Usuari:Mcapdevila/Autobús guiat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Autobús guiat a Alemanya.

L'autobús guiat és un Autobús manejat en part o totalment de manera externa, generalment en una via dedicada, o per un sistema de carril de guia. Aquestes vies, que solen anar paral·leles amb altres camins, evita el trànsit, permetent mantenir horaris més fiables en zones d'alt trànsit, fins i tot en hores punta. Els sistemes de guia poden ser físics o remots.

Direcció òptica[modifica]

Un dispositiu de la direcció òptica en l'autobús de Teoria en Ruan.
Els vehicles GLT tenen una gran semblança als tramvies, però en realitat són autobusos capaços de seguir una guia o fins i tot operar sense cap sistema de guia de superfície.
Primer pla d'una guia volant en un autobús a Suffolk, Anglaterra.
Autobús de Trànsit Ràpid en carrils reservats amb sistema de «orientació òptica» en Eindhoven, Holanda (Països Baixos).

La direcció òptica està basada sobre els principis de procés d'imatges. Una càmera fotogràfica situada davant del vehicle escaneja les faixes pintades al sol que representen la trajectòria de referència. Els senyals obtinguts per la càmera fotogràfica s'envien a l'ordinador de bord que les compila amb els paràmetres dinàmics del vehicle (la velocitat, l'angle del viratge, l'angle de les rodes ...). Així, l'ordinador transmet ordres al motor de la direcció assistida del vehicle per controlar la seva trajectòria conforme a la de referència.

La direcció òptica és el mitjà adaptat per assolir els resultats d'un tramvia amb l'avantatge d'una instal·lació ràpida i económica. De fet, la direcció òptica permet als autobusos tenir capacitats d'aparcament amb una precisió tan eficient com la de tramvies i reduir temps de detenció.

També, la direcció òptica permet conduir el vehicle al més proper de la plataforma segons una trajectòria exacta i fiable. La distància entre els passos de la porta i la plataforma s'optimitza per a no excedir 2 polzades. L'accés al vehicle és llavors peu-nivell i la rampa mòbil per a la gent amb debilitaciones de la mobilitat arriba a ser inútil.

En França, el sistema d'orientació òptica Optiguide , un dispositiu de direcció òptica desenvolupat per Siemens Transportation Systems SAS, ha estat en servei des de 2001 a la xarxa de transport de Ruan ( França). OPTIGUIDE també s'ha cabut en els troleibusos en Castelló (Espanya) des de juny de 2008, Nîmes (França) en 2012.[1]

A més, Optiguide és adaptable a tots tipus de autobusos (qualsevol sigui la seva longitud: 40 peus, 60 peus i 80 peus i que el seu motor sigui dièsel, híbrid, elèctric).

Sistemes de guia[modifica]

Esquema de la guia central de riel Translohr (verd) i les rodes guia del vehicle (vermell), el que efectivament agafa perpendicularment l'un a l'altre
Secció transversal del carril de guia i la roda de guia de GLT de Bombardier
Esquema transversal de les vorades paral·lels de direcció de la pista d'autobús en Essen, Alemanya

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Autobús guiat