Usuari:Mcapdevila/Cultura d'Àfrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El terme cultura d'Àfrica fa referència a la cultura del continent africà que va ser el lloc de naixement de la subfamília homínida i del gènere Homo, que incloïa 8 espècies, de les quals només l'actual Homo sapiens viu. La cultura humana a Àfrica és tan antiga com el gènere mateix; i inclou els tallats en roca del període neolític (10000 aC), els petroglifs (un tipus de treballs lineals, la majoria fets per les gents prehistòriques) de les eres glacials, fets per caçadors recol·lectors, en les praderies de l'Àfrica del Nord, els nomós d'Egipte (3100 aC), i l'antic Egipte.

Música i dansa[modifica]

La música indígena i les danses tradicionals africanes han estat transmeses oralment i es diferencien tant al nord com al sud. Les influències àrabs són notables en la música i la dansa del nord africà, mentre que és evident la influència occidental en aquests aspectes, a causa de la colonització al sud d'Àfrica.

Molts idiomes africans són llengües de tons, de manera que el nivell del so determina el significat. Això últim repercuteix en les melodies i ritmes musicals africans. Al continent africà, s'utilitzen diferents instruments, entre els quals hi ha: els tambors (els més utilitzats), campanetes, llaüt, flauta i trompeta. Molts aspectes de la música subsahariana van ser traslladats al Nou Món pels esclaus africans subsaharians i es pot veure la seva influència sobre les formes musicals com samba, jazz, Rhythm and Blues, Rock & Roll, salsa i música rap.[1]

Les danses africanes són una important manera de comunicació, i els ballarins utilitzen gestos, màscares, vestits, pintura corporal i un sens fi de mitjans visuals. Els moviments bàsics solen ser simples, accentuant el cos, el tors o els peus només, tals moviments solen ser una simple coordinació de les parts del cos. Les danses, de vegades, les realitzen una persona sola o en petits grups d'entre dues a tres persones, encara que també la dansa per equips és practicada en formacions de: línia, cercle i serpentina, entre d'altres.

Amb la modernització i la urbanització, la música i la dansa africanes s'han vist embolicades novament en influències d'altres cultures.

Art[modifica]

Escultura Yombe (Louvre, París)

Àfrica té una rica tradició artística. L'art africà s'expressa en tallats, treballs artístics de llautó i cuir, escultura, pintura, ceràmica i vestimentes. La cultura africana ha posat sempre èmfasi en l'aspecte personal i la joieria continua sent un accessori personal molt important. Les màscares es fan amb dissenys elaborats i són part important de la cultura africana. Les màscares s'utilitzen en les diverses cerimònies que representen ancestres, els esperits i els personatges mitològics. En la majoria de l'art tradicional d'Àfrica, certs temes significatius de la cultura africana es repeteixen, incloent-hi una parella, una dona amb un nen, un home amb una arma o un animal, i un foraster o un estranger. Les parelles poden representar ancestres, fundadors de la comunitat, parelles casades o simples bessons. El tema de les parelles exhibeix rarament la intimitat d'homes i de dones. La mare amb el nen o els nens revela el desig intens de les dones africanes de tenir nens. El tema representa també la terra com a mare i la gent com els seus fills. L'home amb el tema de l'arma o de l'animal simbolitza honor i energia. Un estranger pot ser d'alguna altra tribu o algú d'un país diferent.

Religions[modifica]

Les religions seguides a Àfrica són conegudes com a animistes i actualment són seguides per més de 100 milions d'africans.

La fe cristiana va arribar a Àfrica del Nord en el segle i i es va estendre al Sudan i Etiòpia en el segle iv. La fe cristiana encara sobreviu a Egipte, Eritrea, i Etiòpia com els subconjunts d'ortodòxia oriental. Al segle xv, el cristianisme una altra vegada es va fer present de nou a l'Àfrica tropical i en aquest moment hi ha al voltant de 340 milions de cristians en aquest continent.

L'islam, la segona religió més extensament seguida a Àfrica, va arribar al continent al segle vii des de la costa mediterrània. Durant un cert període, l'extensió de l'islam va arribar al llarg de la costa oriental i les àrees interiors d'Àfrica occidental. Avui, els seguidors de l'islam es troben en totes les parts d'Àfrica i són al voltant de 285 milions.

Els africans professen una àmplia varietat de creença religioses, amb el cristianisme i l'islam al capdavant. Aproximadament, el 46,3% de tots els africans és cristià i un altre el 40,5% són musulmans. Aproximadament, l'11,8% dels africans principalment segueix religions indígenes africanes. Un petit nombre d'africans és hinduista, o té creença en la tradició judaica, com els Beta Israel i les tribus Lemba.

Les religions indígenes africanes tendeixen a girar al voltant de l'adoració d'avantpassats i l'animisme. Un fil comú en sistemes de creença tradicionals era la divisió del món espiritual en "profitós" i "danyós". Esperits profitosos en general, com es considera, inclouen els esperits d'avantpassats que ajuden els seus descendents, i els esperits poderosos que protegeixen comunitats senceres de la catàstrofe o atacs d'enemics, mentre que els esperits "danyosos" inclouen les ànimes de les víctimes d'assassinats que van ser enterrades sense els ritus d'enterrament apropiats, i esperits sòlids, que per mitjans d'esperit hostils causen la malaltia entre els seus enemics. Mentre l'efecte d'aquestes primerenques formes d'adorar continua tenint una influència profunda, els sistemes de creença s'han desenvolupat com ocorre recíprocament amb altres religions.

La formació de l'antic Regne d'Egipte en el tercer mil·lenni aC va marcar el primer sistema religiós complex conegut sobre el continent. Al voltant del segle ix aC, Cartago (en l'actual Tunísia) va ser fundat pels fenicis, i va continuar fins a esdevenir la més "cosmopolita" de les deïtats sobre Egipte, Roma i les ciutats estat etrusques on se'ls adorava.

L'Església etíop Ortodoxa i l'Església eritrea Ortodoxa oficialment són abandonades a partir del segle iv, i són així part de les primeres esglésies cristianes establertes al món. Al principi, el cristianisme ortodox va beneficiar al Sudan dels nostres dies i altres regions veïnes. No obstant això, després de l'extensió de l'islam, el creixement es va tornar lent i va restringir a les terres altes.

L'ingrés de l'islam a l'Àfrica va estar marcat per les conquestes musulmanes a Àfrica del Nord, entre els anys 640 i 710 de la nostra era, començant amb Egipte. Van establir Mogadishu, Melinde, Mombasa, Kilwa, i Sofala, després del comerç de marítim, des de la costa d'Àfrica Oriental, i travessant el desert del Sàhara a l'interior d'Àfrica - després, camí de comerciants Musulmans. Els musulmans estaven també entre els pobles asiàtics que més tard es van instal·lar en les colònies britàniques d'Àfrica.

Molts Africans van ser convertits al cristianisme durant el període colonial. En les dècades passades del segle xx, diverses sectes de cristianisme protestant ràpidament van créixer. Un nombre de bisbes catòlics romans, però africans per nacionalitat, van ser esmentats com possibles candidats papals el 2005. Els cristians africans semblen ser més socialment conservadors que els seus coreligionaris en la major part del món industrialitzat.

Les primeres Esglésies africanes han experimentat el creixement significatiu en els segles XX i XXI.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bowden, Rob(2007). Africa South of the Sahara. Coughlan Publishing: p. 40, ISBN 1-4034-9910-1.

Bibliografia[modifica]

  • KARPOUCHKO, Valérie. Jocs d’Àfrica: jocs tradicionals per fer i compartir. Takatuka, 2008. ISBN 978-84-936766-1-2.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Cultura d'Àfrica