Usuari:Mcapdevila/Ogiva (arma)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una ogiva és la part davantera d'un projectil, la secció longitudinal de la qual sol tenir forma d'ogiva. També s'anomena cap de guerra, bèl·lic o de combat, i forma part dels projectils utilitzats en conflictes militars, que es fan servir per a destruir vehicles o edificis.

B-61 termonuclear

Normalment, les ogives són portades a míssil és, coet accés torpedes. Contenen material explosiu i un detonador.

Els tipus de ogives són:

  • Explosives: amb una càrrega explosiva s'usa per destruir l'objectiu i produir danys en les zones confrontants amb l'ona de xoc.
    • Convencional: amb explosius químics, com la pólvora, originen gran quantitat d'energia. Aquesta energia es pot alliberar ràpidament usant un alleujament, tal com una espurna elèctrica. Les armes termobàriques són un cas especial.
    • Nuclear: veure arma nuclear.
  • Químiques: dispersen un gas tòxic, com el gas nerviós, i estan dissenyades per a matar o inutilitzar a éssers humans.
  • Biològiques: porten un agent infecciós, tal com el àntrax, estan dissenyades per a matar o emmalaltir éssers humans.

Sovint les ogives químiques o biològiques també porten explosius per facilitar la seva dispersió.

Els tipus de detonadors són:

  • De contacte: Quan la ogiva fa contacte físic amb l'objectiu, l'explosiu és detonat. De vegades es combina amb un retard després del contacte per aprofitar l'energia cinètica que pot portar l'objecte que porta la ogiva.
  • De proximitat: Utilització de l'radar, ones de so, un sensor magnètic o un làser, la ogiva es detona quan l'objectiu està a una distància especificada. Aquest tipus de detonador sovint es combina amb controls d'explosió direccional que assegura que l'explosió enviarà la major part de la metralla cap a l'objectiu.
  • Temporals: La ogiva es detonarà passat un temps fixat.
  • Altitud: L'ogiva es detonarà una vegada que caigui a una alçada fixada.
  • Combinada: Qualsevol combinació de les anteriors.

Caps de Guerra[modifica]

És la combinació càrrega ogival/espoleta específica del míssil, escollida d'acord a la seva funció tàctica de combat.

Càrrega Ogival[modifica]

Les càrregues ogivals usades en els míssils convencionals són municions de fragmentació ; detonants (incendiàries o explosives), o d' acció expansiva . Per a ús en míssils tàctics s'utilitzen càrregues HEAT , i si els mateixos són míssils antitanc s'usen explosius de càrrega buida. A més d'aquestes càrregues convencionals En cas dels Míssils Guiats d'abast gran abast (fins i tot ICBM), poden emprar també càrregues nuclears, químiques o bacteriològiques, constituint-se en armes de destrucció massiva.

Les Càrregues de Fragmentació convencionals causen dany pels efectes combinats de l'ona expansiva i les resquills d'alta velocitat (normalment fragments del material amb què està feta la ogiva). Són molt emprats en míssils aire-terra.

Els dissenys detonants són similars, amb l'excepció de que alguns dels fragments són petites bombetes (granades) que esclaten o s'incendien en entrar en contacte o penetrar a l'objectiu. Aquests fragments tendeixen a dispersar des del punt de l'explosió, perdent ràpidament poder de destrucció a mesura que la distància augmenta. Els dissenys detonants redueixen aquest problema, de manera que un impacte únic pugui fer més mal. Són emprats en míssils antiaeris de mig abast.

Les ogives expansives tenen fragments de metall en forma d'espiral i barres, densament penjats a la superfície lateral de la càrrega explosiva, en una o en diverses capes. Aquestes barres i espirals estan ordenats en parells de manera que després de l'explosió de la càrrega són catapultats violentament. S'utilitzen en míssils aire-aire.

Les ogives "HEAT" ("Alt Explosiu, antitanc) estan dissenyades per perforar la cuirassa d'un tanc o altres objectius altament fortificats.

La dany causat per una càrrega ogival depèn de la quantitat de material i tipus explosiu, com així també del nombre i grandària dels fragments empleats. Com més gran sigui la distància a recórrer i més imprecisa sigui l'espoleta, major serà la mida que tindran les ogives. Com més pes de la ogiva, més efectivament destruirà el seu objectiu. No obstant això, també serà més gran el pes del míssil, fent-lo per tant menys maniobrable.

Espoleta d'Activació[modifica]

La espoleta del míssil indueix la detonació de la ogiva en el moment en que pugui produir el major dany possible a l'objectiu. Les espoletes poden ser classificades com de contacte, d'acció retardada, comandades i de proximitat.

Les espoletes de contacte són activades pel contacte contra l'objectiu. Aquest tipus de espoleta és generalment utilitzada en conjunt amb espoletes d'un altre tipus.

Les espoletes d'acció retardada estan preparades abans del llançament per explotar en una quantitat de temps determinada que és calculada per posar al míssil a prop de l'objectiu.

Les espoletes comandades són activades per comandaments de ràdio (control remot) des de la Plataforma de Guia quan el sistema d'adquisició indica que el míssil ha arribat al punt més proper possible a l'objectiu.

Els míssils Aire-Aire moderns usen principalment espoletes de proximitat, que són probablement les més efectives contra objectius maniobrables. Estan disponibles en molts dissenys, incloent Actiu, Semi-Actiu i Passiu. Una espoleta Activa envia algun tipus de senyal i s'activa quan rep el reflex des de l'objectiu. L'espoleta Semi-Activa funciona com una interacció entre el sistema de guia i l'objectiu. Les espoletes passives depenen per a la seva activació d'un fenomen associat amb l'objectiu (soroll, calor, emissions de ràdio, etcètera).

Les espoletes de proximitat estan usualment subjectes a la trajectòria de guia del míssil, l'objectiu més probable, i la geometria de intercepció més acceptable. Determinen l'índex d'apropament, la direcció, distància a l'objectiu, i altres paràmetres. Això assegura l'alta eficiència en combat de la ogiva, calculant racionalment una àrea de detona-de la espoleta i l'àrea d'expansió de la càrrega, de manera de generar un volum mortal en forma de con davant del punt de detonació.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Ogiva