Usuari:Mcapdevila/Cola acuminata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMcapdevila/Cola acuminata

La cola[2] (Cola acuminata) és una espècie d'arbre pertanyent a la família de les malvàcies. És originària d'Amèrica Central i de l'Àfrica tropical.

Morfologia[modifica]

Són arbres monoics o dioics de fulla simple, palmatilobada o digitada, amb el pecíol sovint proveït d'un pulvínul. Les flors es produeixen en forma de raïm o panícula axil·lar sobre la fusta vella. Tenen el calze amb 4-5 (-7) lòbuls i no tenen pètals. Les flors masculines amb 5-12 estams disposats en dos anells sobre una corona. Fruit en fol·licle de 3-4 carpels llenyosos amb dehiscència longitudinal.

Farmacologia[modifica]

Estimulant del sistema nerviós central (comparable al cafè o [te] però d'efecte més suau), antidefatigant, cardiotònic, digestiu, lipolític, diürètic. Les llavors de l'arbre de la cola (Cola nitida (Vent.) Schott et endl. O de la cola acuminata (Beauv.) Schott et endl.), dessecades i desproveïdes dels teguments.

De la nou de cola es produïa abans un extracte per refrescos pel seu alt contingut de cafeïna (fins a 5%).

En Àfrica s'usen encara les llavors de forma tradicional.

efectes secundaris : Excitació, una mica d'insomni, de vegades taquicàrdia. Pot provocar sobreexcitació en dosis molt altes (sobredosi) seguida de lleu depressió. La nou de cola allibera la cafeïna de manera lenta, pel que presenta un efecte estimulant més suau que el cafè i allarga el temps d'eliminació de la cafeïna, el que potencia l'efecte excitant de les begudes refrescants en què van associada a altres drogues amb bases xàntiques: han d'evitar les associacions molt concentrades amb cafè, alguns te, mat] en persones amb deficiències cardiovasculars o de temperament nerviós. No obstant això, no hi ha estudis detallats d'efectes secundaris greus en dosis relativament baixes i alguns recomanen una ingesta diària menor a 10 grams del fruit (nou). principis actius Bases xàntiques: cafeïna (1-2,5%), traces de teobromina i teofilina. Tanins (5-10%): catecol, epicatecol; flobafenos, sals potàssiques.

Referències[modifica]

  1. Sterculia laxiflora. 
  2. Vegeu «Cola nitida» a «Mcapdevila/Cola acuminata». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Cola acuminata