Usuari:Jordiventura96/proves/La gitana dormida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaJordiventura96/proves/La gitana dormida
francès: La bohñemienne endormie
CreadorHenri Rousseau
Creació1897
Mètode de fabricacióoli sobre llenç
Mida129,5 (Alçada) × 200,7 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu d'Art Modern de Nova York, Nova York

La gitana dormida (en francès: La bohñemienne endormie) és un quadre pintat el 1897 per l'artista naïf francès Henri Rousseau. El mateix artista el descrivia de la següent manera:

« Una negra errant, una bandolinistae, una mandolinista, es troba, en un somni profund, vençuda pel cansansiyace, en un sueño profundo, vencida por el cansament, amb la seva gerra al seu costat (una gerra amb aigua per beure). Un lleó que passa per allà capta la seva olor però no la devora. Hi ha un efecte de la llum de la lluna, molt poètic.[1] »

Història[modifica]

Rousseau va exhibir el quadre per primera vegada al XIII Salon des Indépendants i va intentar sense èxit vendre'l a l'alcalde de la seva ciutat natal, Laval. En comptes d'això, va passar a formar part de la col·lecció privada d'un comerciant de carbó de París, on va romandre fins al 1924, quan va ser descobert pel crític d'art Louis Vauxcelles. El marxant d'art Daniel-Henry Kahnweiler, establert a París, va comprar el quadre el 1924, tot i que va sorgir una controvèrsia sobre la seva autenticitat. El 1939 va ser adquirit per l'home de negocia Simon Guggenheim, que el va donar al Museu d'Art Modern de Nova York.[2][3]

Referències[modifica]

  1. (en anglès) La gitana dormida al MoMA MoMA. Consultat l'1 de febrer de 2015.
  2. Gordon Kantor, Sybil. Alfred H. Barr, Jr. and the Intellectual Origins of the Museum of Modern Art. MIT Press, 2003. ISBN 0262611961.  (pàgina 66)
  3. Vallier, Dora. Henri Rousseau. Crown Publishers, 1979. ISBN 0-517-53697-8.  (pàgina 61)

Enllaços externs[modifica]