Usuari:Ivangr89

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 Daniel Canogar[modifica]

Daniel Canogar (Madrid, 1964) és un artista de la videocreació, fill del pintor Rafael Canogar, un dels seus referents. És considerat un dels pioners[1] dels vídeo mapping, un moviment en el que es busca projectar imatges en superfícies reals per aconseguir un efecte tridimensional. Tot el seu treball està realitzat amb materials reciclats, que obté a deixalleries i centres de reciclatge. Aquests materials sempre estan relacionats amb la tecnologia, ja que el tema principal de les seves obres és aquesta relació que té l’ésser humà amb la tecnologia i la rapidesa amb la que aquesta queda obsoleta. A les seves obres, per tant, podem trobar des de cables fins a pantalles passant per dvd’s, cintes de vídeo, etc.

Ha realitzat treballs en espais públics, a museus i galeries de tot el món i dins d’aquestes obres podem trobar fotografies, vídeos i instal•lacions i sempre treballant amb el contrast entre llums i ombres i materials reutilitzats, tot ells tecnològics. Entre les seves obres més destacades hi ha: Quadratura; Travesías; Storming Times Square; Waves; Scanner o Constelaciones; entre d’altres.

Biografia[modifica]

Daniel Canogar neix a Madrid al 1964 a una família en la que ja hi havia interès per l’art perquè el seu pare, Rafael Canogar, és pintor. Des de petit es va sentir atret per l’art i la llum, la qual serà molt important al llarg de la seva trajectòria. La primera anècdota que recorda és veure l’arbre de Nadal a casa, ple de llums en mig de les ombres, detall que li va marcar i és amb el que ara treballa, aquest contrast entre llums i ombres. Més endavant, es va interessar per la fotografia, donat que a casa hi havia un estudi i va començar la seva carrera amb una càmera als 14 anys. Però aviat se li va quedar curta i va adquirir una càmera de plàstic, la “Browning Hocked” , amb la que va fer la seva primera sèrie fotogràfica, “Sombras”, una obra accidental, perquè havia de presentar la tesis del màster. Va decidir canviar la seva presentació el dia anterior, una dinàmica que encara continua fent a l’actualitat, la improvisació. Eren fotografies contrastades amb molts negres i blancs cremats. Aquesta fixació pels cossos i les seves ombres continua encara en el seu estil actual. Ell buscava fer art, no fotografies, així que aquesta era una via d’aproximació al que ell volia. Aquesta aproximació als cossos i que la tecnologia estava modificant la manera de treballar a la fotografia, el va dur a barrejar aquests dos temes: tecnologia i persones. Se sentia atret per ambdós i, a més, estaven relacionats amb les llums i ombres.

El següent pas va ser el reciclatge. A ell va arribaren un moment en què, el barri on té el seu taller, va començar a remodelar-se i van passar a derrocar les fàbriques que hi havia, per construir oficines i pisos. En el transcurs d’aquest derroc a la construcció, va haver un moment en que semblava que hi hagués una guerra, tot aquest entorn que veia destruït li va impactar i el va fotografiar, fet que el va portar cap al món del reciclatge i la brossa. En aquest moment és quan comença a treballar amb tot tipus de material tecnològic com pantalles, cables, dvd’s, floppies, bombetes, etc., en definitiva, tot el material tecnològic obsolet l’atreia, sent certa empatia i troba relació amb els humans, ja que, com ell diu: “Tienen fecha de caducidad, como nosotros”. Aquesta relació que veu en els materials tecnològics amb els éssers humans és el tema cap a on encaminarà el seu estil i com va evolucionant. El reciclatge i la rapidesa amb què queden obsoletes les noves tecnologies, el portaran també a fer aquesta similitud a la societat i dóna com a resultat obres en què es basarà en la relació aigua-plàstics, per fer una crítica a la societat i la velocitat en què consumim i ens desfem de materials, sense tenir en compte el que pot provocar. Ell transmet aquestes conseqüències negatives a través de l’art. El seu tipus d’art, el qual tracta de fer de mediació entre la humanitat i la tecnologia, fent una crítica, l’ha portat a fer exposicions a moltes ciutats del món, i això l’ha fet valorar l’art espanyol, del que pensa que no interessa a la societat espanyola, però veu en els artistes joves molt futur. Sobre l’art, en general, té el pensament de què mai desapareixerà, donat que l’humà l’utilitza per tal de entendre el món, i per tant, l’art s’adaptarà a la tecnologia existent a cada època.

Estil[modifica]

El seu estil, tot i què hi ha diferents característiques que es mantenen al llarg de la seva vida professional, hi ha d’altres que aniran canviant ja que ell mateix pensa que s’ha d’anar renovant. Sobre el procés que dur a terme a l’hora de crear, el que més li agrada és aquell moment en què li surten les idees i poder apuntar-les. Creu que la creativitat és estar atent, perquè així pots veure detalls que sempre han estat presents però que mai els hem pogut veure per les distraccions. Algunes d’aquestes distraccions pensa que són els mitjans digitals, que han influït molt en la societat i ens han fet accelerar el món. A més, rebutja qualsevol aproximació a la política, ja que la seva idea és que l’art no ha de ser utilitzat amb finalitat política ni econòmica.

Va començar amb la fotografia i, ara mateix, és un artista que treballa la instal•lació. El seu procés a l’hora de crear les seves obres, és sempre el mateix. Fa fotografies, les busca a Internet o les compra, és a dir, crea una col•lecció, adquireix materials que pensa que farà servir ara o en un futur, i desprès, al seu taller és quan amb les fotografies i els materials pensa en que construir. Els materials no són triats a l’atzar per l’artista, si no que acudeix al lloc on es pot aconseguir i els mira, fins que “s’enamora” d’ells perquè pensa que pot fer alguna cosa amb aquest material. Les fotografies li serveixen també d’inspiració, ja que en estar concentrat veient una fotografia, pot trobar la relació amb algun dels materials que disposa i fer una obra d’art.

El cinema és un altre dels temes amb el que ha treballat, realitzant obres amb materials referents a ell com són dvd’s, cintes de vídeo, film, etc. Amb aquestes representacions vol plasmar l’origen del cinema i, com és característic en ell, la relació que aquesta tecnologia té amb l’ésser humà.

En l’actualitat, en la seva crítica cap a la rapidesa amb la que se’ns queden obsoletes les noves tecnologies, principalment al món de la informàtica, es centrarà en explorar la curta vida d’aquesta (la tecnologia) i la relacionarà amb la mortalitat en la humanitat. Per aconseguir-ho, tracta de reanimar els objectes inanimats que recull a les escombraries i centres de reciclatge. La seva intenció, en aquesta reanimació de la tecnologia, la qual pensa que és una prolongació de l’humà, és la de reviure, alhora, la memòria col•lectiva per retratar una societat i una època i també la de rescatar la part més humana de la tecnologia. Això queda representat, per exemple, en la llum de les pantalles, que dóna la sensació de que allibera l’energia emmagatzemada i en la utilització de cables, en referència al sistema nerviós que tenim. Al seu torn, també continua la recerca de renovació en el seu estil, mantenint unes bases que sempre hi seran, i dóna com a resultat el treball amb leds a “Travesías”.

D’altra banda, a més de la reanimar la memòria social, intenta conscienciar-nos dels greus efectes de desfer-nos amb tanta rapidesa dels materials, ja que aquests acaben al mar i contaminant molt el nostre món. Això és donat a que ell pensa què l’ésser humà utilitza i ha utilitzat sempre l’art per intentar entendre el món, és per aquest motiu que ell, en algunes de les seves obres vol mostrar allò que és invisible als nostres ulls i ordenar la quantitat d’informació que rebem. Per a l’exposició de les seves obres, necessita grans espais donades les grans dimensions d’aquestes. Aquestes exposicions predominen fora d’Espanya.

Els seus referents, a diferents àmbits de l’art són: Velázquez, Goya i Andrea Pozzo a la pintura; Tony Oursler a la videoescultura; les projeccions d’Anthony McCall; el treball humanístic de James Turrell; treballs audiovisuals de Carsten Nicolai i Tomás Saraceno.

Obres representatives[modifica]

En les seves obres es pot veure la renovació i evolució de la que Daniel Canogar parla. Fent un seguiment, veiem com tracta diferents temes amb diferents tipus de materials, però sempre en referència a la relació de l’ésser humà amb la tecnologia i també amb la llum i les ombres. Cal destacar les següents obres:

Scanner: obra realitzada amb cables elèctrics i amb un pes de 180 quilograms.

Sikka: obra realitzada amb més de 300 dvd’s tots ells comprats al mercat de El Rastro, a Madrid.

Waves: obra realitzada amb llums leds i que està exposada permanentment a Houston. A més, afegeix l’element de l’aigua.

Quadratura: és una obra que consta de vuit instal•lacions amb una temàtica similar amb l’objectiu de donar tridimensionalitat a cel•luloides obsolets com el VHS.

Storming Times Square: aquesta obra és una grabació d’un total de 1500 ciutadans creuant una pantalla de croma que dóna la sensació que estan escalant edificis.

Obres[modifica]

2014

  • Storming Times Square; Aphesic Mapping; Small Data; 60Hz; Coil.

2013

  • Asalto; Sikka Magnum; Quadratura.

2012

  • Waves; Asalto Montalvo; Asalto Greenwich; Crossroad; Quadratura; Frecuencia; Flicker; Latidos; Sikka; Deriva; Caudal Individual 1; Asalto ARCO; Enredos; Gravedad Cero y Jump; River of History.

2011

  • Tajo; Caudal; Vórtices; Cosmos; Travesías; Single Spin; Asalto New York.

2010

  • Travesías; Scanner; Spin; Hipocampo; Tracks; Cerebro; Constelaciones; Synaptic Passage; 250k.

2009

  • Circadian Rhythms; Scanner Smail; Scanner; Blade Runner; Jackpot; Tracks; Pneuma; Asalto; Pneumas.

2008

  • Enredos; Palimpsesto; Tangle; Arañas; Midnight Plumber.

2007

  • Clandestinos Roma; Untitled After Pozzo.

2006

  • Clandestinos Madrid; Photosynthetic Rememberance.

2005

  • Otras Geologias.

2004

  • Jump; Leap of Faith I; Leap of Faith II.

2002

  • Pulse of Darkness; Ícaro; Time Release; Gravedad Cero; BlindSpot.

2001

  • Osarios; Teratologías.

2000

  • Dermal Thresholds.

1999

  • Horror Vacni; Sentience.

1998

  • Palpitaciones; Alien Memory.

1997

  • Roll; Mascara.

1996

  • Body Press; Contra Balanza.

1995

  • Transfusiones.

1993

  • Cara; Sensorium II.

Reels

  • Reel; Arte Público.

Projeccions[modifica]

Daniel Canogar ha realitzat projeccions tant individuals com col•lectives. A continuació, hi ha les projeccions individuals exposades i la seva localització, ordenades cronològicament:

2013

  • Human Shots – The Human Side of Photography, Mimmo Scognamiglio, Milà, Itàlia.
  • Sikka Magnumand Tracks, “File Festival”, Sesi Gallery, Sao Paulo, Brasil.
  • Spin, “vídeo_dumbo”, Eyebeam, Nova York, EEUU.
  • Quadratura, Bildmuseet-Art and Visual Culture, Umea, Suècia.

2012

  • Waves, permanent a l’atri de 2 Houston Center, Houston, EEUU.
  • Latidos, Espacio Fundación Telefónica, Buenos Aires, Argentina.
  • Reboot, Second Street Gallery, Charlottesville, Virginia, EEUU.
  • River of History, Museo Borusan Contemporany, Estambul, Turquía.
  • Deriva, Galería Juan Silló, Santander, Espanya.
  • Trilogía del Cine, Montalvo Arts Center, Montalvo Villa, Saratoga, California, EEUU.
  • Quadratura, MAC- Museo Arte Contemporáneo Gas Natural Fenosa, A Corunya, Espanya.
  • Crossroad, permanent al hall del Museo Borusan Contemporany, Estambul, Turquía.
  • Gravedad Cero, Jump, Enredos, permanents a Jaleo DC, restaurant de José Andrés a Washington DC, EEUU.

2011

  • Vórtices, Fundación Canal de Isabel II, Madrid, Espanya.
  • Travesías, Fundación Canal de Isabel II, Madrid, Espanya.
  • Spin, Galería Max Estrella, Madrid, Espanya.
  • Spin, Mimmo Scognamiglio Artecontemporanea, Milà, Itàlia.
  • Daniel Canogar,Galería Maior, Mallorca, Espanya.
  • Scanner, comission for Festival Cultural Digital, CICUS, Sevilla, Espanya.
  • Daniel Canogar, Amós Salvador, Cultural Rioja, Espanya.
  • Asalto Greenwich, permanent a Hotel J House, Greenwich, Connecticut, EEUU.

2010

  • Travesías, Atrio a la seu del Consell de la UE, Brusel•les, Bélgica.
  • Constelaciones, permanent a ponts Parque del Manzanares, Madrid, Espanya.
  • Daniel Canogar y Stephen Dean: Process in dialogue, Koldo Mitxelena, San Sebastià, Espanya.
  • Pneuma, Corte Ingles de carrer Preciados, Madrid.
  • Scanner, El Tanque, Tenerife, Espanya.
  • Untitled, Oonagh Young Gallery, Dublin, Irlanda.
  • La Teoría del Descarte, Centro Cultural de España, Córdoba, Argentina.
  • Trace, bitforms Gallery, Nova York, EEUU.
  • Synaptic Passage, American Museum of Natural History, Nova York, EEUU.

2009

  • Pneuma, Galerie Guy Bärtschl, Ginebra, Suïssa.
  • Jerusalem Lights Festival, Jerusalem, Israel.
  • Asalto, Alcázar de Segovia, Espanya.
  • Clandestinos, Arcos de Lapa, Rio de Janeiro, Brasil.
  • FuochiFatul, Mimmo Scognamiglio Artecontemporanea, Napòls, Itàlia.
  • Daniel Canogar, Galeria Juan Silló, Santander, Espanya.
  • Fuegos Fatuos, Abierto x obres, Matadero, Madrid, Espanya.

2008

  • Tangle, Mimmo Scognamiglio Artecontemporanea, Milà, Itàlia.
  • Enredos, Galeria Max Estrella, Madrid, Espanya.
  • Daniel Canogar, Galerie Guy Bärtschl, Ginebra, Suïssa.
  • Nodi, permanent a estación Arensa, Nàpols, Itàlia.

2007

  • Otras Biologias, Sala Parpalló, València, Espanya.
  • Daniel Canogar, Galería Maior, Pollença, Mallorca, Espanya.
  • Daniel Canogar, CAC- Centro de ArteContemporáneo, Màlaga, Espanya.
  • Clandestinos, Notte en Bianco, Roma, Itàlia.

2006

  • Clandestinos, a la Puerta de Alcalà, Madrid, Espanya.
  • Daniel Canogar, Fundación Sa Nostra, Illes Balears, Espanya.
  • Photosynthetic Rememberance, Black Box, ARCO, Madrid, Espanya.
  • Cycles of Collective Forgetting, Galería Filomena Soares, Lisboa, Portugal.

2005

  • Otras Geologias, Fundación BBK, Bilbao, Espanya
  • Otras Geologias, La Panera, Lleida, Espanya.

2004

  • Memory Theater, Art + Public, Ginebra, Suïssa.
  • Ícaros, Sala Luzán, Zaragoza, Espanya.

2003

  • Ingràvidos, Fundación Telefónica, Madrid, Espanya.
  • Gravedad Cero, Museo de la Universidad de Alicante, Espanya.
  • Pulse of Darkness, Bienal de el Cairo, Aquenaton Gallery, El Cairo, Egipte.
  • Osarios, Galería Spectrum, Zaragoza, Espanya.

2002

  • Gravedad Cero, Centro de Arte Santa Mónica, Barcelona, Espanya.
  • Dermal Thresholds, Galeria Filomena Soares, Lisboa, Portugal.
  • Time Release,Galeria Helga de Alvear, Madrid, Espanya.

2001

  • Osarios, Galería Juana de Aizpuru, Sevilla, Espanya.
  • Teratologias, Palacio de Moctezuma, Cáceres, Espanya.

2000

  • Obscenity of the Surface, Oboro, Monreal, Canadà.
  • Bringing Down the House, Galeria Estrany de la Mota, Barcelona, Espanya.
  • Sentience, Centro de Arte, Lima, Perú
  • Sentience, Sala el Roser, Lleida, Espanya.

1999

  • Bringing Down the House, Offenes Kulturhaus Center for Contemporany Art, Upper Austria, Linz, Austria.
  • Sentience, Project Room, ARCO, Madrid, Espanya.
  • Centro cultural de la Mercè, Gerona, Espanya.
  • Universidad de Salamanca, Espanya.

1998

  • Galería Helga de Alvear, Madrid, Espanya.

1997

  • Nostalgía del Cuerpo, Galería Visor, València, Espanya.

1996

  • Espace d’Art Yvonamor Palix, París, Francia.
  • Sous la Surface, Espace, Matane, Quebec, Canada.
  • Sous la Surface, Galería Sequence, Quebec, Canada.
  • Sous la Surface, Axe Neo-7, Quebec, Canada.

1995

  • Incorpóreo, Fundación Arte y Tecnología, Madrid, Espanya.
  • Incorpóreo, Metronom, Fundación Rafael Tous de Arte Contemporáneo, Barcelona, Espanya.
  • Galería Espacio Mínimo, Murcia, España.

1994

  • Galeria Angels de la Mota, Barcelona, Espanya.
  • Galería del Colegio Oficial de Arquitectos de Málaga, Espanya.
  • Sala de l’Ajuntament de Mataró, Barcelona, Espanya.

1993

  • Galería Visor, València, Espanya.
  • Monasterio de Veruela, Diputación de Aragón, Espanya.

1991

  • Galería Def Con Dos, Madrid, Espanya.

1990

  • Galería Angels de la Mota, Barcelona, Espanya.
  • Galería Bereshith, Toledo, Espanya.

1989

  • Washington Square East Galleries, Nova York, EEUU.

1987

  • Centro de Creación Fotografica, Vigo, Espanya.

1986

  • Galeria Fotocentre, Lleida, Espanya.

1985

  • Galerie Studio Ethel, Paris, França.
  • Galeria Aele, Madrid, Espanya.

I a continuació, el llistat de projeccions col•lectives realitzades per l’artista:

2013

  • “Human Shots – The Human Side of Photography’’, Mimmo Scognamiglio, Milán
  • Sikka Magnum y Tracks, ‘’File Festival’’, Sesi Gallery, Sao Paulo
  • Spin, “video_dumbo’’, Eyebeam, Nueva York
  • "Flow, Just Flow: Variations on a Theme”, Joel and Lila Harnett Museum of Art, Richmond, Virginia, EEUU.

2012

  • Asalto Montalvo, proyección en la fachada de Villa Montalvo, Montalvo Arts Center, Saratoga, California.
  • “World on a Wire”, bitforms Gallery, Nueva York.
  • “Behind the Curtain”, Galería Pelaires, Palma de Mallorca, España.
  • Scanner, “Mapping Festival”, Ginebra.
  • Helga de Alvear, Cáceres, España. (Comisario: Rafael Doctor).
  • Enredos 1. P.2 Projects. Galería Jonathan Ferrara. New Orleans.
  • Sentience, "Aproximaciones aI Arte Español Contemporáneo", Fundación Helga de Alvear, Cáceres, España.
  • Colección Los Bragales, Centro de Arte de Alcobendas, Madrid.

2011

  • "New Frontiers", Sundance Film Festival, Park City, Utah, EEUU. (Comisaria: Shari Frilot).
  • "New Frontiers", Salt Lake Art Center, Utah, EEUU. (Comisaria: Shari Frilot).
  • "Videostorias: en construcción", ARTIUM, Vitoria, España.
  • Weimar Arts Festival, Museo de Arte Moderno NEUES MUSEUM, Weimar, Alemania.
  • "What?", Mimmo Scognamiglio Arte Contemporanea, Milán, Italia.
  • 250K, Museum Borusan Contemporary, Perili Kösk, Estambul.
  • Scanner, 4th Moscow Biennale of Contemporary Art, Moscú. (Comisario: Peter Weibel).
  • Asalto New York, "Bring to Light", Nuit Blanche NY, Nueva York.
  • "Vis-a-vis", Es Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporary de Palma, Mallorca, España.

2010

  • "Atopia", CCCB - Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona. (Comisario: Ivan de la Nuez).
  • "25 obras, 17 artistas, 4 relatos", Centro de Arte La Panera, Lérida, España.
  • "Fiax Lux", MACUF – Museo de Arte Contemporáneo Unión Fenosa, A Coruña. (Comisario: Paulo Reis).
  • "25 Años de la Muestra de Arte de Injuve", Edificio Tabacalera, Madrid. (Comisarias: María and Lorena de Corral).
  • "Nuevas Historias: A New Vision of Spanish Photography", Copenhage, Dinamarca. (Comisarios: Timothy Persons y Estelle af Malmborg).
  • "Natural Porto Art Show", Oporto, Portugal. (Comisario: David Barro).

2009

  • Bienal de Lanzarote, Lanzarote, España. (Comisario: Iván de la Nuez).
  • "Libertad, Igualdad, Fraternidad", Madrid. (Comisarios: Isabel Durán y Bernard Marcadé).
  • "Art Algarve", Minas de Sal, Algarve, Portugal. (Comisarias: María y Lorena de Corral).
  • Bienal de Cerveira, Cerveira, Portugal. (Comisaria: Maria Fátima Lambert).
  • "The End", Andy Warhol Museum, Pittsburgh, Pennsylvania, EEUU. (Comisario: Eric Shiner).
  • "Banquete, Nodos y Redes", ZKM, Center for Art and Media, Karlsruhe. (Curator: Karin Ohlenschlager).

2008

  • "Inner and Outer Space", Mattress Factory Museum, Pittsburgh, Pennysalvania, EEUU. (Comisario: Dara Meyers-Kingsley)
  • "Surreale", Mimmo Scognamiglio Arte Contemporanea, Milán. (Comisario: Demetrio Paparoni)
  • "El discreto encanto de la tecnología", ZKM, Center for Art and Media, Karlsruhe, Alemania. (Comisarios: Claudia Gianetti y Antonio Franco)
  • "Solo Project", Galería Caprice Horn, Berlín.
  • "Nuevas Historias: A New Vision of Spanish Photography", Kulturhuset, Estocolmo. (Comisario: Timothy Persons).
  • "Máquinas y Almas", Museo de Arte Contemporáneo, Reina Sofía, Madrid. (Comisario: Montxo Algora).
  • "El Discreto Encanto de la Tecnología", Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo, Badajoz, España. (Comisaria: Claudia Giannetti).
  • "Banquetes, Nodos y Redes", La Laboral Centro de Arte y Creación Industrial, Gijón, España. (Comisaria: Karin Ohlenschlager).
  • "España: Arte Spagnola 1957-2007", Palazzo Sant´ Elia, Provincia Regionale di Palermo y el Instituto Cervantes, Palermo. (Comisario: Demetrio Paparoni).
  • "Light Messages", Museo Es Baluard, Palma de Mallorca, España. (Comisaria: Marie Claire Uberquoi).

2007

  • "Frágil", Galera Estrany de la Mota, Barcelona.
  • "Timer: Art after 9/11", Triennale Bovisa, Milán. (Comisarios: Demetrio Paparoni y Gianni Mercuri).
  • "Existencias", MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, León, España. (Comisarios: Rafael Doctor y Agustín Perez Rubio).
  • "Outside The Box", Cornerhouse, Manchester. (Comisaria: Kathy Rae Huffman).
  • "BIDA 2007", Bienal Internacional del deporte en el Arte, Gijón, España.
  • "Salzillo 21", Sala Verónicas, Murcia, España. (Comisaria: Lorena Corral).

2006

  • "Miradas y Visiones", Centro de Arte Contemporáneo Reina Sofia, Madrid.

2005

  • "Reason and Sensibility", Encuentro con Arte Carlton, Sao Paulo. (Comisario: Paulo Reis).
  • "Lenguajes y Sentidos", Colección Caja de Burgos, Museo de la Pasión, Valladolid, España.
  • "Nueva Tecnología, Nueva Iconografía, Nueva Fotografía", Museo de Arte Abstracto Español, Fundación Juan March, Cuenca, España. (Comisaria: Catherine Coleman).
  • "Arte Solidario", Complejo El Aguila, Comunidad de Madrid, Madrid. (Comisarios: Tino Callabuich y Rosalind Willimans).

2004

  • "La Alegría de mis Sueños", Bienal de Sevilla, Sevilla. (Comisario: Harald Szeeman).
  • "Intrasentidos", Otras Miradas a la Colección, Museo Artium, Vitoria.
  • "Nueva Tecnología, Nueva Iconografía, Nueva Fotografía", Fundación Juan March, Palma de Mallorca, Mallorca, España.
  • "Territorios de Silencio", Centro de Arte Caja de Burgos, Burgos, España.

2003

  • "c2", Collecció d’art Contemporani de l’Ajuntament de Lleida, Lérida, España.
  • "Agrupémonos Todos", Museo de Arte Contemporáneo de Vigo, Vigo, España. (Comisario: Javier Durana).
  • "Agrupémonos Todos", Artium, Vitoria, España.
  • European Media Arts Festival, Osnabruck, Alemania. (Comisario: Hermann Noering).
  • "Dream Landscape", Terme Regina, Montecatini, Italia.

2002

  • "Big Sur", Hamburger Banhof Museum, Berlín. (Comisarios: Enrique Juncosa y Joachim Jaeger).
  • "Todo Fluye", Centro Conde Duque, Madrid. (Comisarios: Karin Ohlenshlager y Luis Rico).
  • "Printemps de Septembre", Toulouse, Francia. (Comisaria: Marta Gili).
  • "Parole de Peau", Museo de la Civilización, Quebec.
  • "Madrid al Descubierto", Comunidad de Madrid, Madrid.
  • "The Nude in 20th Century Art", Kunsthalle Emden, Emden, Alemania.
  • "Gótico pero Exótico", Museo Artium, Vitoria, España.

2001

  • "Presente Remoto. La Década de los NOventa en el Museo de Bellas Artes de Álava", Sala Amárica, Vitoria, España.
  • "Trouvailles", Galerie von Liintel & Nusser, Munich.
  • "La noche. Imágenes de la noche en el arte español 1981-2001", Museo Esteban Vicente, Segovia, España.
  • "Optical Allusions. Nuevas Perspectivas en la Fotografía Española", Centre Cultural La Mercé, Burriana, Castellón, España.
  • "Luces de Arte", Palacete del Embarcadero, Santander, España.

2000

  • "The Ego is Something Different", Kunstsammlung Nordrhein Westfalen Museum, Düsseldorf. (Comisario: Armin Zweite).
  • "Sharing Exoticisms", Lyon Biennale, Lyon. (Curator: Jean-Hubert Martin).
  • "Propuesta 2000", Instituto Cervantes, Casablanca, Marruecos.
  • "Staging the Self", Koldo Mitxelena, San Sebastian, España. (Curator: Menene Gras Balaguer).

1999

  • "Ragtime", Galería Estrany de la Mota, Barcelona.
  • "Propuesta 99", Museum de Arte Contemporáneo, Madrid.
  • Bienal de Lérida, Lérida, España.

1998

  • "Body Mecanique", Wexner Center for the Arts, Columbus, Ohio, EEUU. (Comisario: Sarah Rogers).
  • "Contemporary Photography from Spain", Galería Wolfgang Gmyrek, Düsseldorf.
  • "In the Realm of Phantoms-Photographs of the Invisible" Kunst Halle Krems, Austria.
  • "De Imagen y Soportes", Centro Internacional de Arte, Palacio de Revillagigedo, Gijón, España.
  • Espace d’Art Yvonamor Palix, París.
  • Galería Wolfgang Gmyrek, Düsseldorf.

1997

  • "Les Incorporels", Marché Bonsecours, Mois de la Photo a Montreal, Montreal.
  • "En la Piel del Toro", Palacio de Velazquez, Museo de Arte Contemporáneo Reina Sofia, Madrid. (Comisaria: Aurora García).
  • "Arquitectura de la Luz", C.O.A.M., Málaga, España.
  • "Procesos", Casa Grace, Lima.

1996

  • "La Corne de la Licorne", Rencontres Internationales de la Photographie, Arles, France. (Curator: Joan Fontcuberta).
  • "Deutsche Leasing European Photography", Bad Homburg, Alemania
  • "Incorpóreo", Centre d’Art Basse Normandie, Herouville, Francia.

1995

  • "Configuration Changeante", Maison de la Culture Mercier, Montreal. (Comisario: Richard Baillargeon).
  • "Entre la Pasión y el Silencio", Fototeca Nacional, La Habana, Cuba. (Comisaria: Rosa Olivares).
  • Galería Elba Benitez, Madrid.

1994

  • Sculpture Center, Nueva York.
  • "The Transient Image", Walter Phillips Gallery, Banff Centre for The Arts, Alberta, Canada.
  • Bienal de Jóvenes Creadores Europeos, Lisboa.
  • Galería Fúcares, Almagro.
  • Galería Cromo, Alicante.
  • "Anys 90, Distancia Cero", Centro de Arte Santa Mónica, Barcelona. (Curator: Jose Luis Brea).
  • "Arte Virtual", Metro Opera, Madrid. (Curator: Rafael Lozano-Hemmer).
  • "The Fragile Image", Fundación La Caixa, Barcelona. (Curator: Marta Gili).

1993

  • "Impuros", Canal de Isabel Segunda, Madrid. (Curator: Rafael Doctor).
  • "Germinations", Kunstforeningen, Copenhage.
  • Budapest Galeria, Budapest.
  • "Tres Tria", Galería Antonio de Barnola, Barcelona.
  • "L‘autre, le Regard, l’Espace", Refectoire Des Jacobins, FRAC Midi-Pyrenées, Toulouse.
  • "El Teléfono: Modelo, Pretexto o Complemento", Fundación Arte y Tecnología, Madrid. (Comisario: José Benlloch).

1992

  • Galería Masha Prieto, Madrid.
  • "13 Críticos, 26 Fotógrafos", Centro de Arte Santa Monica, Barcelona. (Comisario: Gloria Picazo).
  • "Germinations", Magasin, Centre National d’Art Contemporain de Grenoble, Grenoble, Francia.

1991

  • "Refraiming The Family", Artists Space, Nueva York.
  • "Muestra de Arte Joven", Museo Español de Arte Contemporáneo, Madrid.

1989

  • "Creatió Fotografica a Espanya, 1969-1988", Centro de Arte Santa Monica, Barcelona.

1988

  • "Creation Photographique en Espagne", 1969-1988, Musée Cantini, Marsella.

1987

  • "After Franco: A New Generation of Spanish Photography", Marcuse Pfeifer Gallery, Nueva York. (Comisario: Chantal Grande).
  • "Body and Soul, Rencontres Internationales de Photographie", Arles, Francia.
  • "Haute Sensibilité: Six Photographes Espagnols", Galerie d’Art Contemporain du Centre Saint-Vincent, Herblay, Francia.

1986

  • Perspektief Gallery, Rotterdam.

1985

  • "Five Young Spanish Photographers", Galerie Seguier, París.
  • "La Fotografía en el Museo", Museo Español de Arte Contemporáneo, Madrid.

Beques i Premis[modifica]

2012

  • Residència per a la investigació art i tecnologia a Montalvo Art Center, California.

2011

  • Premi de cultura 2010. Fotografía, Madrid.

2009

  • Premi Vila de Madrid 2009. Madrid.

1997

  • Premi “Ojo crítico de RNE per a arts plàstiques”.
  • Beca Pilar i Joan Miró per a projecte artístic.

1996

  • Beca Pepiniers de l’Institut de la Juventud Europea.

1995

  • Residència artística a Banff Centre for the Arts, Banff, Alberta, a Canadà.

1993

  • Subvenció del Ministeri de Cultura per a projecte Sous la Surface a Quebec, Canadà.

1992

  • Residència artística a l’Acadèmia de L’art a Budapest, projecte “Germinaciones”.
  • Bienal de Jóvenes Artistas Europeos.

1987-1989

  • Beca del Comité Conjunto Hispano-Norteamericano per a realitzar màster d’art a Nova York.

Enllaços externs[modifica]

Web de l'artista

Referències[modifica]

Recull d’articles i entrevistes realitzades a Daniel Canogar.

Biografia del videocreador

Col•lecció i exposicions