Usuari:Mcapdevila/Motor sense escombretes

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Ventiladors d'ordinador desmuntats. Es mostra el circuit imprès que controla el motor.

Un motor elèctric sense escombretes o motor brushless és un motor elèctric que no empra escombretas per a realitzar el canvi de polaritat en el rotor.

Els motors elèctrics solien tenir un col·lector de delgues o un parell d'anells rozantes. Aquests sistemes, que produeixen fregament, disminueixen el rendiment, desprenen calor i soroll, requereixen molt manteniment i poden produir partícules de carbó que taquen el motor d'un pols que, a més, pot ser conductor.

Els primers motors sense escombretes van ser els motors de corrent altern asíncrons. Avui dia, gràcies a l'electrònica, es mostren molt avantatjosos, ja que són més barats de fabricar, pesen menys i requereixen menys manteniment, però el seu control era molt més complex. Aquesta complexitat pràcticament s'ha eliminat amb els controls electrònics.

El convertidor ha de convertir el corrent altern en corrent continu, i una altra vegada en alterna d'una altra freqüència. Altres vegades es pot alimentar directament amb corrent continu, eliminat el primer pas. Per aquest motiu, aquests motors de corrent altern es poden usar en aplicacions de corrent continu, amb un rendiment molt més gran que un motor de corrent continu amb escombretes. Algunes aplicacions serien els cotxes i avions amb radiocontrol, que funcionen amb piles.

Altres motors sense escombretes, que només funcionen amb corrent continu són els que s'usen en petits aparells elèctrics de baixa potència, com a lectors de CD-ROM, ventiladors d'ordinador, cassets, etc. El seu mecanisme es basa a substituir la commutació (canvi de polaritat) mecànica per una altra electrònica sense contacte. En aquest cas, l'espira només és impulsada quan el pol és el correcte, i quan no ho és, el sistema electrònic talla el subministrament de corrent. Per detectar la posició de l'espira del rotor s'utilitza la detecció d'un camp magnètic. Aquest sistema electrònic, a més, pot informar de la velocitat de gir, o si està parat, i fins i tot tallar el corrent si es deté perquè no es cremi. Tenen el desavantatge que no giren al revés al canviar-los la polaritat (+i -). Per fer el canvi s'haurien creuar dos conductors del sistema electrònic.

Un sistema semblant, per evitar aquest fregament en els anells, s'usa en els alternadors. En aquest cas no s'evita l'ús d'anells de fricció, sinó que s'evita usar un de més robust i que frenaria molt el motor. Actualment, els alternadors tenen el camp magnètic inductor en el rotor, que indueix el camp magnètic a l'estátor, que alhora és induït. Com el camp magnètic de l'inductor necessita molta menys corrent que la que cal generar en l'induït, es necessiten uns anells amb un fregament menor. Aquesta configuració la usen des de petits alternadors de cotxe fins als generadors de centrals amb potències de l'ordre del megawatt.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Motor sense escombretes


Nota[modifica]