Usuari:Mcapdevila/Cediu el pas

  De Viquipèdia
  Senyal de cediu el pas

  Cediu el pas és un senyal de trànsit que s'utilitza en interseccions o zones de conflicte en la infraestructura de transport que indica el conductor, en cas que no arribi a creuar o incorporar de forma segura sense interferir en la maniobra dels vehicles de l'altra corrent, l'obligació de cedir el pas. Aquest senyal s'utilitza freqüentment en els accessos de vies expresses (autovia s) o en interseccions a nivell amb control de prioritat. És també comú veure aquests senyals en els accessos de les rotondes per donar-li la prioritat a la calçada anul·lar.

  Prioritat de pas[modifica]

  L'obligació de cedir el pas potser no sigui així i que aquesta incorporació es faci des d'una carretera i aquesta via en el seu corresponent intersecció. Sent els vehicles que estiguin transitant per l'autopista o autovia, sempre tindran preferència de pas sobre els que van a agregar-se a aquesta. Fins i tot encara usant en els últims trams d'un carril d'acceleració, hauran aturar si és necessari abans d'incorporar-per evadir situacions de perill i la seguretat dels altres conductors.

  Calçada amb prioritat
  Senyal de Calçada amb prioritat.

  Sent una altra manera, que els vehicles que circulin per la via preferent (en aquest cas una autopista o autovia) han-en la mesura que sigui possible i sempre que no comporti cap risc per als altres usuaris de la via-facilitar la incorporació dels vehicles, canviant-si fos possible.

  A Europa s'utilitza un diamant groc que compleix la funció oposada al cediu el pas (o el pare) i és el de conferir la prioritat a la via que té aquest artesanal. Quan en un accés no existeixi aquest senyal, el conductor ha de procedir amb precausión, de manera similar a com ho faria amb un cediu el pas.

  Formes[modifica]

  El senyal de cediu el pas pot presentar-se de dues formes:

  • Senyal vertical: Consta d'un tauler amb triangle blanc amb vora vermella invertit, usualment de material reflectiu en un plançó de metall.
  • Marca horitzontal: la marca és un triangle, marcat sobre la calçada amb el vèrtex cap al costat del vehicle que s'aproxima.

  Debat[modifica]

  Existeix un debat sobre la conveniència de la detenció completa dels vehicles en arribar a una intersecció (senyal de parets), versus la de reduir la velocitat i maniobrar sense aturar (senyal de cediu el pas). Malgrat que hi ha tradicions molt arrelades a als Estats Units i Europa per cadascuna d'elles respectivament, les interseccions amb pari presenten el següent inconvenient

  Existeixen interseccions els senyals de parets per als quatre accessos (all way stop) i hi ha interseccions amb parets només en els accessos de la via menor. Això obliga que el conductor que va per la via menor, hagi de assegurar-se mirar que les altres cantonades no tinguin també senyal de parets per poder operar.

  Galeria de senyals[modifica]

  Espanyol[modifica]

  Anglès[modifica]

  Altres idiomes[modifica]

  Vegeu també[modifica]

  A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Cediu el pas