Usuari:Mcapdevila/duel de Déu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un duel de Déu el 1409 a Augsburg. Pintat l'any 1540 per Paulus Hector Mair, Bayerische Staatsbibliothek codi. icona. 393.

El duel de Déu, també conegut com a judici de Déu, duel judicial o combat judicial , era una forma de duel generalitzada durant l'edat mitjana d'Europa, en particular, entre els pobles de la tensió alemanys col. Era una forma de prova, propi de la institució del dret germànic, en el qual es va resoldre una disputa a través d'un duel judicial entre els dos contendents o de seu representant: Es creia que el resultat del duel, dut a terme segons un ritual precís, no depenia tant del valor dels combatents, com del judici de Déu, que només podia recompensar la persona que tenia raó. Per tant difereix del duel, ja que això no era més que una forma de regulació dels conflictes privats entre dues persones o dos grups, sense conseqüències ni d'ordre sobrenatural o ni validesa legal.

L'afirmació progressiva del poder estatal i la creixent oposició de l'Església va portar a la declinació del duel de Déu, que finalment va desaparèixer entre el segle xii i el segle xiii.

Referències[modifica]

Fonts primàries[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/duel de Déu
  • Claudio Azzara, Stefano Gasparri. Les lleis dels llombards. La història, la memòria i el dret d'un poble germànic. Roma: Vielha, 2005. 2. ISBN 88-8334-099-X. 
  • Sang d'honor. Història del duel. Roma-Bari: Laterza, 2005. ISBN 88-420-7515-9. 

Vegeu també[modifica]