Usuari:Kippelboy/Universitat d'estiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Informació general[modifica]

  • Títol: El paper de la Viquipèdia a la Universitat. Propostes d'ús i taller de creació.
  • Durada: 20h
  • Lloc: FPCEE- Blanquerna
  • Dates: 4-8 de juliol de 2016
  • Horari: de 9 a 13
  • Ponents: A determinar

Context[modifica]

Nota: Article complet disponible aquí
El paper de la Viquipèdia a la universitat

La Viquipèdia, igual que totes les enciclopèdies des de la seva creació, ha estat un lloc on recollir els sabers de la humanitat. A la universitat, el coneixement enciclopèdic, sovint, hi queda fora, ja que, normalment, els estudiants i els professors utilitzen fonts d'informació més especialitzades. Des d'aquest punt de vista, les aportacions que podria fer la Viquipèdia a la universitat són poques. El veritable paper dels universitaris envers aquesta enciclopèdia és convertir-se en escriptors i aportar-hi continguts de qualitat, que és precisament el que es produeix a les universitats. Així, es passa de simples consumidors d'informació a productors.

Moltes són les raons que poden animar estudiants universitaris i professors a publicar a la Viquipèdia, i des d'aquí us en fem arribar dues: La principal raó per la qual des de la universitat hem de col·laborar amb la Viquipèdia és que és una de les principals fonts d'informació dels nostres estudiants de primària i secundària. La segona seria que és la Wikipèdia és la sisena web més consultada al món segons Alexa.

Així, doncs, tenir cura de la Viquipèdia solament pot afectar d'una manera positiva als estudiants que la utilitzen (els nostres futurs pupils) i per extensió tots els ciutadans.

La validesa de la Viquipèdia ve donada principalment per la citació, en forma de referències, de les fonts primàries que s'han utilitzat per elaborar el text de síntesi, que és el que normalment hi ha en els articles. Per als estudiants universitaris, escriure a la Viquipèdia els implica un esforç per documentar correctament l'escrit, es potencia així el saber contrastat, cosa que, de ben segur, els beneficiarà al llarg de la resta de la vida universitària, per exemple desenvolupant una rigidesa metodològica que els ajudarà en futurs treballs o publicacions. Per experiències realitzades, aquestes activitats són altament significatives a primer curs universitari.

Els professors i els investigadors universitaris són conscients del retorn que han de fer a la societat, ja que aquest és un dels puntals fonamentals de la tasca universitaria. Aquest retorn, normalment, es concreta en recerques científiques que acaben generant fonts primàries d’informació en forma d’articles o llibres. Escriure a la Viquipèdia és una manera diferent i altruista de difondre el coneixement. Així, a partir de diferents fonts primàries, el professor elabora, millora o corregeix articles a la Viquipèdia i la dota d’un nivell de qualitat que, d’altra banda, potser, no tindria. A més, fa una difusió àmplia de la ciència de la qual ell és especialista.

En definitiva, escriure continguts a la Viquipèdia pot ser una activitat gratificant, d’un alt valor educatiu i d’una important transcendència social.

Autor: Jordi Simon

Objectius[modifica]

  1. Aprofundir en el coneixement de la Viquipèdia i la seva filosofia. 
  2. Mostrar com la Viquipèdia pot ajudar l'aprenentatge significatiu. 
  3. Aprofundir en el desenvolupament de la competència digital aplicada a l'edició de la Wikipedia
  4. Millorar la capacitat comunicativa i les competències que es promouen en qualsevol projecte didàctic a l'ensenyament superior
  5. Fer reflexió epistemològica i sobre les possibilitats didàctiques de la col·laboració en projectes oberts
  6. Compartir experiències universitàries de col·laboració en projectes wiki
  7. Innovar i explorar, ja com a docents, les possibilitats d’integració de la Viquipèdia dins la pròpia assignatura

Programa[modifica]

La Viquipèdia ha esdevingut la primera font d'accés a la informació. Professorat i alumnes la fan servir a diari. Aquest seminari vol ensenyar com funciona la Viquipèdia per dins, reflexionar sobre el seu rol i potencialitat social i proposar accions per fer-la servir a l'aula com a recurs docent i com a espai de treball de l'alumnat.

4 de juliol[modifica]

  • Sessió inaugural: El paper de la Viquipèdia a la societat. (Ponent per determinar) (segurament si tot va bé Alex Hinojo i Jordi Simon
  • Ponència: Introducció al concepte wiki, cap a un entorn obert i de millora contínua. Ponent Àlex Hinojo
  • Ponència: Revisió del concepte d'autoritat: Traçabilitat de la informació, gestió de fonts i referències bibliogràfiques.

5 de juliol[modifica]

  • Ponència: Pedagogies emergents: sharisme, connectivisme i transferència del coneixement. Cap a una reflexió epistemològica real. (Ponent per determinar)
  • Cas d'estudi universitari: Viquipèdia i els estudis de Mestre, Jordi Simon
  • Ponència: Multilingüisme, gestió de comunitats i impacte global
  • Taller pràctic: Com editar la Viquipèdia. Taller d'introducció (programa detallat taller) Jordi Simon

6 de juliol[modifica]

7 de juliol[modifica]

  • Ponència: Big data i Viquipèdia: Introducció a Wikidata
  • Cas d'estudi: Viquipèdia i recerca, una aproximació (Presentació de 2 projectes Recercaixa vinculats a Viquipèdia)
  • Taller pràctic: Wikimedia Commons i gestió d'imatges en obert . Alex Hinojo i Jordi Simon

8 de juliol[modifica]

  • Ponència: Sistemes d'avaluació en obert. D'avaluar el resultat a avaluar-ne tot el procés. Pros i contres
  • Cas d'estudi universitari: Estudis d'art a la Rovira i Virgili Ponents: Antoni Salcedo Miliani (poposta)
  • Taller pràctic: Creació d'un Viquiprojecte docent
  • Conclusions i avaluació en grup

Observacions de la proposta[modifica]

  • Seguint la filosofia wiki, és només una primera proposta sobre la qual tothom pot treballar
  • Cal pensar fill conductor del programa i ordenar sessions segons aquest fil, combinant espais de docència amb espais de taller pràctic
  • Es podrien fer sessions sobre temes com: Meritocràcia, treball col·laboratiu, Retorn social, Innovació pedagògica