Usuari:Mcapdevila/Hora temporània

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Rellotge de sol romà mostrant la seva xarxa horària temporal.

Les Hores temporànies (denominades també com Hores romanes i fins i tot hores desiguals [1] i Hores Antigues ) corresponen a un sistema de mesura del temps que correspon a una divisió del arc diürn en dotze parts iguals. Cada hora temporal és la dotzena part d'aquest arc, el que es traduïa en dotze parts iguals del dia natural. [2] Aquesta divisió del temps és molt antiga i en la història de la gnomònica es pot veure emprada en certs rellotges de sol. El traçat de rellotges de sol que tenen aquest sistema horari s'ha realitzat des de molt antic mitjançant un traçat geomètric anomenat analema de Vitruvi. [3] Aquest sistema horari va esdevenir en la vida conventual de l'edat mitjana en el sistema de hores canòniques emprades en la litúrgia cristiana. Aquest tipus de sistema va estar vigent a la cultura nipona rural fins al segle XX. [4] El seu declivi va començar a occident al segle XVIII quan els rellotges mecànics van començar a ser efectius com màquines mesuradores del temps, [1] en l'actualitat al començament del segle XXI és un sistema horari que es troba completament en desús.

Característiques[modifica]

Aquest sistema horari temporani té com a característica que els dies d'estiu, en ser de major duradaque els dies hivernals, posseeix hores temporàries de major longitud. Mentre que a l'hivern, en tenir un menor arc diürn les hores són de menor interval. És a dir, la seva duradadepèn de les estacions de l'any, sent les hores més llargues en el solstici d'estiu, i més curtes en el de hivern. Existeix el mateix concepte en el arc nocturn (suplementari de 360 ​​º) on figuren les hores nocturnes com la seva dotzena part. D'aquesta forma en els mesos d'estiu quan les hores temporàries són extenses les pròpies nocturnales són breus, passant al contrari en els mesos d'hivern. Només en els dos dies equinoccials la longitud del dia s'iguala a l'extensió de la nit mostrant les dues hores, la diürna i nocturna, el mateix interval. És per això variable al llarg de les estacions per la qual es denominen en algunes ocasions com hores estacionals o incluos com hores desiguals . [5]

Història[modifica]

Escaphe grec.

Es té notícia de l'ús d'aquesta divisió del temps des d'èpoques anteriors a la cultura babilònica. L'astronomia egípcia les emprava en els seus dos formats: hores diürnes i nocturnes. Algunes dels seus primers rellotges de sol, i fins i tot clepsidras indicaven en les seves escales les hores temporàries. La Bíblia esmenta en diverses ocasions hores emprant aquest sistema temporani, així és en la paràbola dels treballadors de la vinya (vegeu Evangeli de Sant Mateu (XX, 1-15). El seu ús es va estendre al llarg de la mediterrània arribant a Grècia on es va traduir en una mitjana del temps civil.

Els romans empraven aquest sistema horari portat des d'Egipte i Grècia. El seu ús regia els esdeveniments castrenses com ho és les guàrdies militars, els esdeveniments del senat. L'arquitecte romà del segle I anomenat Vitruvi descriu en el seu llibre IX de "Re Arquitectura" la seva construcció en els rellotges solars quedant a la posteritat com el analema de Vitruvi. L'analema que es concep com un mètode empíric és completament demostrat al segle XVIII per l'alemany Cristoforos Clavius. En fonamentar aquestes hores en la divisió del arc diürn en dotze parts iguals, és a dir en un divisor de tres, el seu traçat es relacionava directament amb el problema de la trisecció de l'angle a la geometria clàssica. És per aquesta raó per la qual fins a començaments del segle XIX no es va poder establir la veritable naturalesa geomètrica de les hores temporals en els rellotges de sol que reprentaban aquestes hores.

A l'edat mitjana van ser re-interpretades ia causa de la construcció dels rellotges solars d'hores canòniques van derivar en un instrument de regulació monàstica i d'oficis religiosos: convertint-se a les hores litúrgiques o canòniques. A l'edat mitjana es va crear a més una variant astrològica d'aquest sistema temporani assignant cada hora a un planeta. L'aparició de nous rellotges solars amb el gnòmon paral·lel a l'eix terrestre que proporcionava un sistema d'hores iguals, així com l'evolució a unes maquinàries més efectives per a la mesura del temps en els Rellotges solars provocar que el seu ús fos decaient. Els rellotges mecànics es van decantar per la representació d'hores iguals, evitant l'ús de temporànies degut en part al complicat de la seva evolució en una maquinària. Algunes cultures asiàtiques han vingut emprant aquest sistema horari fins a començaments del segle XX. [4]

Traçat en rellotges solars[modifica]

disposició de les hores temporals en un Discum in Planitia Romà

El mètode més senzill per al traçat és l'ocupació de l'anomenat analema de Vitrubi. Aquest procediment geomètric divideix l'arc diürn en dotze parts. El procediment clàssic emprat és molt senzill. Es procedeix a dividir l'arc diürn del solstici d'estiu en dotze parts ia representar en la superfície del rellotge mitjançant projecció gnomònica cadascuna de les dotze divisions. Es procedeix de la mateixa manera amb l'arc diürn del solstici d'hivern. Finalitzada la projecció de cadascuna de les divisiomes l'arc diürn d'ambdós solsticis. Se suposa que les dues divisions corresponents passen per un cercle màxim, o bé el seu representació en aquests rellotges mitjançant una projecció gnomònica d'unes línia recta.

Aquesta suposició es va realitzar durant molts segles en el traçat i disseny de rellotges de sol, acceptant sense fer demostració prèvia. Això suposava que els rellotges d'hores temporànies en superfies planes tenien forma de rectes (la projecció gnomònica d'un cercle màxim es representa en una línia recta). Alguns autors com Al-Battani van fer intent de suposar que aquestes línies rectes es transformaven en corbes, sobretot a grans latituds (per sobre dels 60º). L'avanç de la geometria analítica a la fi del segle XIX va promoure que es demostrés que la veritable naturalesa de les corbes horàries temporals en aquest tipus de rellotges. Aquestes corbes horàries corresponien a seccions de polinomis de grau vuitè. Aquest descobriment es va fer ja quan els rellotges d'hores temporals es trobaven en complet desús. La diferència entre suposar una recta i una corba, és més gran, com més és la latitud de disseny del rellotge. Com que la majoria dels casos dissenyats en latituds de la Mediterrània no és apreciable l'error. [6] El primer a recopilar el coneixement complet sobre el traçat de les hores temporàries és l'historiador de la ciència alemany Joseph Drecker que el 1925 realitza la descripció analítica de les corbes horàries d'un rellotge temporani horitzontal. [7]

Els rellotges d'hores canòniques apareixen en l'Edat Mitjana com una variant simplificada dels rellotges d'hores temporàries, els traçats d'aquests rellotges empren "toscs" conceptes científics. Durant aquest període medieval els rellotges d'hores temporàries es realitzaven en la cultura musulmana. La principal font de les traduccions a l'idioma àrab va estar composta per les biblioteques bizantines, i aquelles dins de l'escenari de la Mediterrània va escapar a les persecucions i migracions de població. El declivi d'aquest tipus de rellotges d'hores temporàries coincideix en gnomònica amb l'auge dels rellotges stilo-axials (de gnòmon paral·lel a l'eix terrestre). [8]

Traçat en astrolabis[modifica]

Hores temporànies al cul ( mater ) d'un astrolabi.

Els astrolabis han servit des dels segles IX fins al XII com a instruments capaços de realitzar mesures, d'ajudar el còmput astronòmic i fins i tot de demostració. Les hores temporàries es representen igualment en els astrolabis en el seu part posterior. [9] La divisió de l'arc diürn és interessant en alguns còmputs astronòmics. Solen representar les corbes horàries temporals mitjançant l'ús d'una projecció estereogràfica resultant una mena de dibuix en forma d'aranya. Se sol representar als llimbs l'amplitud del arc diürn i com es va seccionant a cada declinació solar.

El problema de representar les hores temporànies en els astrolabis era que el disseny només era vàlid per a una latitud donada, sent invàlid en altres. Perdent la seva característica de portable . En alguns astrolabis es pot incloure una taula de conversió entre les hores solars temporànies i les hores iguals en funció de la latitud del lloc.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 René R. J. Rohr, (1965), Sundials: history, theory and practice , trad. per Gabriel Godin de "Les Cadrans Solaires" i editat a Dover Publications, 2 ª ed.
  2. Soler Gayá, Rafael «L'històric "desgavell" de les hores». Revista d'Obres Públiques, 1989, p. 101-108.
  3. Ronald Pearsall, (1974), Collecting and restoring scientific instruments , Arc Pub . Co, Londres, ISBN 0668034912
  4. 4,0 4,1 Nihon Yunesuko Kokunai Iinkai, (1964), Japan: its land, people and culture , pàg . 772
  5. Lübke, Anton. Ernst Wasmuth. Das groβe Uhrenbuch - Von Sonnenuhr zur Atomuhr (en alemany). Primera, 1977, p. 20-36. ISBN 3 8030 60.060. 
  6. Thomas Stephens, Davis «An inquiry into the geometrical character of the hour lines són a the antique sundials». Transactions of the Royal Society of Edinburgh, VIII, 1834, p. 77-122.
  7. Drecker, Joseph. Der Theorie der Sonnenuhren (en alemany). Primera. Berlín: alemany, 1925, p. 82-89. 
  8. Frank W. Cousins, (1970), Sundials; the art and science of gnomonics , New York
  9. Al-Farghani (trad. Richard Lorch), On the Astrolabe , Boehius Band 52, Franz Steiner Verlag

Vegeu també[modifica]