Usuari:Mcapdevila/Homeosis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En biologia del desenvolupament, l ' homeosis és la transformació d'una part del cos en una altra com a resultat de la mutació o de l'alteració de l'expressió de gens crítics en el desenvolupament com els gens HOX. Els gens homeòtics reben precisament aquest nom per ser els responsables de canvis com els de la homeosis.

L'estudi de la homeosis va ser fonamental per a la constitució tant de la genètica del desenvolupament com de la biologia evolutiva del desenvolupament.

Història del concepte[modifica]

El concepte de homeosis va ser encunyat per William Bateson el 1894, [1] encara concedint un sentit molt més ampli que el que té actualment .

Richard Goldschmidt va ser un dels primers genetistes del desenvolupament a investigar mutants homeòtics de drosòfila: podoptera, en què les ales es transformen en extremitats, i tetraltera, en la que les ales es transformen en halteris. Goldschmidt va creure que les transformacions homeóticas es devien al fet que canvis en grans regions cromosòmiques afectaven camps de funcions ontogenètiques, com els discs imaginals.

Homeosis i evolució[modifica]

La homeosis es sol interpretar com un atavisme, de manera que és un marcador filogenètic important.

La homeosis sembla haver estat fonamental en la evolució dels insectes. [2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bateson (1894) Materials for the Study of Variation
  2. Lodish et al, 2003. Molecular Cell Biology, 5th Edition . . W.H. Freeman and Company, New York

Enllaços externs[modifica]