Usuari:Mcapdevila/Bus (professió)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Equip de bus clàssic, amb proveïment d'aire des de la superfície que data del segle xix(Museu Marítim de Barcelona)
Bus a un gravat de 1873.
Un bus de l'exèrcit dels Estats Units d'Amèrica, en una missió a les illes Palau, a la recerca de les restes d'un avió dels EUA enderrocat al mar durant la Segona Guerra Mundial.

Un bus és un bussejador que realitza investigacions, inspeccions o treballs sota l'aigua. Els bussos poden treballar en diversos camps, com ara l'enginyeria civil, l'enginyeria militar, la perforació o el Gas Natural o la indústria petroliera.

Habilitats Professionals[modifica]

En l'actualitat els bussos comercials són treballadors generalment polivalents, amb coneixements en soldadura, tall, explosius, fusteria, formigó, compost de d'injecció, les eines pneumàtiques i hidràuliques, el funcionament de les cambres hiperbàriques, vídeo i fotografia submarina, maniobra de vaixells, a part de la utilització i manteniment d'una àmplia varietat d'equips de busseig.

Equipaments habituals[modifica]

A diferència d'un bussejador, en general, el bus se li subministra gas respirable des de la superfície a través d'una mànega de pressió, part integrant del seu escafandre. Utilitza diferents tipus de cascs i vestits de busseig en funció del treball que ha de realitzar o les condicions en què s'ha de submergir. Han existit alguns models de "equips de bus" que eren autònoms i per tant no se'ls subministrava aire des de la superfície, com ara, entre altres, els equips de Rouquayrol - Denayrouze (alimentats per una reserva d'aire comprimit i fabricats a França el 1864),[1] o els vestits espacials Dräger. (recicladors alimentats amb oxigen i fabricats a Alemanya el 1912).[2]

Avui dia els bussos que treballen en el manteniment de ports (instal·lació i manteniment de cables submarins, boies de superfície, xarxes, etc contenció.) Utilitzen escafandre autònom amb armilla estabilitzadora que els permet pujar o baixar d'acord a diferents profunditats a les que han de treballar (a poca profunditat en aquests casos, en general menys de 10 metres). Mentre els bussos han de treballar només en el llit marí a profunditats on el contingut d'oxigen en l'aire comprimit no arriba a ser tòxic, fins i tot per hiperòxia), encara poden respirar l'aire de la superfície, quedant el límit acotat a una profunditat d'aproximadament 66 metres.

Més enllà d'aquesta profunditat, limitada pels perills de la hiperòxia de l'aire comprimit, el bussejador es pot submergir respirant mescles de gasos que redueixen el contingut d'oxigen, com ara trimix o hydreliox. Si es controlen estrictament i es preparen amb antelació i suficient cura les immersions amb mescles de gasos permeten als bussos treballar a profunditats de prop de 200 o 300 metres, o fins i tot 500 metres, com els realitzats en la dècada de 1970 pel Comex.[3]

El bussos comercials, civils o militars, també poden bussejar a profunditats de prop de cent metres emprant un escafandre rígid, però aquest tipus d'equip està dissenyat per treballs especials i cars de realitzar. L'escafandre rígid Newtsuit, és un model canadenc que pot treballar fins a 300 metres de profunditat. Els seus derivats, comercialitzats sota la marca Hardsuit, poden funcionar fins a 600 metres.

Legislació[modifica]

Segons la legislació vigent, per exercir a França o en les aigües franceses del bus comercial ha de tenir un títol expedit per l'INPP (Institut Nacional de Busseig Professional), Escola de Formació Professional sessió de busseig a Marsella.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Bus