Usuari:Mcapdevila/Dones a l'Antiga Grècia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A les epopeies homèriques, l'antiga Grècia es descriu com un patriarcat. Durant el desenvolupament de la polis al llarg del segle viii aC, es van establir dos grans grups socials basats en criteris d'exclusió: el «club de ciutadans», que excloïa els estrangers (metecos) i els esclaus, i el «club d'homes», que excloïa les dones.

Aristòtil (Política, III, 1) definir la ciutadania com la possibilitat de participar en el poder polític, la dona constituïa, així, el sector social més allunyat de la possibilitat de participar-hi, ja que, a diferència dels metecs i dels esclaus, no podia convertir-se mai en ciutadana.

Hi va haver d'esperar a la època hel·lenística per veure a grans figures femenines emergir al món grec, com és el cas de reines com Berenice, Arsinoe o Cleòpatra.

Dona filant, detall d'un vas àtic amb fons fons blanc del pintor de Brygos cap al 490 aC, Museu Britànic.

L'epopeia homèrica[modifica]

La principal font d'informació de les dones en aquesta època és homèrica: la Ilíada i sobretot l'Odissea, en els quals no descriuen més que els combats i els banquets reials, comprenen nombroses escenes de la vida quotidiana, on les dones estan a la part davantera de l'escena. El caràcter històric d'aquestes descripcions està evidentment subjecte a debat: no obstant això, sembla probable que el o els poetes autors d'aquestes dues epopeies hagin tret la seva inspiració, en aquests passatges, de la vida quotidiana de la seva època, al segle viii aC.

Fresc de «la Parisienne», palau de Cnossos.

En les epopeies, la dona té un triple paper: dona, reina i mestressa de casa. Esposa en primer lloc o futura esposa, la qual cosa permet comprendre la complexitat de les pràctiques matrimonials gregues. Es troba en primer lloc el clàssic sistema de la reciprocitat, il·lustrat per l'excepció a la regla d'Agamèmnon urgint a Aquil·les a reprendre el combat. Li ofereix una de les seves tres filles precisant: «que sense donar-me regal es porti a la que voleu com a esposa a la casa de Barallo, i a més li donaré un dot».[1] Es tracta allà d'una pràctica excepcional: normalment, l'espòs ha de donar al seu sogre presents, les ἕδνα, hêdna. La dona s'instal·la llavors a la casa del seu marit, a la Ilíada, a l'estatge del pare d'Aquil·les. La unió és monògama en el món dels herois grecs com els troians. No obstant això, les pràctiques matrimonials romanen encara poc formalitzades: Helena, esposa legítima de Menelau, és tractada també com l'esposa legítima de Paris. Príam deroga la regla de la monogàmia, a més, el seu palau acull els seus fills i les seves dones però també les seves filles i els seus marits.

Les esposes dels reis homèrics són també reines. Així, en el cant VI de la Ilíada, Hècuba pot convocar les dones de Troia per a una cerimònia religiosa. En el cant IV de l'Odissea, Telèmac visita Esparta i és acollit a la sala del banquet per Helena que està davant els companys del seu marit. Fins i tot Areté, esposa d'Alcínou, està a la sala del palau, amb el seu espòs.

D'altra banda, elles són mestresses de casa, regint el grec οἶκος, oikos, és a dir, la casa, el domini. El seu símbol és la filosa: Penèlope teixeix la seva cèlebre tela, a exemple d'Helena. Qui representa la guerra de Troia - o fins i tot Andròmaca, a la qual Hèctor retorna al seu ofici en el moment en què part al combat.[2] Ell torna a acollir els hostes, com ho fa Arete per Odisseu o Policasta, filla de Nèstor, per Telèmac. Per fi, han d'administrar els recursos del domini. Quan Ulisses part per Troia, és a Penèlope a qui confia les claus del tresor.

Al voltant de l'esposa legítima graviten les servents i les concubines. Les primeres estan a disposició de la mestressa de casa. Així, al final de l'Odissea, Odisseu mata igualment les servents que s'havien ficat al llit amb els pretendents. Elles ajuden a les dones en les tasques domèstiques i són supervisades per una intendent, personatge central de l'oikos grec. La dida ocupa igualment un lloc important, testificat pel paper jugat per Euriclea, dida d'Ulisses, després de Telèmac, adquirida per cent bous per Laertes, a la qual honra «igual que la seva dona».[3] Les concubines són captives de guerra, el lot del vencedor com ara Briseida i Criseida. Quan Troia és presa, la dona i les filles de Príam són trofeus per als vencedors aqueus. Les dones, sigui quin sigui llur estatus, romanen abans de res sotmeses als homes, siguin els marits o, com en el cas de Penèlope, el seu fill Telèmac.

Edat del Bronze[modifica]

Nausica i altres dones.

En la vida diària, les dones de la reialesa i les esclaves es dedicaven a tasques similars. La distinció entre homes lliures i esclaus estava marcada en forma més definida. Els homes lliures podien dedicar-se a les mateixes tasques que els esclaus, però només els homes lliures podien portar armes i defensar a les seves ciutats.

Els deures de la dona giren al voltant de la casa. L'epítet d'Homer dels «braços blancs» i els frescs de l'edat del bronze que mostren a les dones amb la pell blanca i als homes torrats pel sol atesta que els treballs de la dona estaven orientats de portes endins. La senyora de la casa és la que s'ocupava de la família i de la llar. Les cases d'Alcínou i d'Ulisses tenien moltes esclaves.[4] Tots els aliments es preparaven en la casa per esclaves i eren servits per elles.

Les robes es feien des del principi a la fi, a la casa, i en aquesta tasca estaven implicades les dones de la reialesa, i fins i tot les immortals, així com les esclaves. Les dones madures, solien seure al costat del foc a filar i teixir. Aquest se situava en el centre de l'habitació principal de la casa. El fet que Homer mostri a Helena, Penèlope o Areté assegudes al costat del foc significa que una dona estava totalment al corrent de tot el que succeís a casa seva. És comú trobar a una dona de la reialesa teixint mentre entretenia als seus hostes.

En certs exemples, aquest incessant teixir adquireix un significat màgic: les dones estan traçant la destinació dels homes. Areté, encara que era una reina, va poder reconèixer que el vestit que portava Ulisses havia estat confeccionat a casa seva.[5] L'episodi de Nausica demostra que fins a una princesa considerava que el rentat de la roba era tant una obligació com una realització digna d'elogi.

Les dones estaven també encarregades de banyar i untar d'olis als homes. Homer és molt explícit en aquesta ocasió, ja que aquesta tasca no estava reservada a les esclaves ni tampoc a dones que com Calipso (mitologia) tenien intimitat amb l'home a qui banyaven. La jove i virginal filla de Nèstor era la que banyava a Telèmac i li donava massatges amb oli d'oliva, i Helena relata que a Troia era ella mateixa la que banyava i ungia a Ulisses.[6]

Altres fonts històriques també proporcionen testimonis sobre les tasques usuals de les dones de l'Edat del Bronze. Tauletes procedents de Pilos (Messènia), escrites en Escriptura Lineal B, esmenten com a tasques de les dones el buscar aigua i preparar els banys, filar, teixir, moldre gra i recollir-lo. També diuen que la ració alimentària dels homes era dues vegades i mitja més gran que la de les dones.[7]

Comparada amb la literatura grega posterior, l'èpica dóna una impressió generalment atractiva de la vida de les dones. S'esperava que fossin modestes, però no enclaustrades. Andròmaca i Helena passejaven lliurement pels carrers de Troia, encara que sempre amb escorta, i les dones apareixien en l'escut d'Aquil·les ajudant a la defensa de les muralles de la ciutat[8] També es parla de les cites de nois i noies fora de les muralles de Troia.[9] Moltes dones especialment Helena, Areté i Penèlope, podien romandre en les habitacions públiques en presència de convidats homes sense escàndol. No només les concubines sinó també les esposes legítimes podien ser considerades desitjables, i aquí encara hi ha poca influència de la misogínia que es desprèn de la literatura grega.

Edat fosca i època arcaica[modifica]

Testimonis arqueològics[modifica]

Dona vestida al cretense: vestit amb mànigues i faldilla amb volants, trena, pendents, polseres i collar. Terracota d'Esparta, h. 1400 aC

La principal font de coneixement, respecte a les dones durant l'Edat Fosca i el principi del període arcaic, abans de la codificació de les seves lleis civils, és l'arqueologia, especialment el material obtingut dels sepelis de dones i les seves imatges en les peces de ceràmica.[10]

Els rols del sexe, estaven ja fortament establerts en Atenes durant l'edat fosca. Tant els membres vius de les famílies que aportaven els seus presents a les tombes dels seus morts com els artesans que confeccionaven tots els elements que adornaven els sepulcres eren conscients que els continguts de les tombes, així com les seves inscripcions, havien de ser dades indicatives del sexe del mort. El sexe es diferenciava de diverses formes. En el període protogeomètric (1000 - 900 aC), els enterraments d'homes i de dones que es feien a l'Àtica es diferenciaven per les formes de les àmforas en les quals les cendres eren enterrades o en les que servien per marcar les tombes. Els enterraments d'homes s'associaven normalment amb àmfores que tenien rosteixes en el coll, mentre que les de les dones portaven nanses a la panxa, horitzontals i col·locades en la part més ampla de les mateixes. Les àmfores amb nanses a la part més ampla eren les que s'usaven per portar aigua, tasca tradicionalment realitzada per dones.

Les dones i la colonització grega[modifica]

L'Època Arcaica veu els grecs, constrets per l'estretor de les seves terres, llançar-se en un gran moviment de colonització. La majoria del temps, els colons són únicament homes: compten amb la població indígena per subministrar-esposes. És el procediment tradicional del casament per rapte. Heròdot[11] relata que els colons atenesos fundadors de Milet, en Caria, van atacar als autòctons, es van apoderar de les dones i van matar als homes. Per venjar-se dels agressors, les dones bancàries van jurar no menjar mai amb els seus esposos i no cridar mai pel seu nom.[12]

Matrimonis i tirans[modifica]

El matrimoni com a mitjà d'establir aliances troba el seu apogeu a partir de la segona meitat del segle vii aC, quan moltes polis són governades per tirans. En ruptura amb els feudalismes anteriors, es recolzen, però en elles per assentar el seu poder. Així, l'atenès Pisístrat es casa tres vegades: la primera vegada, amb una atenesa anònima, la segona, amb una argiva d'alt rang, la tercera, amb la filla del seu adversari Megacles, de la poderosa família dels Alcmeònides. Al final del segle V aC, Dionís el Vell, tirà de Siracusa, vidu de la seva primera dona, duplica el benefici del seu matrimoni contraient dues aliances simultàniament:[13] les dues esposes són filles de grans personatges, una de Locri, l'altra de Siracusa.

Les filles dels tirans serveixen per al mateix propòsit: les famílies aristocràtiques rivalitzen per obtenir la seva mà. Així, quan Clístenes, tirà de Sició al principi del segle VI aC, la seva filla Aragó, va tenir tretze pretendents, descendents de les grans famílies de dotze ciutats. Durant un any, els pretendents van viure en el palau de Clístenes, mantinguts com els pretendents de Penèlope. Els tirans van recórrer també a l'endogàmia, a falta de bons partits per a les filles: així, Dionís va casar a un dels seus fills amb la seva pròpia germana, mentre que un dels seus germans va emmanillar a la seva néta.[14]

En Gortina[modifica]

Gortina era una petita ciutat de Creta que estava lluny de jugar un paper important en l'antiga Grècia. No obstant, ha lliurat a la posteritat tres fragments de pedra inscrita que constitueixen el que s'ha anomenat el «Codi de Gortina», que consta de set capítols de legislació privada, principalment centrada en el dret de família .[15]

Com en les altres ciutats gregues, la dona en Gortina era una inferior. Estava sota la tutela permanent d'un home: pare, germà o marit. Si estava protegida contra la violació, la legislació no la distingeix de la seducció: era indiferent que hagués estat consentit o no - només els interessos del seu tutor eren tinguts en compte. El matrimoni era per essència la unió de dos llinatges: el tutor disposava del dret de donar a la seva protegida en matrimoni. Quan donava a llum als seus fills, el seu tutor pren ell només la decisió de conservar o d'exposar-.

No obstant això, la dona jugava en Gortina d'una autonomia molt més gran que en les altres ciutats. Podia posseir béns, ja fossin mobles o immobles. Ella els adquiria principalment pel seu dot: rebia la meitat d'una part de l'herència masculina, fora de millora (casa familiar i instruments agrícoles). Era lliure de disposar dels seus béns: ni el seu marit, ni els seus fills tenien dret d'hipotecar. En cas de divorci o de viduïtat, el dot li pertanyia i podia utilitzar-la per tornar-se a casar. En canvi, sembla segur que la dona no administrava ella mateixa els seus béns. Així, en cas de divorci, l'espòs conservava la meitat de les rendes del dot, fins i tot si era per culpa seva.

La filla hereva (és a dir, òrfena i sense germans), la patrôïôkos (de grec τὰ πατρῷα, tà patrỗia, «el bé patern»), tenia el dret de rebutjar al que havia normalment emmanillar, és a dir, el parent més pròxim. En absència d'un parent pròxim, o en cas de rebuig d'aquest últim, la patroiokos era lliure de casar-se amb qui volgués (o pogués). Si estava ja casada, la situació variava si existien o no fills: en resum, des del moment que tenia ja fills que poguessin rebre l'herència per part de la seva mare, la patroiokos era deixada en una relativa llibertat, situació que contrastava amb la de la epíclera atenesa.

Atenes[modifica]

Atenes és la principal font d'informació sobre les dones a Grècia. És difícil saber en quin punt les característiques ateneses poden aplicar-se a les altres ciutats gregues. La dona atenesa era una eterna menor, que no posseïa ni drets jurídics ni polítics. Tota la seva vida, havia de romandre sota l'autoritat d'un tutor (grec κύριος, Kurios): primer el seu pare, després el seu marit, el seu fill si era vídua o la seva més pròxim parent.

Dona atenesa vestint quitó, detall del fris de les Ergastinas, Museu del Louvre

La seva existència no té sentit més que per al matrimoni, que ocorria generalment entre els 15 i 18 anys. Era un acte privat, un contracte conclòs entre dues famílies. Curiosament, el grec no té una paraula específica per designar el matrimoni. Es parla de grec ἐγγύη, engúê, literalment la garantia, la caució: és a dir, l'acte pel qual el cap de família donava a la seva filla a un altre home. La ciutat no era testimoni ni registra en una acta qualsevol aquest esdeveniment per donar a la dona l'estatus matrimonial. Per això, cal afegir la cohabitació. Sovint, a aquesta li segueix l'engué. No obstant això, passa que l'engué tenia lloc quan la noia era encara nena. La cohabitació no ocorre sinó més tard. De manera general, la jove no tenia ni una paraula a dir en el seu futur matrimoni.

Amb la seva pròpia persona, la jove casada aportava també la seva dot a la seva nova família. Consistia generalment de diners. El dot no era propietat del marit: quan la seva dona moria sense fills o en cas de divorci per consentiment mutu, el dot havia de ser retornada. Quan la suma era important, el tutor de la casada es protegia sovint mitjançant una hipoteca especial, la grec ἀποτίμημα, apotímêma: un bé immobiliari era obstinat com a contrapartida, obstinació materialitzat per un horos. A falta de reemborsament del dot, la terra era embargada.

El divorci a iniciativa de l'esposa no havia normalment estar permès: només el tutor podria demanar la dissolució del contracte. No obstant això, els exemples mostren que la pràctica existia. Així, Hipareta, dona d'Alcibíades, va demanar el divorci presentant-se en persona davant l'arcont.[16] Els comentaris de Plutarc suggereixen que es tractava d'una procediment normal. Al Contra Onètor de Demòstenes, és el germà de l'esposa, el seu tutor, qui introdueix la demanda de divorci.

Una estricta fidelitat era requerida de part de l'esposa: el seu rol era donar naixement a fills legítims que poguessin heretar els béns paterns. El marit que sorprenia la seva dona en flagrant delicte d'adulteri, tenia el dret de matar el seductor a l'acte. La dona adúltera, podia ser retornada. Segons alguns autors, l'espòs burlat estaria en l'obligació de fer-ho sota pena de perdre els seus deures cívics. En canvi, l'espòs no estava sotmès a aquest tipus de restricció: podia recórrer als serveis d'una hetera o introduir a la llar conjugal una concubina (grec παλλακή, pallakế) - sovint una esclava -, però podia ser també la filla d'un ciutadà pobre.

Dones rentant la roba, Pelikan àtica del Pintor de Pa, h. 470 - 460 aC, Museu del Louvre

La filla anomenada «epíclera» és la que es trobava com a única descendent del seu pare: no tenia ni germans, ni descendents de germans susceptibles d'heretar. Segons la llei atenesa, no podia heretar, però estava «lligada (grec ἐπι) a l'herència (grec κλῆρος)». En conseqüència, havia emmanillar a la seva més proper parent: a través d'ella, els béns familiars passaven al seu marit, després als seus fills, els néts del difunt. Aquest principi, relativament simple, estava en l'origen de complicats casos, sobre el que no hi ha informacions precises: així, si la filla epíclera estava ja casada en el moment del decés del seu pare, s'ignora si el parent més pròxim era al dret de dissoldre el matrimoni precedent. En canvi, existeixen almenys dos casos de parents propers divorciant de les seves esposes, i tenint cura de la segona núpcies d'aquestes, per casar-se amb les filles epícleras.

Les dones de bona família tenien com a principal paper mantenir l'oikos. Eren confinades en el gineceu, literalment la «habitació de les dones», envoltades dels seus servents. No s'arriscaven fora del domini familiar més que per complir funcions religioses. En canvi, les dones del poble aportaven a l'economia familiar un complement de recursos venent la seva superproducció agrícola o artesanal: olives, fruits i hortalisses, herbes (així Aristòfanes, fa de la mare de Eurípides una venedora de cerfull), teixits, etc. Els autors còmics com els oradors testifiquen a dones venedores al detall d'olis perfumats, de pintes, de petites joies o fins i tot de cintes. Manejaven doncs diners.

conviure i hetera, terracotes gregues de Mirina (Mísia), segle I, Museu del Louvre

Se sap poc de les dones metecs, excepte l'import de l'impost que les afectava: l grec μετοίκιον, metoíkion s'elevava per a elles a sis dracmes anuals, enfront de dotze per un home. Moltes d'elles seguien simplement al seu marit, arribat a Atenes per negocis o per seguir els ensenyaments d'un mestre prestigiós. Es pot suposar que la seva manera de vida era semblant al de les filles i dones dels ciutadans.

Una minoria estava constituïda de dones únicament arribades a Atenes per obtenir fortuna. Les més pobres acabaven sovint prostitutes (grec πόρναι pórnai) en els bordells del Pireu o d'Atenes mateixa. Les dones més educades podien convertir-se en cortesanes. Eren les companyes gairebé oficials dels homes de negocis i dels polítics atenesos. La més cèlebre d'ella era Aspàsia de Milet. Companya i segona esposa de Pèricles, per la qual va abandonar la seva dona legítima. Bella, intel·ligent, acollia a l'elit intel·lectual de la seva època, i es feia d'igual a igual amb els homes. Com revers de la moneda, va ser el blanc dels autors còmics que la descriuen com una vulgar encarregada d'un bordell i una intrigant.

Esparta[modifica]

Esparta es distingeix de les altres ciutats gregues en què situa a les dones més o menys en peu d'igualtat amb els homes, totes estaven sotmeses a l'Estat i la seva fi primer, era la reproducció de soldats vigorosos i disciplinats.

Educació[modifica]

Jeunes Spartiates s'exerçant à la lutte (Joves espartanes exercitant-se en la lluita), Edgar Degas, h. 1860, National Gallery de Londres

Esparta presentava la particularitat de tenir un sistema educatiu obligatori per a tots i organitzat per l'estat, on altres ciutats deixaven als pares com a únics responsables dels seus fills. A més, no era només obligatori per als nois, sinó també per a les noies. La fi del sistema, per als nois, era produir hoplitas disciplinats, per a les noies formar mares vigoroses, que parissin nens forts i sans. Com en el cas dels nois, començaven a l'edat de 7 anys. S'acabava cap als 18 anys, edat a la qual les joves es casaven. Comprenia dos plans esportius: d'una banda un entrenament físic per donar fermesa al cos, de l'altra, la grec μουσική, mousike, terme que per als grecs aglutinava el ball, la poesia i el cant.

Pel que fa al pla esportiu, Xenofont[17] indica que Licurg instituir un entrenament físic per als dos sexes, que comprenia la carrera a peu i la lluita, disciplines confirmats per Eurípides.[18] Plutarc (Vida de Licurg) afegeix a aquesta llista els llançaments de disc i de javelina. Teòcrit[19] representa dues noies reclamant ferament la seva participació en les mateixes carreres que els nois, al llarg del riu Eurotes i seu recurs als ungüents, com aquests últims. D'altra banda, elles s'entrenaven també nues. Aquest entrenament no era realment una preparació per al combat: els nois i noies s'exercitaven per separat. No obstant això, el vigor de les dones espartanes era proverbial a Grècia: Clearc de Solos[20] (meitat del segle III) informa que elles s'apropiaven d'homes adults i solters i els copejaven per obligar-los a casar-se, la qual cosa implica uneix certa força. Sembla que l'entrenament esportiu comprenia una part d'equitació. Així, les figures votives trobades en el santuari d'Artemisa Ortia mostren a noies muntant al amazona.

Si es tracta de la mousike, les joves prenien part en totes les grans festes religioses de les Partenie - cors de verges - de les quals Alcman és el principal autor. Els cants eren apresos de memòria, permetien a les noies aprendre els grans relats mitològics, però també adquirir el sentit de la competició: els cants feien al·lusió a concursos de bellesa o representacions musicals. Les figures votives les mostren tocant diversos instruments. Sembla que algunes espartanes almenys sabien llegir i escriure. Així, les anècdotes, algunes tardanes, evoquen les cartes enviades per les mares als seus fills partits al combat. Gorgo, filla del rei Cleòmenes I va ser l'única a descobrir el secret d'un missatge enviat pel rei Demarat d'Esparta: ella va fer treure la cera de la tauleta, revelant el text gravat en la fusta.

Matrimoni[modifica]

Durant l'època clàssica, es troben dos sistemes concurrents en Esparta: el primer, tradicional, era comú a totes les ciutats gregues. Es tractava d'assegurar la prosperitat de la línia familiar. El segon se sotmetia a l'ideal igualitari estatal: es tracta de produir nois forts.

Des de la segona òptica, el matrimoni es produïa més tard que en les altres ciutats: el marit tenia al voltant de 30 i la seva dona, sobre 18. Donava lloc a una curiosa forma d'inversió: la intermediària afaitava el crani de l'esposa, li proporcionava vestits i la deixava sola en un paller, a les fosques. L'espòs, en sortir de la sisitia (menjar en comú) es reunia amb la seva dona, sempre en la foscor, i després de tenir una relació amb ella, tornava a marxar per reunir-se amb els seus companys de dormitori. El matrimoni romania així secret, fins al primer fill. Plutarc[21] afirma que així, els esposos, «ignoren la sacietat i el declivi del sentiment que comporta una vida en comú sense traves."

Les dones exercien una forma de control sobre el seu matrimoni. Si els vells marits eren incitats a «prestar» les seves dones a joves fortes, Plutarc esmenta també que les dones prenien de vegades un amant, de manera que el nen que naixés pogués heretar dos lots de terra en lloc d'un.

Època hel·lenística[modifica]

La quantitat d'informació disponible sobre les dones de l'època hel·lenística és sorprenentment àmplia. L'abundància d'informació sobre les dones de la reialesa pot atribuir tant a l'impacte d'aquestes dones en els escriptors antics com al fet que elles mateixes es van involucrar en l'activitat política dels homes.

L'acció de dones d'estatus menys elevat pot veure en actuacions públiques, com algunes dones lliures, van aconseguir una major influència en assumptes polítics i econòmics, i al mateix temps, van difondre les seves opinions sobre el matrimoni, el paper de la dona, l'educació i la conducta en les seves vides privades.

L'experiència de les dones, des de les esclaves i heteres fins les reines, va ser recollida i preservada en les creacions culturals del període. Un còmput acurat de les representacions de la dona en l'escultura, comèdia, ceràmica pintada i altres arts mostra una major atenció a les seves experiències sexuals i a la naturalesa de la seva vida quotidiana.

El comentari dels filòsofs, en la seva major part inclinats a la pervivència dels papers femenins tradicionals, revela que la posició de les dones va canviar a mesura que també ho feia la societat durant aquest període.

Entre les famílies regnants de Macedònia, la relació entre mare i fill podia ser molt més forta i significativa que la de marit i dona. Molts reis macedonis es permetien una poligàmia tant formal com informal, raó per la qual es resistien sovint a conferir un estatus privilegiat a alguna de les seves esposes (el que hagués també aclarit quin dels seus fills era el designat com a successor al tron), propiciant així un clima d'intriga i lluita pel poder dins de la seva cort que podia acabar amb la seva pròpia mort a mans d'una mare famolenca de poder conspirant en nom del seu fill.

La història ens mostra a les reines macedònies com ambicioses, astutes, i en molts casos, despietades. Els elements comuns d'aquests relats tenen l'eliminació, sovint pel verí, d'antagonistes polítics i reines rivals així com dels seus progènies, l'assassinat del marit, i l'esperança de la reina que podria gaudir d'un major poder en el regne del seu fill del que gaudia quan era el seu marit el que ocupava el tron. Aquestes són dones que competien en una palestra tradicionalment masculina i que utilitzaven amb tota decisió armes i tècniques d'homes, a més del verí, prestigiós com a «arma de les dones».

A part de Cleòpatra VII, les més poderoses i il·lustres de les princeses macedònies van ser Olímpia i Arsínoe II. Olímpia és famosa per ser la mare d'Alexandre el Gran. En la cort del seu marit, Filip II de Macedònia, Olímpia va lluitar contra esposes rivals, amants i fills per tal d'assegurar a Alexandre la successió al tron ​​de Macedònia. Encara que finalment va ser derrotada i condemnada a l'exili, va ser clarament una dona de geni i determinació.

Alexandre va ser proclamat rei després de l'assassinat de Filip en 356 aC Es va culpar a Olímpia d'aquesta mort, injustament amb tota probabilitat-estava per aquell temps a l'exili-, encara que tenia molt a guanyar quan el seu fill, de 20 anys d'edat, va succeir al seu pare. Dos anys més tard, Alexandre va partir per a la conquesta de l'Imperi Aquemènida. Mentre Alexandre estava en campanya, Olímpia presidia la cort a Macedònia. Va competir pel poder amb Antípater I de Macedònia, a qui Alexandre havia deixat com el seu segon. Políticament, Alexandre recolzava a Antípater, però mai va deixar d'estar molt unit a la seva mare.

Encara que el model d'aliances entre mares amb poder i els seus fills va ser repetit una vegada i una altra, les dones també van ser usades en rols passius pels reis hel·lenístics en forma paral·lela a l'empleada pels tirans grecs de l'època arcaica.

Els matrimonis de les princeses macedònies, per exemple, eren sovint arreglats pels seus majors homes per cimentar aliances entre els homes, és a dir, entre aquests i els marits. Aquests matrimonis dinàstics eren dissolts quan apareixien noves aliances políticament més atractives. Per descomptat, el rebuig unilateral d'una reina pel seu espòs en profit d'una altra podia acabar violentament, i una vegada que els pares o tutors de l'esposa rebutjada es veien afectats, aquestes aliances matrimonials podien sovint produir enfrontaments internacionals. Un dels matrimonis desafortunats va ser el de Berenice Sira i Antíoc II Theós.

Resta de dones[modifica]

Figures de terracota de dones (art hel·lenístic, segles III - I aC)

Les dones també van ser beneficiàries dels més generosos reconeixements de ciutadania i drets polítics en les ciutats gregues-per raons diplomàtiques, culturals i econòmiques-, el que va ser un fenomen característic d'aquest període cosmopolita.

Algunes dones van obtenir concessions de drets polítics o d'exercici d'activitats públiques. Altres van obtenir la ciutadania honorària i els drets de proxenía (privilegis atorgats als estrangers) per ciutats foranes com a gratitud per serveis prestats. L'any 218 aC, Aristodama, una poeta d'Esmirna, va obtenir la ciutadania dels etolis de Làmia (Tessàlia), perquè la seva poesia lloava els etolis i els seus avantpassats.[22] Una inscripció recorda l'existència d'una dona arcont a Regió d'Ístria durant el segle ii aC Al segle i aC, una altra dona magistrat, File de Priene, va ser la primera dona que va construir una presa i un aqüeducte. És molt probable que fos nomenada magistrat perquè va prometre contribuir amb la seva fortuna privada a la realització d'aquestes obres públiques.[23]

Aquestes dones eren excepcionals, però moltes altres van continuar sent excloses de la participació en el govern. Des d'aleshores, però, sota la dominació dels monarques hel·lenístics les implicacions de la ciutadania i els seus privilegis van ser molt menys favorables per als homes del que havien estat en les ciutats estat del món clàssic. D'una banda, l'abisme entre els privilegis masculins i femenins s'havia estret, i l'altra, els homes, en comptes de tractar d'ampliar, van estar més disposats a compartir amb les dones la disminució de privilegis que tenien.

Encara que l'increment de la dedicació política de les dones gregues no pertanyents a la reialesa era molt petit, una lenta evolució en l'estatus legal, particularment en el dret civil, s'estava produint. Aquest canvi era més apreciable en les àrees recentment hel·lenitzada per les conquestes macedònies que a les velles ciutats de la Grècia continental. En aquest context de grecs desarrelats, mancats de les tradicionals salvaguardes de la polis, una dona grega podria no tenir un fàcil recurs a la protecció dels seus familiars homes, i per tant, veure obligada tant a guardar per si mateixa com a incrementar la seva capacitat legal per actuar en el seu propi benefici.

Egipte[modifica]

Dona portant una Hídria, ~350 aC, Museu Arqueològic del Ceràmic

Papirs provinents d'Egipte subministraven abundants evidències del que s'ha dit en l'àmbit del dret privat, però això no vol dir que hagi de treure la conclusió que les lleis hel·lenístiques fossin uniformes ni que les pràctiques egípcies s'apliquessin a altres àrees.[24] Cal distingir entre les lleis que afectaven a les dones gregues que vivien a Egipte i les que es referien a les egípcies natives, lleis aquestes últimes, que encara que menys estudiades, semblen ser menys severes. Les dones gregues quan actuaven dins de les convencions tradicionals de les lleis gregues, continuaven necessitant algun tutor, les egípcies, no. Quan una dona grega havia de fer alguna declaració pública o que incórrer en una obligació contractual que afectés a persones o propietats necessitava sempre d'un familiar home que actués com a tutor. Hi ha innombrables exemples de contractes de tal classe. Documents en els quals apareix una dona com a compradora, venedora, prestatària o prestadora, arrendadora o arrendatària. Les dones estaven subjectes, com els homes, a diversos impostos que requeien sobre aquestes activitats comercials. També tenien dret a rebre i atorgar donacions i llegats, actuant sempre amb els seus tutors, nomenant usualment als seus marits i fills com hereus. A les ciutadanes d'Alexandria, les anomenades astai, se'ls va prohibir fer testament.

A les dones gregues d'Egipte se'ls permetia, però, actuar sense tutors en tals situacions. A una dona se li permetia dirigir una petició al govern oa la policia en el seu propi favor, sempre que això no impliqués una obligació contractual ni una indeguda publicitat. Unes demanaven una especial consideració com a dones "necessitades i sense defensa"; altres, al·legaven merèixer òbviament pietat per ser "dones treballadores" i no faltaven les que demanaven ser rellevades de l'obligació de conrear terrenys de l'Estat, citant antigues decisions en les quals es concedia exempció a les dones amb l'exclusiva base de la seva pertinença al sexe femení o que "en no tenir fills no podien subvenir a les seves pròpies necessitats". Vídues o mares de fills il·legítims podien donar a les seves filles en matrimoni o col·locar com a aprenents els seus fills barons. Coneixem almenys un cas d'una vídua que va tenir el dret a abandonar un fill pòstum després d'haver obtingut el permís del seu anterior sogra.[25]

Contracte de matrimoni d'Heràclides i Demetria[modifica]

L'expansió dels drets de la dona casada pot veure en un contracte de matrimoni de 311 aC, entre un grec i una dona que vivia a Egipte. Les característiques més notables d'aquest contracte són el reconeixement de dos codis per a la conducta matrimonial-un per al marit, un altre per a la dona-i l'estipulació que ambdós cònjuges estiguin subjectes a la interpretació del socialment igual per a la parella. Els drets i obligacions socials i morals se'ls reconeixen a ambdues parts. Les potencials indiscrecions del marit estan especificades, mentre que les de la dona es mostren modestament vetllades. Al context hel·lenístic, les obligacions contractuals poden ser interpretades d'aquesta manera: per a la dona, la prohibició absoluta de relacions sexuals extramaritals, l'adulteri casual, especialment amb esclaves o prostitutes, se li permet als homes; cap segon i il·legítim llar amb una altra dona la presència pugui ser odiosa a l'esposa i els fills poguessin fer reclamacions per tal situació. La definició del delicte d'adulteri segons el judici realitzat pel cercle social de la parella i l'adscripció dels béns al cobrament de les indemnitzacions estipulades com penes pecuniàries, són ideals legals elogiables. Es va establir un fons teòric consistent en el valor del dot de l'esposa i una suma equivalent aportada pel marit. El contracte preveu que si la transgressió del codi moral és provada a satisfacció dels tres àrbitres, el fons passa a ser propietat de la part perjudicada, en concepte d'indemnització de danys i perjudicis, i com a càstig, quant al transgressor es refereix.

El document no té especificacions quant a herències o divisió dels béns comuns en cas de divorci. Sens dubte no eren necessàries estipulacions explícites sobre això, doncs ja s'havia establert pels grecs, en la colònia Elefantina, un model sobre aquest tema.

La participació de la mare en l'acte de donar una filla en matrimoni no era corrent. La núvia no trencava els seus llaços amb la seva família, ja que això permetia la possibilitat que el pare seguís intervenint en l'elecció del lloc on la parella podia viure.

El paper del pare de la núvia[modifica]

En progressar l'era hel·lenística, el paper del pare de la núvia va disminuir. Era normal per a un pare el donar una filla en matrimoni d'acord amb el seu paper de tutor formal, però molts contractes d'esposalles es feien simplement entre un home i una dona que acordaven compartir les seves vides. Els drets de la filla casada a la seva autodeterminació, en contra de l'autoritat paterna, començaven a afirmar-se. D'acord amb les lleis d'Atenes, Roma i Egipte, un pare podia dissoldre el matrimoni de la seva filla encara en contra de la voluntat d'aquesta. Per descomptat, les lleis romans i egípcies posteriors van restringir l'autoritat del pare sobre la filla ja casada decretant que en aquests casos els desitjos de la filla haurien de ser un factor determinant. Si volia romandre casada podria fer-ho així.

Divorci[modifica]

El divorci està previst en nombrosos contractes matrimonials, permetent a marit i dona iguals oportunitats per repudiar-se mútuament. També s'han trobat escriptures de divorci. Les estipulacions més importants són les que es referien a la restitució del dot. Els fills havien de ser mantinguts pel pare, encara que no residissin amb aquest. Aquesta mesura era justa, ja que el normal era que la propietat comuna quedés en mans del marit. Un contracte matrimonial del 92 aC, que aborda la protecció dels béns comuns al llarg de tota la durada del matrimoni, admet que l'esposa normalment sofreix un dany financer després de la dissolució del seu matrimoni, ja que no rep part alguna dels béns del matrimoni sinó, simplement li retornen el dot que va aportar. Aquest document també fa constar específicament quina ha de ser la conducta sexual del marit, la qual cosa inclou la prohibició de portar a la llar una segona dona, tenir una concubina o un jove amant i tenir fills amb una altra dona o viure en una casa que no sigui la seva, apartant-se així de la seva esposa.

Activitats econòmiques de les dones[modifica]

La capacitat legal de la dona per obtenir beneficis d'activitats econòmiques es va incrementar durant aquest període. No només a Egipte, sinó en altres àrees del món grec, dones respectables van participar cada vegada més en activitats econòmiques. Les dones gregues exercien un control sobre els seus esclaus, ja que era corrent que figuressin en les inscripcions en les quals es nomenava als quals concedien la seva manumissió. Hi ha 123 dones entre els 491 que es relacionen com a alliberadors en una llista de Delfos de l'any 150 aC.

Hi ha una clara evidència de l'activitat econòmica de la dona en Delos: dones casades, assistides pels seus tutors, demanaven diners a préstec-el que suggereix que eren elles mateixes, més aviat que els seus marits, els responsables dels seus deutes particulars - i dones de prestadors apareixen registrades com "conformes" amb els préstecs concedits pels seus esposos.

En Amorgos, hi ha també inscripcions que mostren als esposos fent contractes concernents a propietats amb l'explícita conformitat de les seves dones.[26] Unes quantes dones havien merescut reconeixement per generoses contribucions fetes de la seva fortuna personal. No obstant això, encara que els tutors familiars no són citats específicament, ells prenien part en les operacions, almenys en una espècie de ficció legal.

Esparta[modifica]

Esparta va ser una excepció, doncs allí les dones empraven els seus diners com volien, a despit de la desaprovació ocasional que poguessin fer els parents homes. Les dones d'Esparta constituïen un conspicu grup de dones riques. Les més riques de l'Esparta hel·lenística eren la mare i l'àvia del rei Agis. Les dones posseïen els dos cinquens de les terres, i sempre es van oposar a les reformes econòmiques que haguessin redistribuït la riquesa d'Esparta. Com els homes d'alta posició, també presentaven sovint cavalls de raça en les carreres dels jocs olímpics per tal d'atreure l'atenció cap a elles mateixes i la seva prosperitat econòmica. Els seus noms apareixen registrats en llistes de participants i de guanyadors. Dues espartanes, Cinisca i Eurileonis, i una cortesana, Bilitisque d'Argos, que va ser concubina de Ptolomeu II, van ser les primeres dones els cavalls van guanyar en Olímpia. [27][28][29][30][31][32] Les filles de Polícrates d'Argos van ser vencedores en les Panatenees, a principis del segle II aC

Atenes[modifica]

A Atenes, contrastant amb altres parts del món grec, hi va haver molt poca, per no dir cap emancipació legal o econòmica de la dona. De fet, entre 317 aC i 307 aC, durant el govern de Demetri de Falèron, hi va haver menys llibertat que en el període clàssic. La legislació de Demetri reflectia les idees ètiques d'Aristòtil, que creia que la part intel·lectiva de l'ànima femenina era feble i necessitava d'una supervisió.[33] Demetri va establir un junta de gynaikonomoi -una mena de supervisors de la dona-, que censuraven la seva conducta i fins i tot controlaven la prodigalitat en festes i banquets.[34] Aristòtil opinava que la supervisió de la conducta de les dones era convenient per regular les extravagàncies de les classes riques, ja que les pobres no tenien esclaus i es veien obligades a enviar les seves dones al carrer a fer encàrrecs com si fossin servents.[33] Les dones riques i independents, com les espartanes i les prostitutes, podien presumir de les riqueses que realment posseïen, però la dona d'un home ric, havia de ser un emblema de la prosperitat del seu espòs. D'aquí que la regulació a Atenes de la conducta de les dones, especialment pel que fa a restriccions en els banquets sumptuaris, constituís realment una limitació a les extravagàncies dels homes.

Notes[modifica]

  1. Homer, Ilíada, IX.146-147
  2. Ilíada (VI, 490)
  3. Odissea (I, 428-433).
  4. Homer, L'Odissea, 7103; 22.420-23
  5. Homer, L'Odissea, 7233-36
  6. Calipso: Homer, Odissea, V.265. Policasta: Odissea, III.464-66. Helena: Odissea, IV.252
  7. FFJ Trisch, The Women of Pylos ; L.R. Palmer, The Interpretation of Mycenae Greek Texts, pp. 96, 98
  8. Ilíada, 18.514-15.
  9. Ilíada, 22.126-28
  10. Donna C. Kurtz i John Boardman, Greek Burial Customs
  11. Heròdot, Història, I, 146.
  12. Cf Jean Rougé: «La colonisation grecque et les femmes», en Cahiers d'histoire número 15 (1970), p. 307-317.
  13. Plutarc, Vides paral·leles, Dión, III, 2) i Diodor Sícul, Biblioteca històrica XIV, 44, 3.
  14. Cf Louis Gernet, «Mariages de tyrans», Droit et institutions en Grèce antique, Flammarion, coll. «Champs», 1982 (1RE édition 1968), p. 229-249.
  15. Cf Edmond Lévy, La Grèce au Veu siècle de Clisthène à Socrate, Seuil, 1995, p. 180-183.
  16. Plutarc, Vides (Alcibíades, 8).
  17. Xenofont, República dels lacedemonis, i, 4.
  18. Eurípides, Andròmaca v. 595-601.
  19. Teócrito, Idil·lis, XVIII, 22-25).
  20. Clearc de Solos, FGT. 73 Werhli.
  21. Plutarc, Vida de Licurg, XV, 10).
  22. Inscription Graecae IX 2, 62
  23. Pomeroy, Sara B. Deesses, prostitutes, esposes i esclaves (en castellà). Akal, 2004, p.147. ISBN 8476001878. 
  24. Caire Préaux, L'estatus de la femme à l'époque hellénistique, principalment en Egypte. Per a una interpretació que difereix en alguns punts, vegeu Claude Vatine, Recherches sud li mariage et la condition de la femme Mariée à l'époque hellénistique, pp.241-254
  25. Berliner Graeci Inscriptionis Selectae. 1140.
  26. Per documentació epigràfica, vegeu David Schaps, Women and property in Classcial and Hellenistic Greece, i MI Finley, Studies in Land and Credit in Ancient Athens, 500-200 aC, pp.78-101-2
  27. Plutarc, Vida d'Agis i Cleómenes, iv, 7.
  28. Aristòtil, Política, 2.6.11 (1270).
  29. Pausànies, Descripció de Grècia iii, 17, 6.
  30. Pausànies, iii, 8, 1.
  31. Pausànies, vaig veure, 1,6.
  32. Pausànies, v, 8, 11.
  33. 33,0 33,1 Aristòtil, Política, 1, 5, 6-7 (1260)
  34. Sobre el gynaikonomoi a Atenes i a altres ciutats, vegeu C. Whrli: Les gynécomes, i Claude Vatine: Recherches sud li mariage et la condition de la femme Mariée à l'époque hellénistique . París: E. de Boccard, 1970

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Keuls Eva C.: The Reign of the Phallus. Sexual Politics in Ancient Athens. Berkeley: University of California Press, 1985. ISBN 0-520-07929-9.
  • Mossé, Claude: La Femme dans la Grèce antique [1983]. Complexe, 1991. ISBN 2-87027-409-2.
  • Pomeroy, Sara B. Goddess, whore, Wives, and Slaves: Women in Classical Antiquity (en anglès). Schocken, 1995. ISBN 0-8052-1030-X. 
  • Pomeroy, Sara B. Diosas, rameras, esposas y esclavas (en castellà). Akal, 2004. ISBN 8476001878. 
  • Families in Classical and Hellenistic Greece: Representations and Realities. Oxford: Oxford University Press, 1999. ISBN 0-19-815260-4.
  • Spartan Women. Oxford (Regne Unit): Oxford University Press, 2002. ISBN 0-19-513067-7.
  • Préaux, Claire: «Li Statute de la femme à l'époque hellénistique, principalement en Égypte», en recueils de la société Jean Bodin (pàg. 127-175), II, 1959.
  • Vidal-Naquet, Pierre: «esclavage et gynécocratie dans la tradition, li mythe et l'utopia». En Li Chasseur noir (pàg. 267-288), La Découverte, coll. «Poche», 1995. ISBN 2-7071-4500-9.
  • Vérilhac, A.-M.: «L'image de la femme dans les épigrammes funéraire grecques», La femme dans le monde méditerranéen, I. Antiquité, Travaux de la mansió de l'Orient, 10, Lió, Maison de l'Orient, 1985.
  • Le mariage grec du VIe siècle avant J.-C. à l'époque d'Auguste, BCH Suppl. 32, París 1998.
  • Calero Secale, Inés. La capacidad jurídica de las mujeres griegas en la época helenística (en castellà). Universidad de Málaga, 2004. ISBN 978-84-9747-044-5. 

Enllaços externs[modifica]