Usuari:Josu PV/Manifestació dels agricultors indis de 2020-2021/2

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure



Antecedents[modifica]

Precedents internacionals[modifica]

Reivindicacions dels sindicats d'agricultors[modifica]

Cronologia[modifica]

Protestes[modifica]

Marxa a Delhi, 27 de novembre

Els agricultors contra les lleis agrícoles[modifica]

Al Panjab, les protestes a petita escala havien començat a l’agost del 2020 quan es van fer públiques les propostes. Va ser només després de l'aprovació dels actes que més agricultors i sindicats agrícoles de tota l'Índia es van unir a les protestes contra les reformes. El 25 de setembre de 2020, els sindicats agrícoles de tota l’Índia van demanar un <i id="mw_A">Bharat Bandh</i> (aturada nacional) per protestar contra aquestes lleis agrícoles.[1] Les protestes més esteses van tenir lloc a Punjab, Haryana i Uttar Pradesh Occidental[2] però també es van informar de manifestacions a Uttar Pradesh, Karnataka,[3] Tamil Nadu,[4] Odisha,[5] Kerala[6] i altres estats.[7] Els serveis ferroviaris han estat suspesos a Panjab durant més de dos mesos a causa de les protestes, a partir d’octubre.[8] Després d'això, els agricultors de diferents estats van marxar a Delhi per protestar contra les lleis.[9] Els agricultors també van criticar els mitjans de comunicació nacionals per tergiversar la protesta.[10]

En certes parts de l'Índia, també s'han organitzat concentracions amb carros de bou en suport a la protesta dels agricultors per part dels agricultors marginals. [11]

Sindicats agrícoles[modifica]

Sota la coordinació d’organismes com Samyukt Kisan Morcha i All India Kisan Sangharsh Coordination Committee, els sindicats agrícoles que protesten inclouen:

  • Bharatiya Kisan Union (Ugrahan, Sidhupur, Rajewal, Chaduni, Dakaunda)
  • Kisan Swaraj sangathan[12]
  • Jai Kisan Andolan
  • All India Kisan Sabha
  • Karnataka Rajya Raitha Sangha
  • National Alliance for People's Movements
  • Lok Sangharsh Morcha
  • All India Kisan Khet Majdoor Sangathan
  • Kissan Mazdoor Sangharsh Committee
  • Rashtriya Kisan Majdoor Sangathan
  • All India Kisan Mazdoor Sabha
  • Krantikari Kisan Union
  • ASHA-Kisan Swaraj
  • Lok Sangharsh Morcha
  • All India Kisan Mahasabha
  • Punjab Kisan Union
  • Swabhimani Shetkari Sanghatana
  • Sangtin Kisan Mazdoor Sanghatan
  • Jamhoori Kisan Sabha
  • Kisan Sangharsh Samiti
  • Terai Kisan Sabha

[13][14][15]

Organismes del transport com el All India Motor Transport Congress (AIMTC), que representen aproximadament 9,5 milions de camioners i 5 milions de conductors d'autobusos i taxis han amenaçat amb aturar el moviment de subministraments als estats del nord, i han afegit que "Després ho escamparem a tot el país si el govern no aborda els problemes (dels agricultors)".[16] Després d'una reunió amb funcionaris governamentals i 30 representants sindicals, "els agricultors han rebutjat les propostes del govern", va dir a la premsa Darshan Pal, president de la Unió Krantikari Kisan, el 8 de desembre de 2020.

Rail Roko[modifica]

El 24 de setembre de 2020, els agricultors van iniciar un "Rail Roko" (aturar el ferrocarril).[17] Els agricultors van estendre la campanya fins a l'octubre.[18] El 23 d'octubre, alguns sindicats d'agricultors van decidir suspendre la campanya, ja que els subministraments de fertilitzants i altres mercaderies de l'estat començaven a esgotar-se.[19]

Dilli Chalo[modifica]

Després de no aconseguir el suport dels seus respectius governs estatals, els agricultors van decidir pressionar el govern central marxant a Delhi.[14] El 25 de novembre de 2020, manifestants del Dilli Chalo (Marxa a Delhi) es van trobar amb la policia a les fronteres de la ciutat. [20] La policia va utilitzar gasos lacrimògens i canons d'aigua, va desenterrar carreteres i va muntar barricades i barreres de sorra per aturar els manifestants,[21] provocant almenys tres víctimes entre els camperols.[22] Enmig dels enfrontaments, el 27 de novembre, els mitjans van destacar les accions d'un jove que va saltar a un canó d'aigua de la policia dirigit contra agricultors que protestaven i el van apagar. Més tard va ser acusat d'intent d'assassinat.[23][24]

La marxa a Delhi va anar acompanyada d’una vaga de hores amb 250 milions de persones a tota l'Índia el dia 26 de novembre en oposició a la reforma de la llei agrícola i als canvis proposats a la legislació laboral.

Entre el 28 de novembre i el 3 de desembre, es va estimar que el nombre d’agricultors que bloquejaven Delhi al Delhi Chalo era de 150 a 300 mil.

El govern central de l'Índia va anunciar que accediria a debatre el futur de les noves lleis agrícoles el 3 de desembre de 2020, malgrat la demanda dels manifestants que les converses tinguessin lloc immediatament.[25] Es va decidir que el govern només parlaria amb un grup selecte de sindicats d'agricultors. El primer ministre estaria absent en aquesta reunió, el KSMC, un líder del kissan jatha organització agrícola) es va negar a unir-se a aquesta reunió per aquesta raó.[26] Tot i que el govern central volia que els agricultors s’allunyessin de Delhi a un lloc de protesta a Burari, els agricultors van preferir quedar-se a les fronteres de la ciutat i van presentar una proposta de protesta a Jantar Mantar al centre de Delhi.[27]

Els sindicats d'agricultors van anunciar que el 4 de desembre cremarien efígies del primer ministre Modi i líders de corporacions. Personalitats destacades van començar a anunciar els seus plans per retornar els seus premis i medalles rebudes pel govern central. El 7 de desembre, els agricultors van anunciar el seu pla d'organitzar una vaga nacional de Bharat Bandh el dia següent.[28][29] Després que les converses amb el govern central no van trobar una solució el 5 de desembre, els agricultors van confirmar els seus plans per a una vaga nacional el 8 de desembre. Estaven previstes altres converses per al dia 9.

El 9 de desembre, els sindicats d’agricultors van rebutjar les propostes de canvis de lleis del govern, fins i tot quan en una proposta escrita assegurava el preu mínim de suport als cultius. Els agricultors també van dir que bloquejarien la carretera Delhi-Jaipur el 12 de desembre i que es convocarien dharnas a tot el país el 14 de desembre de 2020.[30] El 13 de desembre, la policia de Rewari va barricar la frontera Rajasthan-Haryana per evitar que els agricultors marxessin a Delhi, i ells van respondre asseguts a la carretera i bloquejant la carretera Delhi-Jaipur en protesta.[31]

Frontera i carreteres bloquejades[modifica]
Bloqueig de carretera abans de Sangrur
Llocs afectats a causa de les protestes dels agricultors a Delhi[32][33]

Diverses fronteres, incloses la frontera de Kundli, la frontera de Dhansa, la frontera de Jharoda Kalan, la frontera de Tikri, la frontera de Singhu, la frontera de Kalindi Kunj, la frontera de Chilla, la frontera de Bahadurgarh i la frontera de Faridabad, van ser bloquejades pels manifestants durant les protestes.[34][35] El 29 de novembre, els manifestants van anunciar que bloquejarien cinc punts més d'entrada a Delhi, concretament Ghaziabad-Hapur, Rohtak, Sonipat, Jaipur i Mathura.[36]

Els agricultors a favor de les lleis agrícoles[modifica]

El 14 de desembre, un grup de deu sindicats d'agricultors van manifestar el seu suport al govern central per la seva decisió de dur a terme les esmenes necessàries a les tres lleis agrícoles. Sota la bandera del Comitè de Coordinació All India Kisan, el grup d'agricultors pertanyents a estats com Uttar Pradesh, Bihar, Haryana, Kerala, Tamil Nadu i Telangana van expressar el seu suport després d'una reunió amb Narendra Singh Tomar.[37][38] El 24 de desembre, 20.000 membres de Kisan Sena van marxar a Delhi en suport de les lleis agrícoles.[39][40] No obstant això, 5 dels grups que donaven suport a les lleis estaven directament relacionats amb el partit governant BJP i molts no tenen cap relació amb l'agricultura ni els agricultors.[41] [[Categoria:Articles amb la plantilla Webarchive amb enllaç wayback]]

  1. Indian Farmers observe Bharat Bandh in protest against agriculture bills. Arxivat 8 December 2020 a Wayback Machine. 25 September 2020, The Statesman. Retrieved 24 November 2020.
  2. Farmers protest in Punjab and Haryana. Arxivat 30 November 2020 a Wayback Machine. 25 September2020, NDTV. Retrieved 24 November 2020.
  3. Farmers protest in Karnataka Arxivat 29 November 2020 a Wayback Machine.. 29 September 2020, The Economics Time. Retrieved 24 November 2020.
  4. Tamil Nadu farmers protest with human skulls on bharat bandh. Arxivat 21 November 2020 a Wayback Machine. 25 September 2020 News 18. Retrieved 24 November 2020.
  5. Farm bodies protest against farm bills in Odisha. Arxivat 27 November 2020 a Wayback Machine. 26 September 2020, Times of India. Retrieved 24 November 2020.
  6. Farm bills protest organised in more than 250 centers in Kerala Arxivat 9 December 2020 a Wayback Machine. 25 September 2020, The Hindu. Retrieved 24 November 2020.
  7. Farmers across India continue to protest against three farm acts. Arxivat 2 December 2020 a Wayback Machine. 28 September 2020, Times of India. Retrieved 24 November 2020.
  8. «Explained: The Railways network in Punjab, and how it has been impacted by the ongoing protests» (en anglès). The Indian Express, 11-11-2020. Arxivat de l'original el 25 November 2020. [Consulta: 29 novembre 2020].
  9. «Protest may intensify, farmers from 4 states look to join stir» (en anglès). Hindustan Times, 28-11-2020. Arxivat de l'original el 28 November 2020. [Consulta: 29 novembre 2020].
  10. «'Godi media murdabad': Protesting farmers hit out at media, refuse to speak to some channels». Newslaundry. Arxivat de l'original el 30 November 2020. [Consulta: 1 December 2020].
  11. «Bullock cart rally held to protest farm laws – Times of India» (en anglès). The Times of India. Arxivat de l'original el 14 December 2020. [Consulta: 31 December 2020].
  12. Nai Dunia.
  13. «Modi government is scared, says farmers' alliance Samyukt Kisan Morcha» (en anglès). Tribune India, 25-11-2020. Arxivat de l'original el 25 November 2020. [Consulta: 29 novembre 2020].
  14. 14,0 14,1 Bhatia, Varinder. «Explained: Who are the farmers protesting in Delhi, and why?» (en anglès). The Indian Express, 1 December 2020. Arxivat de l'original el 30 November 2020. [Consulta: 1 December 2020]. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «IndianExpress-WhoWhy-2020» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  15. Nath, Rajan. «Farmers protest: Ruldu Singh Mansa, Bogh Singh join meeting with Amit Shah» (en anglès americà). PTC NEWS, 8 December 2020. Arxivat de l'original el 8 December 2020. [Consulta: 9 December 2020].
  16. «Farmers' protest: Transporters threaten to halt operations in North India from Dec 8» (en anglès). Tribuneindia News Service, 2 December 2020. Arxivat de l'original el 3 December 2020. [Consulta: 3 December 2020].
  17. «Amarinder speaks to Shah, again assures smooth train movement» (en anglès). The Indian Express, 09-11-2020. Arxivat de l'original el 27 November 2020. [Consulta: 30 novembre 2020].
  18. «Farmers extend rail-roko protest till October 21» (en anglès). Hindustan Times, 17-10-2020. Arxivat de l'original el 29 November 2020. [Consulta: 30 novembre 2020].
  19. Sethi, Chitleen K. «BJP sets up talks between farmers, Rajnath & Goyal to end deadlock over Punjab train services» (en anglès americà). ThePrint, 09-11-2020. Arxivat de l'original el 10 November 2020. [Consulta: 30 novembre 2020].
  20. (en Indian English) , 30-11-2020.
  21. Service, Tribune News. «Expired tear gas shells used in Haryana to disperse Punjab farmers» (en anglès). Tribuneindia News Service. Arxivat de l'original el 9 December 2020. [Consulta: 29 novembre 2020].
  22. «At Least Three Deaths Reported During Farmers' 'Delhi Chalo' Protest». The Wire. Arxivat de l'original el 4 December 2020. [Consulta: 3 December 2020].
  23. Singh, Jaskaran. «Haryana: Ambala man who climbed water cannon to turn it off during farm agitation booked under attempt to murder charge» (en anglès). The Times of India, 27-11-2020. Arxivat de l'original el 7 December 2020. [Consulta: 4 December 2020].
  24. «Farmer climbs atop police vehicle during protest, turns off water cannon; photo goes viral» (en anglès). Tribuneindia News Service, 27-11-2020. Arxivat de l'original el 11 December 2020. [Consulta: 4 December 2020].
  25. «Farmers continue to protest against Central farm laws, BKU asks 'why they should shift to Delhi's Burari'» (en anglès canadenc). ca.finance.yahoo.com. Arxivat de l'original el 10 December 2020. [Consulta: 29 novembre 2020].
  26. Service, Tribune News. «Punjab farmers' body refuses to attend meeting with Centre» (en anglès). Tribuneindia News Service. Arxivat de l'original el 2 December 2020. [Consulta: 3 December 2020].
  27. Jagga, Raakhi. «Punjab farmer unions reject Amit Shah's offer, firm on protesting at Delhi's Jantar Mantar» (en anglès). The Indian Express, 29-11-2020. Arxivat de l'original el 29 November 2020. [Consulta: 29 novembre 2020].
  28. (en anglès) , 4 December 2020.
  29. «Haryana farmers to burn effigies of PM, business tycoons today» (en anglès). The Indian Express, 4 December 2020. Arxivat de l'original el 5 December 2020. [Consulta: 4 December 2020].
  30. «Farmers Protest Highlights: Farmers "Reject Government's Proposals" Even As Centre Assures MSP» (en anglès). NDTV.com, 10 December 2020. Arxivat de l'original el 9 December 2020. [Consulta: 10 December 2020].
  31. .
  32. «Farmers' protest: Delhi's Chilla, Ghazipur borders remain partially closed» (en anglès). Hindustan Times, 04-01-2021. [Consulta: 6 gener 2021].
  33. «Delhi borders remain closed due to farmers' stir, traffic diverted» (en anglès). Hindustan Times, 03-01-2021. [Consulta: 6 gener 2021].
  34. «Farmers' protest: Avoid these roads in Delhi to skip traffic snarls on Saturday» (en anglès). India Today, 27-11-2020. Arxivat de l'original el 28 November 2020. [Consulta: 30 novembre 2020].
  35. Dwivedi, Sukirti. «Farmers' March: Road Blocks Leave Delhi-Haryana Commuters Frustrated». NDTV, 29-11-2020. Arxivat de l'original el 29 November 2020. [Consulta: 30 novembre 2020].
  36. «Farmers' Protest HIGHLIGHTS: Protesting farmers refuse to budge, say 'demands are non-negotiable'» (en anglès). The Indian Express, 1 December 2020. Arxivat de l'original el 3 December 2020. [Consulta: 4 December 2020].
  37. «10 farmers' groups extend support to Govt on farm laws» (en anglès). The Times of India, 14 December 2020. [Consulta: 8 gener 2021].
  38. «All India Kisan Coordination Committee members meet Tomar, extend support to farm laws» (en anglès). ANI News, 14 December 2020. [Consulta: 8 gener 2021].
  39. «20,000 Kisan Sena Members To March To Delhi in Support Of Farm Laws Tomorrow». NDTV, 23 December 2020. [Consulta: 8 gener 2021].
  40. «20,000 Kisan Sena Members to March From UP to Support Farm Laws» (en anglès). TheQuint, 24 December 2020. [Consulta: 8 gener 2021].
  41. Kumar, Basant. «Who are the 'farmer leaders' supporting Modi on farm laws?». Newslaundry, 08-01-2021. [Consulta: 11 gener 2021].