Usuari:Mcapdevila/Metall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

25 abr 2024

24 abr 2024

23 abr 2024

22 abr 2024

21 abr 2024

______________________ El terme Metall s'usa per denominar els elements químics caracteritzats per ser bons conductors de la calor i l'electricitat, tenen alta densitat i són sòlids a temperatures normals (excepte el mercuri); les seves sals formen ions electropositius (cations) en dissolució.

La ciència de materials defineix un metall com un material en el qual hi ha un paquets comuns a la banda de valència i la banda de conducció en la seva estructura electrònica (enllaç metàl·lic). Això li dóna la capacitat de conduir fàcilment calor i electricitat, i generalment la capacitat de reflectir la llum, el que li dóna la seva peculiar brillantor. En absència d'una estructura electrònica coneguda, s'usa el terme per descriure el comportament d'aquells materials en què, en certs rangs de pressió i temperatura, la conductivitat elèctrica disminueix en elevar la temperatura, en contrast amb els semiconductor és.

Forja metàl·lica a la marquesina de l'actual Ajuntament de Madrid, antic Palau de Comunicacions.

El concepte de metall refereix tant a elements purs, així com aliatges amb característiques metàl·liques, com el acer i el bronze. Els metalls comprenen la major part de la taula periòdica dels elements i se separen dels no metalls per una línia diagonal entre l'bor i el poloni. En comparació amb els+aria metalls]] tenen baixa electronegativitat i baixa energia d'ionització, pel que és més fàcil que els metalls cedeixin electrons i més difícil que els guanyin.

En astrofísica es diu metall a tot element més pesant que l'heli.

Història[modifica]

Eines de coure datades cap a 3000 aC Antic Egipte.

Metalls com l'or, la plata i el coure, van ser utilitzats des de la prehistòria. Al principi, només es van usar els que es trobaven fàcilment en estat pur (en forma d'elements natius), però poc a poc es va anar desenvolupant la tecnologia necessària per a obtenir nous metalls a partir dels seus menes, escalfant en un forn mitjançant carbó de fusta.

El primer gran avenç es va produir amb el descobriment del bronze, fruit de la utilització de mineral de coure amb incursions d'estany, entre 3500 aC i 2000 aC, en diferents regions del planeta, sorgint l'anomenada edat del bronze, que succeeix a la Edat de Pedra.

Un altre fet important en la història va ser la utilització del ferro, cap 1400 aC Els hitites van ser un dels primers pobles en utilitzar-lo per elaborar armes, com ara espasa s, i les civilitzacions que encara estaven en l'edat del bronze, com els egipcis o els aqueus, van pagar car el seu endarreriment tecnològic.

No obstant això, en l'antiguitat no se sabia arribar a la temperatura necessària per fondre el ferro, de manera que s'obtenia un metall impur que havia de ser modelat a cops de martell. Cap a l'any 1400 dC es van començar a utilitzar els forns proveïts de manxa, que permeten arribar a la temperatura de fusió del ferro, uns 1.535 ° C.

Henry Bessemer va descobrir una manera de produir acer en grans quantitats amb un cost raonable. Després de nombrosos intents fallits, va trobar un nou disseny de forn (el convertidor Thomas-Bessemer) i, a partir de llavors, va millorar la construcció d'estructures en edificis i ponts, passant el ferro a un segon pla.

Poc després es va utilitzar el alumini i el magnesi, que van permetre desenvolupar aliatges molt més lleugeres i resistents, molt utilitzades en aviació, transport terrestre i eines portàtils.

L'titani, és l'últim dels metalls abundants i estables amb els quals s'està treballant i s'espera que, en poc temps, l'ús de la tecnologia del titani es generalitzi.

Els elements metàl·lics, així com la resta d'elements, es troben ordenats en un sistema anomenat taula periòdica. La majoria dels elements d'aquesta taula són metalls.

Els metalls es diferencien de la resta de elements, fonamentalment en el tipus de enllaç que constitueixen els seus àtom s. Es tracta d'un enllaç metàl·lic i en ell els electrons formen una "núvol" que es mou, envoltant tots els nuclis. Aquest tipus d'enllaç és el que els confereix les propietats de conducció elèctrica, brillantor, etc.

Hi ha tot tipus de metalls: metalls pesants, metalls preciosos, metalls ferrosos, metalls no ferrosos, etc. i el mercat de metalls és molt important en l'economia mundial.

Propietats[modifica]

La gran resistència del metall al costat de la facilitat del seu treball el fan un material excel lent per a qualsevol construcció, en la imatge el Pont de la Vicaria construït en acer tallin.

Els metalls tenen certes propietats físiques característiques, entre elles són conductor és de l'electricitat. La majoria d'ells són de color grisenc, però alguns presenten colors diferents, el bismut (Bi) és rosaci, el coure (Cu) vermellós i l'or (Au) groc. En altres metalls apareix més d'un color, aquest fenomen s'anomena policromat.

Altres propietats serien:

  • Mal·leabilitat : capacitat dels metalls de fer-se làmines en ser sotmesos a esforços de compressió.
  • Ductilitat : propietat dels metalls de modelar en filferro i fils en ser sotmesos a esforços de tracció.
  • Tenacitat : resistència que presenten els metalls a trencar-se o en rebre forces brusques (cops, etc.)
  • Resistència mecànica : capacitat per a resistir esforç de tracció, comprensió, torsió i flexió sense deformar ni trencar-se.

Solen ser opacs o de brillantor metàl·lic, tenen alta densitat, són dúctils i maleables, tenen un punt de fusió alt, són durs, i són bons conductors (calor i electricitat).

La ciència de materials defineix un metall com un material en el qual hi ha un encavalcament entre la banda de valència i la banda de conducció en la seva estructura electrònica (enllaç metàl·lic). Això li dóna la capacitat de conduir fàcilment calor i electricitat, i generalment la capacitat de reflectir la llum, la qual cosa li dóna la seva peculiar brillantor.

Teoria del gas electrònic[modifica]

Els metalls tenen certes propietats físiques característiques: a excepció del mercuri són sòlids en condicions ambientals normals, solen ser opacs i brillants, tenir alta densitat, ser dúctils i maleables, tenir un punt de fusió alt, ser durs, i ser bons conductors de la calor i l'electricitat.

Aquestes propietats es deuen al fet que els electrons exteriors estan lligats només «lleugerament» als àtom s, formant una mena de gas (també anomenat «gas electrònic", "núvol electrònic" o "mar d'electrons»), que es coneix com enllaç metàl·lic. Drude i Lorentz, van proposar aquest model cap a 1900. [1]

Mitjançant la teoria del «gas electrònic" podem explicar per que els metalls són tan bons conductors de la calor i l'electricitat, però cal comprendre la naturalesa de l'enllaç entre els seus àtoms.

Un primer intent per explicar l'enllaç metàl·lic consistir a considerar un model en el qual els electrons de valència de cada metall es podien moure lliurement en la xarxa cristalina. D'aquesta manera, el reticle metàl·lic es considera constituït per un conjunt d'ions positius (els nuclis envoltats per la seva capa d'electrons) i electrons (els de valència), en lloc d'estar formats per àtoms neutres.

En definitiva, un element metàl·lic es considera que està constituït per cations metàl·lics distribuïts regularment i immersos en un «gas electrònic» de valència deslocalitzats, actuant com un aglutinant electrostàtic que manté units als cations metàl·lics.

El model del «gas electrònic" permet una explicació qualitativa senzilla de la conductivitat elèctrica i tèrmica dels metalls. Atès que els electrons són mòbils, es poden traslladar des del elèctrode negatiu al positiu quan el metall es sotmet a l'efecte d'una diferència de potencial elèctric. Els electrons mòbils també poden conduir la calor transportant la energia cinètica d'una part a una altra del vidre. El caràcter dúctil i maleable dels metalls està permès pel fet que l'enllaç deslocalitzat s'estén en totes les direccions, és a dir, no està limitat a una orientació determinada, com succeeix en el cas dels sòlids de xarxes covalents.

Quan un vidre metàl·lic es deforma, no es trenquen enllaços localitzats, en el seu lloc, el mar d'electrons simplement s'adapta a la nova distribució dels cations, i l'energia de l'estructura deformada similar a l'original. L'energia necessària per a deformar un metall com el liti és relativament baixa, sent, com és lògic, molt major la que es necessita per a deformar un metall de transició, perquè aquest últim té molts més electrons de valència que són l'aglutinant electrostàtic dels cations.

Mitjançant la teoria del «gas electrònic" es poden justificar de forma satisfactòria moltes propietats dels metalls, però no és adequada per explicar altres aspectes, com la descripció detallada de la variació de la conductivitat entre els elements metàl·lics.

Obtenció[modifica]

Un fragment de or natiu.

Alguns metalls es troben en forma d'elements nadius, com l'or, la plata i el coure, tot i que no és l'estat més usual.

Molts metalls es troben en forma d'òxids. L'oxigen, en estar present en grans quantitats en l'atmosfera, es combina molt fàcilment amb els metalls, que són elements reductors, formant compostos com la bauxita (Al 2 O 3 ) i la limonita (Fe 2 O 3 ).

Els sulfurs constitueixen el tipus de mena metàl·lica més freqüent. En aquest grup destaquen el sulfur de coure (I), Cu 2 S, el sulfur de mercuri (II), HgS, el sulfur de plom, PbS i el sulfur de bismut (III), Bi < sub> 2 S 3 .

Els metalls alcalins, a més del berilio i el magnesi, se solen extreure a partir dels clorurs dipositats a causa de l'evaporació de mars i llacs, encara que també s'extreu de l'aigua del mar. L'exemple més característic és el clorur sòdic o sal comuna, NaCl.

Alguns metalls alcalinoterris, l'calci, el estronci i el bari, s'obtenen a partir dels carbonats insolubles en els quals estan inserits.

Finalment, els lantànids i actínids se solen obtenir a partir dels fosfats, que són unes sals en les quals poden estar inclosos.

Usos en la indústria[modifica]

Metalls que estan destinats a un ús especial, són el antimoni, el cadmi o el liti.

Els pigments grocs i ataronjats del cadmi són molt buscats per la seva gran estabilitat, com protecció contra la corrosió [[]], per a les soldadures i els aliatges corresponents i en la fabricació de bateries de níquel i cadmi, considerades excel lents per la seguretat del seu funcionament. També se li utilitza com a estabilitzador en els materials plàstics (PVC) i com aliatge per millorar les característiques mecàniques del filferro de coure. La seva producció es porta a terme en el moment de la refinació de zinc, amb el qual està lligat, es tracta d'un contaminant perillós.

L'liti, metall lleuger, s'empra principalment en la ceràmica i en els vidres, com a catalitzador de polimerització i com lubricant, així com per al'obtenció del alumini mitjançant electròlisi. També s'empra per a soldar, en les piles i en les bateries per a rellotges, en medicina (tractament per als maníac-depressius) i en química.

El níquel, a causa de la seva elevada resistència a la corrosió, serveix per niquelar els objectes metàl·lics, per tal de protegir-los de l'oxidació i de donar-los una brillantor inalterable a la intempèrie.

El denominat "ferro blanc" és, en realitat, una làmina de acer dolç que rep un bany de clorur de zinc fos, ia la qual es dóna després un revestiment especial d'estany.

Dilatació dels metalls[modifica]

Els metalls són materials que tenen una elevada dilatació, en part a causa del seu conductibilitat. Les dilatacions són perceptibles de vegades encara amb els canvis de temperatura ambiental. Es mesuren linealment i es fixa la unitat de longitud per a la variació d'1 º C de temperatura. Maleabilidad és la propietat dels metalls de poder fer variacions en la seva forma i tot ser reduïts a làmines de poc gruix a temperatura ambient, per pressió contínua, martillado o estirat. Produint les modificacions en el metall, s'arriba a un moment en què el límit d'elasticitat és excedit, tornant-se el metall dur i trencadís, és a dir, pateix deformacions cristal que ho fan fràgil. La maleabilidad es pot recuperar mitjançant el recuit, que consisteix a escalfar el metall a una alta temperatura després de laminat o estirat, i deixar-lo refredar lentament. La maleabilidad s'aprecia per la subtilesa del laminat. Prenent l'or com a base, se sol fer la següent classificació: 1 Or 2 Plata. 3 Coure. 4 Alumini. 5 Estany. 6 Platí. 7 Plom. 8 Zinc. 9 Ferro. 10 Níquel.

Definicions de termes usats en foses[modifica]

  • Aliatge: Un aliatge és la barreja de dos o més elements, sent un d'ells el metall.
  • Arrabio: Ferro líquid amb menys impureses que el ferro inicial.
  • Escòria: Les impureses que reaccionen amb calcària.
  • Alt forn: Forn per fer aliatges i foses, s'assoleixen temperatures molt elevades. Cal construir amb materials refractaris, és a dir molt resistents a la calor.

Aliatges[modifica]

Els metalls poden formar aliatges entre si i es classifiquen en:

  • Ultralleugers: Densitat en g/cm ³ inferior a 2. Els més comuns d'aquest tipus són el magnesi i el berilio.
  • Lleugers: Densitat en g/cm ³ inferior a 4,5. Els més comuns d'aquest tipus són l'alumini i el titani.
  • Pesants: Densitat en g/cm ³ superior a 4,5. Són la majoria dels metalls.

Vegeu també la classificació dels metalls en la taula periòdica.

Fractura en materials metàl·lics[modifica]

  • Fractura dúctil: sol presentar de manera transgranular és dir a través dels grans, als metalls dúctils i amb bona tenacitat.


La deformació succeeix abans de la fractura final, es pot observar una deformació, la modificació visible que sembla un coll, entallament o estricció just a la part on es ocasionar la falla. Aquestes factures poden ser ocasionades per sobrecàrregues simples o en aplicar un esforç molt gran al material.


Si es realitza una prova de tensió en un assaig simple el procés de fractura serà amb la nucleació, el creixement i la coalescència de microhuecos, formats quan un gran esforç crea una separació en els límits de grans, segons l'esforç augmenta la separació dels grans crea cavitats més grans amb la qual cosa l'àrea de contacte amb el metall és molt petita i no pot suportar la càrrega provocant finalment la fractura.

  • Fractura Fràgil: Succeeix en els metalls i aliatges d'alta resistència o poden presentar en els de mala ductilitat i tenacitat, sense importar que els metalls tenen dins les seves propietats la ductilitat en exposar a baixes temperatures poden fallar per fragilitat, així mateix en les seccions gruixudes o per imperfeccions.

Les fractures fràgils són observades amb freqüència quan és l'impacte i no la sobrecàrrega és el que causa la falla. El procés comença formant una petita esquerda, imperfecció, on es concentra l'esforç. L'esquerda pot estendre amb una velocitat propera al so, la qual es propaga amb més facilitat al llarg de plans cristal específics.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Élie Lévy, 1993. Diccionari Akal de física. Pàgina 380.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: metalls


ca:Metall



Diferències detallades[modifica]

Etiqueta
Atributs
Comentaris
<!-- -->
Estàndard o cap
<!DOCTYPE>
Estàndard o cap
<a>
href | target | rel | hreflang | media | type

Atribut Añadido: media

Atribut cambiado: Target

<abbr>
Estàndard o cap
<acronym>
Etiqueta Eliminada
<address>
Estàndard o cap
<applet>
Etiqueta eliminada
<area>
Estàndard o cap
<article>
Atributs globals
Nova etiqueta
<aside>
Atributs globals
Nova etiqueta
<audi>
autbuffer | autplay | controls | loop | src
Nova etiqueta
<b>
Atributs globals
Etiqueta canviada
<base>
Estàndard o cap
<basefont>
Etiqueta eliminada
<bb>
Estàndard o cap
<bdo>
Estàndard o cap
<big>
Etiqueta eliminada
<blockquote>
Estàndard o cap
<body>
Estàndard o cap
<br>
Estàndard o cap
<button>
Estàndard o cap
<canvas>
height | width
Nova etiqueta
<captin>
Estàndard o cap
<center>
Etiqueta eliminada
<cite>
Atributs globals
Etiqueta canviada
<code>
Estàndard o cap
<col>
Estàndard o cap
<colgroup>
Estàndard o cap
<command>
checked | default | disabled | hidden | icon | label | radigroup | type
Nova etiqueta
<datagrid>
Estàndard o cap
<datalist>
Atributs globals
Nova etiqueta
<dd>
Estàndard o cap
<del>
Estàndard o cap
<details>
open
Nova etiqueta
<dialog>
Atributs globals
Nova etiqueta
<dir>
Etiqueta eliminada
<div>
Estàndard o cap
<dfn>
Estàndard o cap
<dl>
Estàndard o cap
<dt>
Estàndard o cap
<em>
Estàndard o cap
<embed>
height | src | type | width
Nova etiqueta
<fieldset>
Estàndard o cap
<figure>
Atributs globals
Nova etiqueta
<font>
Etiqueta eliminada
<footer>
Atributs globals
Nova etiqueta
<form>
Estàndard o cap
<frame>
Etiqueta eliminada
<frameset>
Etiqueta eliminada

<h1> ... <h6>

Estàndard o cap
<head>
Estàndard o cap
<header>
Atributs globals
Nova etiqueta
<hgroup>
Atributs globals
Nova etiqueta
<hr>
cap
Etiqueta canviada
<html>
Estàndard o cap
<i>
cap
Etiqueta canviada
<iframe>
Estàndard o cap
<img>
Estàndard o cap
<input>
accept | alt | aut-complete | autfocus | cheked | disabled | form | formactin | formenctype | formmethod | formnovalidate | formtarget | height | list | max | maxlength | min | multiple | name | pattern1 placeholder | readonly | required | size | src | step | type | value | width
Etiqueta canviada: Afegits 13 elements a type
<ins>
Estàndard o cap
<isindex>
Etiqueta eliminada
<kbd>
Estàndard o cap
<label>
Estàndard o cap
<legend>
Estàndard o cap
<li>
Estàndard o cap
<link>
Estàndard o cap
<mark>
Atributs globals
Nova etiqueta
<map>
Estàndard o cap
<menu>
Estàndard o cap
<meta>
Estàndard o cap
<meter>
high | low | max | min | optimum | value
Nova etiqueta
<nav>
Atributs globals
Nova etiqueta
<noframes>
Etiqueta eliminada
<noscript>
Estàndard o cap
<object>
Estàndard o cap
<ol>
Estàndard o cap
<optgroup>
Estàndard o cap
<optin>
Estàndard o cap
<output>
form
Nova etiqueta
<p>
Estàndard o cap
<param>
Estàndard o cap
<pre>
Estàndard o cap
<progress>
max | value
Nova etiqueta
<q>
<ruby>
cite
Nova etiqueta
<rp>
Atributs globals
Nova etiqueta
<rt>
Atributs globals
Nova etiqueta
<s>
Etiqueta eliminada
<samp>
Estàndard o cap
<script>
Estàndard o cap
<sectin>
cite
Nova etiqueta
<select>
Estàndard o cap
<small>
Atributs globals
Etiqueta Canviada
<source>
media | src | type
Nova etiqueta
<span>
Estàndard o cap
<strike>
Etiqueta eliminada
<strong>
Estàndard o cap
<style>
Estàndard o cap
<sub>
Estàndard o cap
<sup>
Estàndard o cap
<table>
Estàndard o cap
<tbody>
Estàndard o cap
<td>
Estàndard o cap
<textarea>
Estàndard o cap
<tfoot>
Estàndard o cap
<th>
Estàndard o cap
<thead>
Estàndard o cap
<time>
datetime | pubdate
Nova etiqueta
<title>
Estàndard o cap
<tr>
Estàndard o cap
<tt>
Etiqueta eliminada
<u>
Etiqueta eliminada
<ul>
Estàndard o cap
<var>
Estàndard o cap
<video>
src | poster | autbuffer | autplay | loop | controls | width | height
Nova etiqueta
<xmp>
Etiqueta eliminada

Notas: En amarillo aquellas etiquetas introducidas en esta nova versión, en azul las etiquetas que han sido canviadas todo o en parte y en gris las etiquetas eliminadas de esta versión. Si bien en la práctica los navegadores no lo están teniendo en cuenta para evitar perder cuota de mercado.

Diferencias entre HTML5 y HTML4/XHTML[modifica]

Plantilla:Ap

Etiqueta
Atributos
Comentarios
<!-- -->
Estándar o ninguno
<!DOCTYPE>
Estándar o ninguno
<a>
href | target | rel | hreflang | media | type

Atributo Añadido: media

Atributo cambiado: Target

<abbr>
Estándar o ninguno
<acronym>
Etiqueta Eliminada
<address>
Estándar o ninguno
<applet>
Etiqueta eliminada
<area>
Estándar o ninguno
<article>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<aside>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<audio>
autobuffer | autoplay | controls | loop | src
Nueva etiqueta
<b>
Atributos globales
Etiqueta cambiada
<base>
Estándar o ninguno
<basefont>
Etiqueta eliminada
<bb>
Estándar o ninguno
<bdo>
Estándar o ninguno
<big>
Etiqueta eliminada
<blockquote>
Estándar o ninguno
<body>
Estándar o ninguno
<br>
Estándar o ninguno
<button>
Estándar o ninguno
<canvas>
height | width
Nueva etiqueta
<caption>
Estándar o ninguno
<center>
Etiqueta eliminada
<cite>
Atributos globales
Etiqueta cambiada
<code>
Estándar o ninguno
<col>
Estándar o ninguno
<colgroup>
Estándar o ninguno
<command>
checked | default | disabled | hidden | icon | label | radiogroup | type
Nueva etiqueta
<datagrid>
Estándar o ninguno
<datalist>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<dd>
Estándar o ninguno
<del>
Estándar o ninguno
<details>
open
Nueva etiqueta
<dialog>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<dir>
Etiqueta eliminada
<div>
Estándar o ninguno
<dfn>
Estándar o ninguno
<dl>
Estándar o ninguno
<dt>
Estándar o ninguno
<em>
Estándar o ninguno
<embed>
height | src | type | width
Nueva etiqueta
<fieldset>
Estándar o ninguno
<figure>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<font>
Etiqueta eliminada
<footer>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<form>
Estándar o ninguno
<frame>
Etiqueta eliminada
<frameset>
Etiqueta eliminada

<h1> ... <h6>

Estándar o ninguno
<head>
Estándar o ninguno
<header>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<hgroup>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<hr>
Ninguno
Etiqueta cambiada
<html>
Estándar o ninguno
<i>
Ninguno
Etiqueta cambiada
<iframe>
Estándar o ninguno
<img>
Estándar o ninguno
<input>
accept | alt | auto-complete | autofocus | cheked | disabled | form | formaction | formenctype | formmethod | formnovalidate | formtarget | height | list | max | maxlength | min | multiple | name | pattern1 placeholder | readonly | required | size | src | step | type | value | width
Etiqueta cambiada: Añadidos 13 elementos a type
<ins>
Estándar o ninguno
<isindex>
Etiqueta eliminada
<kbd>
Estándar o ninguno
<label>
Estándar o ninguno
<legend>
Estándar o ninguno
<li>
Estándar o ninguno
<link>
Estándar o ninguno
<mark>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<map>
Estándar o ninguno
<menu>
Estándar o ninguno
<meta>
Estándar o ninguno
<meter>
high | low | max | min | optimum | value
Nueva etiqueta
<nav>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<noframes>
Etiqueta eliminada
<noscript>
Estándar o ninguno
<object>
Estándar o ninguno
<ol>
Estándar o ninguno
<optgroup>
Estándar o ninguno
<option>
Estándar o ninguno
<output>
form
Nueva etiqueta
<p>
Estándar o ninguno
<param>
Estándar o ninguno
<pre>
Estándar o ninguno
<progress>
max | value
Nueva etiqueta
<q>
<ruby>
cite
Nueva etiqueta
<rp>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<rt>
Atributos globales
Nueva etiqueta
<s>
Etiqueta eliminada
<samp>
Estándar o ninguno
<script>
Estándar o ninguno
<section>
cite
Nueva etiqueta
<select>
Estándar o ninguno
<small>
Atributos globales
Etiqueta Cambiada
<source>
media | src | type
Nueva etiqueta
<span>
Estándar o ninguno
<strike>
Etiqueta eliminada
<strong>
Estándar o ninguno
<style>
Estándar o ninguno
<sub>
Estándar o ninguno
<sup>
Estándar o ninguno
<table>
Estándar o ninguno
<tbody>
Estándar o ninguno
<td>
Estándar o ninguno
<textarea>
Estándar o ninguno
<tfoot>
Estándar o ninguno
<th>
Estándar o ninguno
<thead>
Estándar o ninguno
<time>
datetime | pubdate
Nueva etiqueta
<title>
Estándar o ninguno
<tr>
Estándar o ninguno
<tt>
Etiqueta eliminada
<u>
Etiqueta eliminada
<ul>
Estándar o ninguno
<var>
Estándar o ninguno
<video>
src | poster | autobuffer | autoplay | loop | controls | width | height
Nueva etiqueta
<xmp>
Etiqueta eliminada

Notas: En amarillo aquellas etiquetas introducidas en esta nueva versión, en azul las etiquetas que han sido cambiadas todo o en parte y en gris las etiquetas eliminadas de esta versión. Si bien en la práctica los navegadores no lo están teniendo en cuenta para evitar perder cuota de mercado.