Usuari:Mcapdevila/Edifici intel·ligent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

S'entén per edifici intel·ligent aquell que té incorporat equipament d'ús terciari o industrial, de sistemes de gestió tècnica automatitzada dins de les seves instal·lacions, amb l'objectiu de reduir el consum d'energia, augmentar el confort i la seguretat a tot el conjunt de l'edifici. El terme s'aplica especialment a: edificis d'oficines, edificis corporatius d'empreses, hotels i similars...[1]

Es considera que un edifici és "intel·ligent" si incorpora sistemes d'informació en tot l'edifici, oferint serveis avançats de control d'activitats i de telecomunicacions. Amb control automatitzat, monitoratge, gestió i manteniment dels diferents subsistemes o serveis de l'edifici, de forma òptima i integrada, localment i remota. Dissenyat tot ell amb prou flexibilitat perquè sigui senzilla i econòmicament rendible la implantació de futurs sistemes.

Sota aquest nou concepte es defineix l'automatització integral d'immobles amb alta tecnologia. La centralització de les dades de l'edifici o complex, possibilita supervisar i controlar confortablement des d'un ordinador els estats de funcionament o alarmes dels sistemes que componen la instal·lació, així com els principals paràmetres de mesura. L' edifici intel·ligent integra la domòtica interna dins d'una estructura en xarxa.

Beneficis d'un edifici intel·ligent[modifica]

Per al propietari de l'edifici, que pot oferir un edifici més atractiu mentre aconsegueix grans reduccions en els costos d'energia i operació. Per als usuaris de l'edifici, els quals milloren notablement el seu confort i seguretat. Per al personal de manteniment de l'edifici que, mitjançant la informació emmagatzemada i el posterior estudi de tendències, pot prevenir desperfectes. Per al personal de seguretat, el qual veu facilitada i complementada la seva tasca per tal de fer-la molt més eficient.

Aplicacions que comprèn[modifica]

Un edifici intel·ligent ofereix la possibilitat de monitoratge del funcionament general de tot l'edifici. Els ascensors, el balanç energètic, el reg, la climatització i il·luminació de les àrees comunes, la sensorització de variables analògiques com temperatura i humitat, control i alertes en funció de paràmetres determinats, el sistema d'accessos, sistemes de detecció d'incendis, etc. De la mateixa manera, permet un major control d'accessos i el seguiment continu de qui entri o hagi entrat a l'edifici. S'ha aplicat amb èxit en edificis residencials, d'oficines, hotels, hospitals, museus, centres comercials, centres de procés de dades, geriàtrics, barris tancats i indústries.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Falta indicar la publicació. ISSN: 07168756.

Enllaços externs[modifica]