Usuari:Mcapdevila/Pesca esportiva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La pesca esportiva és l'activitat pesquera que es realitza per oci o competència. El motiu és lúdic principalment, encara que hi ha diversos tipus de competències. Aquesta activitat està regida per la legislació de les diferents administracions. Les quals reglen l'ús d'arts i aparells, delimitant la quota de captures i la seva mida segons espècies. També gestionen l'ús i activitat dels diferents hàbitats. Quan aquesta activitat passa de ser simple oci o afició, i passa a ser de l'àmbit esportiu, aquesta passa a ser gestionada per les diferents federacions de pesca, tant a nivell regional com nacional, organitzant concursos, campionats i activitats a tots els nivells. La diferència de pesca tant d'estils com de aparells, varien tant com en els entorns en què es desenvolupen, com l'espècie a capturar. La pesca esportiva es desenvolupa mitjançant dos instruments principals que són: Canya i rodet els quals es subdivideixen al seu torn segons la classe d'equip que s'usa en: Spinning, baitcasting, convencional i mosca. Són múltiples els tipus de competències realitzades per diferents països els quals poden ser pescant des de la riba o en embarcació. El Campionat Mundial de pesca realitzat per la Jcpd és el torneig més luxós de pesca esportiva del món. El primer guanyador d'aquest torneig va ser el libanès Omar I. Safi G. el 1999.

Continental o fluvial[modifica]

Cal dir que la pesca continental o fluvial, actualment[Quan?] es realitza majorment com a activitat lúdica o esportiva. On es practica usant infinitat d'arts i modalitats, segons sigui les condicions de la zona a practicar la pesca. Aquesta comprèn les extensions d'aigua dolça, i poden ser rius, embassaments, estanys, albuferes, llac sobre estanys. La pesca esportiva a nivell continental o fluvial pot desenvolupar-se amb carnades vives o mortes i amb esquers artificials desenvolupats per l'home. Així mateix pot fer mitjançant la utilització de cordes de mà o amb canya i rodet.

Marítima[modifica]

La pesca més popular és la que es realitza des de la costa, tant en espigons i instal·lacions portuàries, com en platja si estuaris dels rius, també cal destacar la cada dia més creixent afició a la pesca des d'embarcació.

Estils de pesca[modifica]

En realitat hi ha tants estils de pesca com pescadors, llocs i espècies piscícoles. Crearem dos grups diferenciant les modalitats més pròpies d'un medi aquàtic o un altre.

Pesca als ports[modifica]

És una còmoda pràctica d'aquest esport, encara que en molts ports es prohibeix pescar, la més senzilla és "a fons" amb un plom màxim de 40-50 g corregut, l'ham ha de ser si és possible inox, ja que dura molt més, i la mida depenent de la captura pot variar des del número 10 al 7, per a peixos més petits, i del 6 a l'1 per a més grans, encara que sovint es pot portar sorpreses, ja que en les esculleres entra una diversitat de peixos tremenda.

Un altre tipus de pesca és a "penell" corregut, donant-li la profunditat desitjada sense enroscar i així es pot treballar en diferents profunditats, els hams són els mateixos que a fons. Tant l'alba com la posta de sol són uns bons aliats per a la pesca, però en els ports a més és present l'arribada de vaixells pesquers que portaran una "onada" d'impacients menjadors (saboga, sorells, anxoves, etc.) darrere del rebuig els vaixells.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Pesca esportiva