Usuari:Mariano Lena/Alejandro Sabella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Alejandro Sabella (Buenos Aires 5 de novembre de 1954) és un exfutbolista i entrenador de futbol. Actualment s'exerceix com a Director Tècnic de la Selecció Argentina de Futbol.

Durant molt temps va ser ajudant de camp del per llavors entrenador Daniel Pasarella, amb qui va conformar el cos tècnic de diversos equips, com la Selecció argentina de futbol, la Selecció uruguaiana de Futbol, el Parma Football Club, Monterrey mexicà, el Corinthians brasiler i River Plate, del seu país natal.

L'any 2009 assumeix com a director tècnic d'Estudiants de la Plata1 en el qual seria la seva primera experiència com a director tècnic, màxima figura tècnica d'un equip. Al comandament de l'equip de la ciutat de la Plata va aconseguir títols de bona envergadura, com la Copa Libertadores d'aquest any o el Torneig Obertura a l'any següent.

Aquests èxits el portarien a la Selecció argentina de fútbol2, després de la sortida de Sergio Batista i de la renúncia per part de «gansoneria» d'Estudiants.

Al comandament de la Selecció Argentina de Futbol va aconseguir la classificació al Mundial 2014, quedant-se amb el primer lloc de les Eliminatorias.3

carrera futbolistica Jugador (1970 - 1989) River Plate: Inferiors ia la Primera Divisió (1970 - 1978) Es va iniciar en les inferiors del Club Atlètic River Plate, i va ser, des d'un principi, assenyalat com un 10 clàssic de "Els Milionaris". Era el temps de Norberto Alonso, i sobre les seves esquenes tenia una gran responsabilitat. Hàbil i intel · ligent, no va desentonar i va formar part del planter d'Ángel Labruna que va guanyar diversos campionats, però alternant en la Primera. En 4 anys va arribar a disputar 118 partits i convertir 11 gols, però la comparació amb Alonso el va perjudicar en la consideració general.

Anglaterra (1978 - 1981) En 1978 va ser venut per River a l'Sheffield United, de la Tercera Divisió d'Anglaterra. La seva bona tasca li va permetre passar a Leeds United, de la Primera. No li va anar bé, però tindria el seu gran revenja en tornar a l'Argentina

Retorn a l'Argentina (1981 - 1989) Al desembre de 1981 va començar a buscar un club d'Alemanya, i va ser venut a Estudiants de la Plata. De la mà del seu entrenador, Carlos Salvador Bilardo, l'equip va arribar a les semifinals del torneig Nacional de 1982 (Sabella va patir una lesió a la primera semifinal de la sèrie contra Quilmes). Després, en el campionat Metropolità d'aquest mateix any, juntament amb Marcelo Trobbiani, José Daniel Ponce i Miguel Ángel Russo, formaria el sòlid migcamp de l'equip d'Estudiants que va guanyar dos campionats.

Quan Bilardo es va fer càrrec de la Selecció de futbol d'Argentina, Sabella va competir per un lloc amb Alonso i el veterà Bochini, i jugadors més joves com Carlos Tàpia i Jorge Burruchaga. Però una ombra encara més gran va ser la llançada pel rei de la generació dels anys 1980, Diego Armando Maradona. És per això que Sabella va jugar només quatre vegades per a l'equip nacional, durant la Copa Amèrica 1983 i no va aconseguir ser convocat per a la Copa Mundial de Futbol de 1986.

Entrenador (1990 - present) Segon Entrenador (1990 - 2009) Després de retirar del Futbol, Sabella es va convertir en entrenador, tot i que en primera instància es va exercir majorment com a ajudant de camp de Daniel Passarella. La dupla va entrenar a la Selecció Argentina, al Parma AC d'Itàlia, a la Selecció de futbol d'Uruguai, al Monterrey de Mèxic, ia Brasil al Corinthians. El 2006 van ser contractats novament pel Club Atlètic River Plate, que va acabar en el tercer lloc en el Torneig Obertura d'aquest any.

Entrenador (2009 - present)


Sabella, campió amb Estudiants de la Plata.


Sabella, entrenant a Estudiants de la Plata. Estudiants de la Plata (2009 - 2011) El 15 de març de 2009, Sabella va assumir com a Director Tècnic d'Estudiants de la Plata, club amb el qual va aconseguir la tan llorejada i destacada Copa Libertadores d'Amèrica en el mateix any. Després, al desembre de 2009, dirigiria al seu equip a la prestigiosa Copa del Món de Clubs de la FIFA, on arribaria fins a la final, sent vençut per l'elenc de Pep Guardiola, el FC Barcelona, per 2 gols a 1.4 També en guanyar la Copa Libertadores 2009 va disputar el partit decisiu de la Recopa Sud-americana 2010 on el seu elenc va ser derrotat per la Lliga de Quito. El 2010 va aconseguir un títol local després de sumar 45 punts en el campionat. Malgrat les baixes de José Sosa, Mauro Boselli, Marc Angeleri, Christian Cellay, Clemente Rodríguez i Marcelo Carrusca, va saber sortejar les diferents dificultats que se li van presentar per coronar novament campió. Al febrer de 2011, va presentar la renúncia per la seva disconformitat amb els dirigents i segons algunes fonts, desgastada la seva relació amb Juan Sebastián Verón-versió que va ser desmentida pel propi Juan Sebastián i també per Sabella-qui en una trobada pel festeig del títol obtingut l'any 2010, va manifestar: "no parlaré, em pots seguir preguntant però no contestaré. no vaig tenir cap problema amb cap jugador (...)" - i la 'Brujita' ha manifestat emotivament: "Sabella ens va deixar molt i quedar-nos sense ell va ser difícil, però de poc ens anem recuperant. Molts de nosaltres ens mantenim en contacte amb ell i el cos tècnic. Tant de bo pugui tornar al club, és un d'aquests personatges que queda gravat en la història de la institució ".

Selecció Argentina (2011 - present) En el mateix mes de la seva renúncia, l'ANFP ho voceo com a principal candidat a succeir Marcelo Bielsa com a entrenador de la Selecció Xilena de Futbol. L'any 2011, va signar un contracte amb el club Al-Jazira Sporting Club als Emirats Àrabs Units per dirigir-lo, però després va ser contractat per l'Associació del Futbol Argentí per ser el successor de Sergio Batista a la dirigencia tècnica de la Selecció absoluta argentina , deixant enrere a altres candidats com Carlos Bianchi o Gerardo Martino.5 ser presentat al predi d'Ezeiza el 6 d'agost de 2011 i li va donar la capitania de la Selecció a Lionel Messi. En el seu primer confrontació al capdavant de la Selecció de Futbol Argentina, li va guanyar a la Selecció de Veneçuela per 1-0 amb un gol de cap de Nicolás Otamendi després d'un centre de Lionel Messi.