Usuari:Mcapdevila/Accademia Nazionale dei Lincei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Accademia Nazionale dei Lincei, coneguda també com a Academia Linceana, és una acadèmia de ciències d'Itàlia, amb seu al Palazzo Corsini de la Via della Lungara a Roma.

Fundada el 1603 per Federico Cesi, va ser la primera acadèmia de ciències a Itàlia i escenari de la incipient revolució científica. L'acadèmia va ser batejada inicialment com Accademia dei Lincei pel linx, un animal d'aguda visió que simbolitza la destresa en l'observació requerida per la ciència. Poc després de la mort del seu fundador (1630) l'antiga acadèmia va desaparèixer el 1651, quan els hereus de Federico Cesi es van negar a continuar sostenint l'entitat.[1]

Després d'alguns intents fallits de reconstrucció (Rimini el 1745, Accademia Fisico-Matematica el 1795, Accademia Pontificia dei Nuovi Lincei el 1838 i el 1847), el 1871, l'acadèmia es va refundar com l'acadèmia científica oficial del país.[2]

La Accademia dei Lincei[modifica]

La primera Accademia dei Lincei va ser fundada el 1603 per Federico Cesi (1585 - 1630), un aristòcrata d'Úmbria, fill del duc d'Acquasparta i membre d'una important família de Roma, qui estava apassionadament interessat en la història natural, sobretot en botànica. Aquest distingit erudit i mecenes de les lletres va reunir en el seu palau, on tenia una magnífica biblioteca, un jardí botànic i un museu d'antiguitats, a una sèrie de persones estudioses amb les que va fundar la Accademia el 17 d'agost de 1603.[3]

L'acadèmia va reemplaçar a la primera comunitat científica, l'Acadèmia secretorum Naturae de Giambattista della Porta a Nàpols, que la Inquisició havia tancat. Cesi començar la Accademia dei Lincei amb tres amics seus, el físic neerlandès Johannes Van Heeck, italianitzat com "Giovanni Ecchio", i dos companys umbros, el matemàtic Francesco Stelluti i el polímat Anastasi de Filiis. Stelluti, procurador general de l'Acadèmia el 1612, va escriure un tractat sobre Legno Fossile Minerale (Roma, 1635) i també diverses obres literàries. Un altre dels col·legues de Cesi, en la fundació de l'Acadèmia, va ser Fabio Colonna, autor de Fitobasano (una història de plantes rares) i d'altres obres científiques. Cesi i els seus amics pretenien comprendre totes les ciències naturals,[4] un èmfasi que diferenciava als Lincei de la majoria d'acadèmies italianes dels segles xvi i XVII, la major part de les quals eren literàries i antiquàries. L'experiment lliure era el pla de Cesi, respectuós amb la tradició, però no limitat per l'obediència cega a l'autoritat, fins i tot la d'Aristòtil o la de Ptolemeu, que les teories la nova ciència qüestionaven.

Els quatre homes van triar el nom «Lincei» (linx) del llibre Màgia Naturalis de Giambattista della Porta, que tenia una il·lustració del llegendari felí a la coberta amb les paraules « ... amb ulls de linx, examinant aquelles coses que es manifesten per si mateixes, de manera que havent observat, pot fervorosament usar ».[5] Els símbols de la Accademia dei Lincei eren tant un linx com un àguila, perquè ambdues espècies eren famoses per la seva aguda vista. El lema de l'acadèmia, elegit per Cesi, era: «té cura de les petites coses si vols obtenir els majors resultats» ( mínima cura si màxima vis ). Quan Cesi va visitar Nàpols, va conèixer al polímat della Porta. Della Porta va animar a Cesi a seguir amb els seus esforços.[5] Giambattista della Porta es va unir a l'acadèmia de Cesi el 1610.[6]

Galileu va ser admès en l'acadèmia el 25 de desembre de 1611[7] i va esdevenir el seu centre intel·lectual. Ser membre de l'acadèmia representava un honor per a ell, ja que després de ser acceptat com a membre, signava ell mateix Galileu Galilei Linceo. L'acadèmia va publicar les seves obres i el va recolzar durant les seves disputes amb l'Església Catòlica Romana. Entre les primeres publicacions de l'acadèmia en el camp de l'astronomia, la física i la botànica van estar l'estudi de les taques solars i el famós Saggiatore de Galileu. A partir, doncs, de 1611 l'Accademia te tres seus: la romana, presidida per Cesi; la florentina, presidida per Galileu i la napolitana, presidida per della Porta.

La biblioteca de Cesi, a la qual es va afegir la de Virginio Cesarini, va esdevenir una poderosa ajuda per a les tasques científiques. Diversos acadèmics, durant la vida i sota el mecenatge de Cesi, van preparar per a la publicació la gran obra inèdita de Francisco Hernández sobre la història natural de Mèxic (Roma, 1651). Aquest Tresor Messicano («Tresor Mexicà») que descrivia la flora, fauna i drogues del Nou Món, va trigar dècades a elaborar-se: fins a 1651. Amb aquesta publicació, va concloure la primera i més famosa fase dels Lincei. La pròpia i intensa activitat de Cesi es va veure interrompuda per la seva sobtada mort el 1630, a l'edat d'escassament 45 anys. Contribuir també al llançament de l'obra botànica pòstuma Tavole Filosofiche.

Altres membres de l'acadèmia van ser Luca Valerio, el botànic i doctor papal Johann Faber de Bamberg i Marcus Velser de Augsburg.

No va ser fins a l'any 1657 quan va sorgir una nova institució toscana de similars característiques: la Accademia del Cimento.

Els linceans van produir una important col·lecció de microgràfics, o dibuixos elaborats amb l'ajuda del recentment inventat microscopi. Després de la mort de Cesi, la Accademia dei Lincei va tancar i els dibuixos van ser reunits per Cassiano dal Pozzo, un antiquari romà, els hereus del qual els van vendre, i el 1763 la major part d'ells van passar a Jordi III del Regne Unit. Els dibuixos van ser descoberts al castell de Windsor el 1986 per l'historiador de l'art David Freedberg. Estan sent publicats com a part de The Paper Museum of Cassiano dal Pozzo («El museu de paper de Cassiano dal Pozzo»).[8]

Refundació de la Accademia[modifica]

Al segle xviii l'abat Scarpellini intentar reviure una acadèmia dels «Nous Lincei», però només va arribar a un veritable renaixement el 1847, quan el papa Pius IX la va refundar com la Pontifícia Accademia dei Nuovi Lincei, la «Acadèmia Pontifícia dels Nous Lincei». Era el principi del seu pontificat, i Pius IX buscava proporcionar un centre acadèmic per als estudis físic-matemàtics. Va fundar aquesta acadèmia pontifícia el 3 de juliol de 1847, inaugurant-la personalment al novembre següent, i dotant d'uns ingressos anuals del tresor pontifici. Els seus membres es dividien en quatre classes: honoraris, ordinaris, corresponents i associats, els últims eren homes joves que, en acabar els estudis, mostraven una especial aptitud per les ciències físic-matemàtiques. L'Acadèmia era dirigida per un president, un secretari, un secretari adjunt, un bibliotecari-arxiver i un astrònom. La seva seu era al Campidoglio. Els seus «Procediments» de 1847-1870 omplen 23 volums.

La Reale Accademia dei Lincei[modifica]

el 1870 diversos membres van abandonar l'Acadèmia Pontifícia, que insistia a conservar el seu caràcter papal. Voluntat alhora d'una connexió tradicional amb el passat, recuperar el nom original, i així va sorgir la Règia Accademia dei Lincei. el 1874, després de la unificació d'Itàlia, el piemontès Quintino Sella la va transformar en la Accademia Nazionale Reale dei Lincei, la «Real Acadèmia Nacional dels Lincei ». Aquesta encarnació va ampliar els seus objectius per incloure ciències humanístiques i morals: història, filologia, arqueologia, filosofia, economia i dret. Hi va haver dues classes de socis o socis. La Accademia recuperar el gran prestigi lligat amb l'Acadèmia Linceana original. Els moderns Lincei han constituït un panteó d'intel·lectuals europeus: de August Righi i Antonio Pacinotti a Fermi i Hahn, des Pasteur a Roentgen i Einstein, des Mommsen a Wilamowitz, Domenico Comparetti, Croce i Gentile.

Publicava anualment seus «Procediments», i va passar a tenir la seu al Palau Corsini, la biblioteca, a disposició de l'Acadèmia, és molt rica en manuscrits, obres impreses i diaris.

La Accademia d'Italia[modifica]

En el període feixista, va ser incorporada a la nova Accademia d'Itàlia, l'Acadèmia Italiana. Després de la caiguda del règim feixista, quan es va suprimir la Accademia d'Itàlia, a petició de Benedetto Croce l'Acadèmia Linceana va recuperar la seva independència.

La Accademia Nazionale dei Lincei[modifica]

El 1986, l'Acadèmia va rebre un estatut que diu que estarà composta per 540 membres, dels quals 180 són ordinaris membres italians, 180 són estrangers i 180 són membres corresponsals italians. Els membres es divideixen en dues classes: una per als matemàtics, físics i ciències naturals, l'altra per les ciències morals, històriques i filològiques.

El 2001, les ciències naturals van tornar a dividir-se en cinc categories: matemàtiques, mecànica i aplicacions; astronomia, geodèsia, geofísica i aplicacions, física, química i aplicacions; geologia, paleontologia, mineralogia i aplicacions, i ciències biològiques i aplicacions. Alhora, les ciències morals es van dividir en set categories: filologia i lingüística; arqueologia; crítica d'art i de poesia; història, geografia històrica i antropologia; ciència filosòfica; ciències jurídiques; ciències polítiques i socials.

Membres destacats[modifica]

Referències[modifica]

  1. Morghen, pàgina 32.
  2. Morghen, pàgina 33.
  3. Diccionario de Filosofía (en castellà). 1a. Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 2 (Biblioteca de Consulta Larousse). ISBN 84-8332-398-2. 
  4. Morghen, pàgina 9.
  5. 5,0 5,1 Della Porta s Life - From Giambattista Della Porta Dramatist per Louise George Clubb - Princeton University Press Princeton, Nova Jersey, 1965
  6. Morghen, pàgina 20.
  7. Segons Morghen, pàgina 20, va ser l'abril de 1611.
  8. Museu de Paper, Institut de Warburg

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Accademia Nazionale dei Lincei