™[modifica]

Wherigo és una eina per crear i jugar aventures amb GPS al món real. Integrant l'experiència Wherigo, anomenada cartutx, amb trobar un geoamagatall, la cerca s'enriqueix encara més. Entre d'altres, Wherigo permet als geocercadors interaccionar amb el món físic i amb elements virtuals com objectes o personatges mentre es cerca el contenidor físic. Cal un dispositiu GPS amb capacitats Wherigo per visionar el cartutx. Per saber-ne més consulteu wherigo.com.

HQ Geocaching[modifica]

El geoamagatall Geocaching HQ és a les oficines de Groundspeak a Seattle, Washington. Els geocercadors interessats en visitar les oficines per registrar el geoamagatall han de concertar visita amb un mínim de 48h d'antelació via hqvisits@geocaching.com. Agendar-ho ens ajuda a mantenir les oficines centrals funcionant amb normalitat. Es pot visitar de dimarts a divendres, de 2 a 3PM. Per una experiència completa, us recomanem planificar la visita en divendres.

Exhibició d'aventures GPS (GPS Adventures Maze Exhibit)[modifica]

Trobar-ne un d'aquest tipus significa haver assistit a una exhibició d'aventures GPS o varietat local. Les exhibicions d'aventures GPS estan orientades a ensenyar gent de totes les edats la tecnologia GPS i el geocaching (geocerca) emprant experiments científics interactius.

Lab[modifica]

Un geoamagatall Lab és un tipus experimental i extremadament rar. És una manera que té el Departament d'Investigació i Desenvolupament de Geocaching.com d'innovar i testejar idees noves per millorar encara més el geocaching (geocerca). Trobant-ne un, esteu ajudant a dissenyar el futur del geocaching (geocerca).

Història[modifica]

La geocerca va tenir el seu origen en el grup de notícies sci.geo.satellite-nav, dedicat als Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit (GNSS).

David Ulmer, assidu d'aquest grup, va decidir celebrar el fet que el govern nord-americà suprimís la disponibilitat selectiva (SA) del GPS l'1 de maig del 2000, la qual degradava intencionadament el senyal dels satèl·lits per evitar que els receptors comercials fossin massa precisos. Va proposar un joc a la resta de membres del grup amagant el 3 de maig un «cofre del tresor» als voltants de la ciutat de Portland, a Oregon (Estats Units) i enviant al grup de notícies les coordenades exactes de la seva ubicació. El 6 de maig, aquell tresor ja havia estat visitat dues vegades, quedant-hi registrat en el seu llibre de visites.

Actualment existeixen més de dos milions de tresors actius amagats en més de 200 països (tres mil i escatx dels quals es troben a Catalunya) i més de sis milions de jugadors (geocercadors o geocachers).

El primer emplaçament d'un tresor a Catalunya va ser instal·lat fa 10 anys a la muntanya de Montserrat. Segons la persona que el va ubicar, el català Francesc Comelles, la intenció va ser que les persones que el cerquessin gaudissin del paisatge.

Geomuggles[modifica]

Terme utilitzat entre els jugadors de Geocerca per referir-se a les persones alienes al joc. La paraula geomuggle està formada pel prefix geo que fa referència a l'activitat de geocaching i la paraula muggle que en el món fictici de la sèrie literària Harry Potter s'utilitza per designar a les persones que no tenen cap habilitat màgica i que en desconeixen la seva existència.

Basar-se en el concepte de muggles (desconeixedors del món màgic) per designar les persones que no coneixen l'existència del joc (geocaching) és força encertat ja que una de les "normes" entre els usuaris de geocaching és no ser vist per persones alienes al joc en el moment de trobar o tornar a deixar al seu lloc el catxé ja que en cas de ser vist podria provocar que persones curioses l'agafessin, el canviessin de lloc o el fessin malbé. Paral·lelament en el món fictici del Harry Potter les persones amb màgia tenen prohibit utilitzar-la davant de les persones no magues (muggles).

Vegeu també[modifica]

 • Bookcrossing: En aquest cas la idea és alliberar llibres deixant-los en llocs públics perquè siguin recollits per altres lectors, que després faran el mateix. El propietari original del llibre en pot fer un seguiment per internet a través de la pàgina www.bookcrossing.com.
 • BikeCrossing: És la pràctica d'arreglar bicicletes usades i deixar-les en llocs cèntrics perquè altres usuaris les recullin i les utilitzin. No es fa un seguiment específic del vehicle però a través del web hi ha participació en el procés.
 • PhotoTag: S'utilitza una càmera d'un sol ús la qual és passada a amics o estranys i una vegada usada torna a l'amo original. Les fotos són després pujades a la web de PhotoTag.
 • Eurobilltracker: L'objectiu és seguir bitllets d'euro per tot el món. Per a això cada usuari introdueix els números de sèrie i la informació de la localització de cada bitllet que obté.
 • Wikiloc: És un lloc per descobrir i compartir rutes GPS a l'aire www.wikiloc.com.

lliure a peu, en BTT i de moltes més activitats.

 • Degree Confluence Project: És un projecte internacional que consisteix a visitar, amb l'ajuda d'un receptor GPS, tots els punts d'intersecció entre meridians i paral·lels amb un nombre enter de graus de longitud i latitud. www.confluence.org.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Igor1012/editant geocerca