Usuari:Mcapdevila/Conservació ambiental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Conservació ambiental, conservació de les espècies, conservació de la natura o protecció de la natura són alguns dels noms amb què es coneixen les diferents formes de protegir i preservar per al futur la naturalesa, el medi ambient, o específicament alguna de les seves parts: la flora i la fauna, les diferents espècies, els diferents ecosistema s, els valors paisatgístic s, etc. Amb el nom de conservacionisme es designa el moviment social que propugna aquesta conservació. El president Theodore Roosevelt en va ser un gran defensor.[1] Una de les seves vessants és el moviment ecologista.

La declaració d'espais naturals protegits o àrees protegides, com els parcs nacionals, ha estat una de les polítiques més usuals de protecció de la natura des de finals del segle xix pels estats. Altres figures, com els parcs naturals, els parcs regionals i altres, es declaren a diferents nivells territorials i competencials. Des de finals del segle xx, les figures denominades patrimoni de la humanitat i reserva de la biosfera representen els màxims graus de protecció internacional, dins de l'orientació anomenada desenvolupament sostenible, la perspectiva integra la naturalesa amb les comunitats humanes, a través d'usos i pràctiques compatibles amb el seu manteniment.

Organitzacions conservacionistes són, entre les intergovernamental s: el Fons Mundial per la Naturalesa (WWF, anomenat Adena a Espanya), la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa, la International Association of Botanic Gardens, etc., entre les no governamentals (ONG 's): SEO/BirdLife, la més degana a Espanya, Greenpeace, Friends Of the Earth International (FOE, denominat Amics de la Terra a Espanya), etc.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. Aldo Leopold; Jorge Riechmann. Una Etica de la Tierra. Los Libros de la Catarata, 1 març 2000, p. 18–. ISBN 978-84-8319-071-5 [Consulta: 3 setembre 2011]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Conservació ambiental