Usuari:Mcapdevila/Pròtesi dental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pròtesi amovible metàl·lica.

Una pròtesi dental és un element artificial destinat a restaurar l'anatomia d'una o diverses peces dentàries, restaurant també la relació entre els maxil·lars, alhora que retorna la dimensió vertical, i reposa tant les dents com les estructures periodontals. L'encarregat de fabricar aquests aparells o elements artificials, és el protètic dental, qui realitza el seu treball en un laboratori dental rebent les indicacions de l'odontòleg, que treballa en clínica.

Objectius de les pròtesis[modifica]

Pròtesi parcial de resina
Esquema de restauració dental (segle XVII)

Funcionalitat[modifica]

Potser és l'objectiu de major importància en una pròtesi, ja que recuperar la funcionalitat d'una boca és el bàsic per al benestar del pacient, i és el primer, encara que no l'única, que ha d'assolir. Les funcions de la boca que abans que res s'han de recuperar són: primer una masticació eficaç (eficient trituració dels aliments), sense que la pròtesi interfereixi en la deglució, ja que ambdues funcions influeixen directament en alguna cosa tan fonamental com ho és l'alimentació, i segon una fonètica adequada que permeti al pacient una correcta comunicació, sense que la pròtesi interfereixi en ella, sinó tot el contrari, que la possibiliti. A més d'això, òbviament s'ha de tenir en compte que les pròtesis no han d'interferir en la respiració.

Per aconseguir la funcionalitat de la pròtesi, s'han de tenir en compte 4 factors:

Retenció[modifica]

Tota pròtesi, sigui del tipus que sigui, ha de tenir un sistema de retenció eficient, és a dir, que la restauració es mantingui subjecta a la boca i no caigui o surti de la seva posició, ja que si no és així la masticació, deglució i fonètica, es veuran afectades i fins i tot impossibilitades.

Si la pròtesi és fixa, no existirà cap tipus de problema amb la seva retenció. Si és una pròtesi amovible metàl·lica, la disposició dels ganxos metàl·lics, així com l'eficàcia d'aquests, ha de ser l'adequada, ja que bàsicament la retenció de la pròtesi serà produïda pels mateixos. Si es tracta d'una pròtesi completa de resina, la més problemàtica sobre això, s'ha de tenir en compte el bon disseny de la base de la dentadura i la seva superfície, que haurà de ser prou àmplia per aconseguir una major retenció en boca (per millorar la retenció en aquest tipus de pròtesi, existeixen productes adhesius com cremes i pólvores). Si la pròtesi és mixta, el atache haurà de funcionar correctament, doncs és aquest el que facilita la retenció.

Suport[modifica]

El suport de les pròtesis, és a dir les estructures de la boca (dents i periodonci) que suportaran les pròtesis, han de ser acuradament escollides, ja que tant l'estabilitat com la retenció, dependrà en part d'un bon suport. Cal tenir en compte les forces oclusals perquè el suport sigui, la mesura del possible, el més ampli i millor repartit en boca.

Les pròtesis poden ser:

Dento-suportades
Aquelles que són suportades per les dents pilars, o romanents, del pacient, que són dents naturals que aquest encara conserva. Les dents poden conservar íntegrament la seva estructura, o poden ser (en la gran majoria dels casos) tallades per l'odontòleg. Dentosuportades són les pròtesis fixes
Mucosuportades
Aquelles que se suporten sobre el procés alveolar, en contacte amb la geniva que és un teixit fibromucoso. Les pròtesis completament mucosuportades són les típiques "dentadures postisses" (pròtesis completes de resina).
Dentomucosoportadas
Aquelles que combinen els dos tipus de suports anteriorment esmentats, és a dir, se suporten tant en les dents romanents del pacient com en el procés alveolar. Són les pròtesis de metall, les pròtesis parcials de resina, i les pròtesis mixtes.
implantosuportades
Aquelles que són suportades per implants quirúrgics (pròtesis implantosuportades).

Estabilitat[modifica]

L'estabilitat d'una pròtesi és fonamental, ja que una pròtesi inestable (que "balla" a la boca), entre altres coses es balancejarà en mossegar per un o altre costat, pel que no és una pròtesi funcional ja que dificulta la masticació i la fonètica, a més de ser ja de per si incòmoda en boca. L'estabilitat haurà de ser observada mentre es busquen el suport i la retenció més adequades, per aconseguir que els tres principis fonamentals estiguin interrelacionats i aconseguits equilibradament.

Tant la unitat de retenció, com de suport o estabilitat contraresten el moviment protètic atent a les diferents forces que actuen sobre l'aparell protètic i, de no estar correctament dissenyat, inevitablement desplaçarien a l'aparell de la seva inserció.

No obstant això, si analitzem la interfase "pròtesi" "suport" i, cridem a la primera "aparell protètic" i al segon "terreny protètic" tindríem doncs, unitats funcionals que depenguin d'un (en el seu disseny i constitució) i unitats funcionals que depenen de l'altre (quant a la seva preparació prèvia). Exemple d'això és la Torre de Pisa, la inclinació es deu tant als seus components estructurals, com al terreny que la suporta (quan van començar a construir-la el terreny va començar a cedir, de manera que la part superior té una inclinació diferent a la de la part inferior).

Pel que, a més dels factors exposats anteriorment, hauríem afegir un quart:

Fixació[modifica]

La fixació no depèn de l'aparell protètic, sinó del terreny de suport. De la mateixa manera que cada aparell protètic té les seves pròpies unitats de retenció, suport i estabilitat; cada pròtesi tindrà la seva pròpia unitat de fixació. En Pròtesi Total, la unitat de fixació estarà donada per l'estabilitat de la mucosa adherida a l'os, val a dir que, una excel·lent suport quant a quantitat de superfície i a contorn fisiològic del vorell residual ha de dependre de la quantitat d'os romanent (que és en definitiva qui suportarà les forces oclusales) i no d'un teixit hiperplásic mòbil o pendular. En pròtesi amovible o fixa estarà donada per la relació d'inserció periodontal de les peces pilars que fa a la corona clínica del mateix. En pròtesi implantar retinguda la unitat de fixació està íntimament lligada a l'osteointegració de l'implant.

Salut[modifica]

Només la funcionalitat de la pròtesi ja significa qualitat de vida i per tant salut per al pacient, però a més d'això, un altre objectiu fonamental és evitar que la resta de les estructures dentàries de l'aparell mastegador es deteriorin, ja que les pròtesis reparen fins i tot la dimensió vertical de la boca, evitant així malament posicions articulessis que tindrien efectes molt dispars. Quan una boca manca de la totalitat o parcialitat de les peces dentàries, les diferents estructures que componen aquesta cavitat oral es van adaptant a la nova situació, el que produirà possibles situacions inadequades per a la salut els dent curs per a la salut oral en general. Les pròtesis dentals han de tenir en compte les forces oclusals o masticatòries, que són les pressions que es realitzen durant la masticació d'aliments, perquè aquesta pressió estigui repartida i equilibrada, evitant així el sofriment mecànic de la boca i futurs problemes desencadenats.

Estètica[modifica]

En la societat actual, com en temps passats, la estètica es busca per necessitat i per això, ja sigui una necessitat imposada o autoimposada, l'estètica i bona aparença, es convertirà en un altre objectiu més per les pròtesis. La bellesa és una cosa cultural, un concepte abstracte i subjectiu, per això potser no sempre el pacient tindrà el mateix criteri de 'pròtesi estètica' pel que fa al dels professionals sanitaris. Quan es parla d'estètica en aquest camp, pot aparèixer l'error de relacionar el millor i més bell amb el més perfecte, dentadures blanques, dents perfectament alineades i sense cap tipus de desgast, etc., Però, l'objectiu protèsic serà aconseguir una dentadura d'aspecte estètic, però no tan perfecte com sí natural, tenint en compte l'edat del pacient, sexe del pacient, morfologia facial del pacient, mida de la cara i la pròpia dentadura del pacient. Les dents es faran del mateix color i forma que les peces naturals, sobretot si el pacient conserva parcialment dents. Estèticament, una dentadura completa i sana és important, però, les pròtesis no es limiten a restaurar les dentadures, sinó que també restauren la dimensió vertical de la boca i l'aspecte global de la cara.

A l'hora de confeccionar una pròtesi, s'ha de tenir en compte la línia mitjana (que permet saber on va la primera central), la línia de somriure (que permet establir la longitud de les dents), i la línia dels canins (que permetrà determinar l'amplitud del grup anterior).

Tipus[modifica]

Pont de resina
Total amovible metàl·lica
Corona fixa
Pròtesi mixta
Pròtesi completa de resina (dentadura postissa)

El terme dentadura postissa és potser el més conegut, de vegades usat per generalitzar tot tipus de pròtesis, però, la utilització de aquestes paraules és en realitat un error. Hi ha diversos tipus de pròtesis dentals, i cadascuna d'elles seran les indicades segons les necessitats del pacient. De vegades hi ha més d'una solució protèsica per a una mateixa boca, en aquest cas l'odontòleg haurà d'explicar els avantatges i inconvenients d'unes pròtesis sobre unes altres, perquè finalment sigui el pacient qui, aconsellat, triï, tal vegada per salut, comoditat, eficàcia o fins i tot per preu, doncs aquests són alguns dels factors a tenir en compte. Quan la pròpia boca és la que limita el tractament prostodóntic, el tipus de pròtesi a utilitzar serà el que indiqui l'odontòleg. Les pròtesis podrien classificar de diverses maneres tenint en compte diferents característiques de les mateixes (tipus de suport, materials de confecció, tipus de restauració, etc.), Però, segons alguns factors, els tipus de pròtesis es poden classificar d'aquesta manera:

Amovibles[modifica]

Són aquelles que el pacient pot retirar de la boca i tornar a col·locar per si mateix:

No amovibles[modifica]

Són aquelles que bé per cimentat o cargolat, només pot col·locar i retirar l'odontòleg:

Altres[modifica]

Pròtesi mixta
Consten d'una part que va fixa a la boca i una altra que el pacient pot retirar i col·locar.
Pròtesi sobre implants o implantosuportada
Són aquelles que estan suportades per implants fixos. Poden estar fixes als mateixos, o ser un dispositiu mixt que pugui retirar-se dels implants amb facilitat.

Ús de la pròtesi, cures i higiene[modifica]

Cada pròtesi presentarà unes determinades indicacions de les que haurà de ser informat el pacient per l'odontòleg. Segons el tipus de pròtesi el pacient haurà conscienciar en major o menor mesura del manteniment de la mateixa, però, són les pròtesis amovibles (aquelles que el pacient pot retirar de la boca i col·locar novament per si mateix), les que necessitaran d'una especial indicació per a l'usuari. Alguns consells generals per a aquest tipus de pròtesi bé podrien ser:

  • Rentar la pròtesi després de cada àpat, utilitzant un raspall de dents convencional o bé un raspall especial per pròtesi (que es pot adquirir en qualsevol farmàcia), aplicant sabó o qualsevol tipus de rentavaixelles líquid (p.ex.: fairy), després aclarir molt bé amb aigua. L'ús de pasta dentífrica per netejar aquest tipus de pròtesi està contraindicat ja que provoca l'opacitat i deteriorament de la capa externa de la pròtesi eliminant amb el temps la seva brillantor original, promovent la porositat del material, que en el futur facilitarà l'agregació de bacteris a la mateixa i amb si la formació de placa bacteriana i tosca. És important la higiene de la pròtesi així com de la pròpia boca, principalment per salut i per tant per comoditat i benestar, evitant a més la deterioració de la pròtesi, així com males olors o la simple pèrdua de les característiques estètiques de la mateixa. Per això l'odontòleg sol insistir al pacient en la necessitat de realitzar aquesta operació, si no després de cada menjar, almenys una vegada al dia.
  • Retirar la pròtesi per dormir, ja que és recomanable que els teixits de la boca descansin de la pressió a què es veuen sotmeses, almenys unes hores diàriament.
  • Mentre es mantingui la pròtesi fora de la boca, s'aconsella conservar-la en aigua, bé sola, o bé afegint-li unes pastilles desinfectants preparades per a aquest menester. D'aquesta manera s'eviten cops i deformacions, al mateix temps que es conserven millor els materials de què estan fetes les pròtesis.
  • Quan es mantingui la pròtesi retirada de la boca, potser abans de dormir, és aconsellable realitzar massatges a les genives, ja que d'aquesta manera es millorarà el reg sanguini, el que farà que la reabsorció dels teixits sigui almenys alguna cosa menor .

En corones i ponts fixos, el raspallat s'ha de fer de la mateixa manera que el d'una dentadura natural, existint fils dentals especialment dissenyats per a aquest tipus de pròtesi, sent recomanables també els esbandides bucals amb gluconat de clorhexidina o fins i tot fluorur de sodi, prèviament receptats per l'odontòleg.

Materials de fabricació[modifica]

Dona de Tadjikistan amb dents d'or.

Al llarg de la història, a mesura que s'han anat adquirint majors coneixements i s'han anat perfeccionat les tècniques, els materials amb què es fabriquen les pròtesis dentals han variat. Des de les primitives reposicions amb ivori i fins i tot dents naturals humans i animals, fins als materials més actuals i innovadors. Actualment els materials de fabricació són tres: la resina, el metall i la ceràmica.

Metall[modifica]

Per a la confecció de pròtesi, s'han utilitzat elements de fabricació tan característics com el or, metall preciós d'ús molt estès per corones i ponts, que avui dia s'ha vist clarament relegat, encara que segueixi usant-excepcionalment , així com pel seu significat cultural en determinades ètniasi paíss. Actualment, s'usen multitud de aliatges metàl·liques en diferents concentracions. A més de l'or i els seus aliatges, un altre aliatge noble podria ser la produïda entre Ag-Pd (plata - pal·ladi). No obstant això, els aliatges més usades per a la confecció de pròtesi solen ser Cr-Co (crom - cobalt) i Cr-Ni (crom-níquel), ambdues de metalls no nobles. El metall en pròtesi es treballa mitjançant el colat amb la tècnica de la cera perduda, excepte el metall de les pròtesis parcials de resina i de l'ortodòncia amovible, que són filferros prefabricats, o bé si existeix l'ús d'altres tecnologies com els sistemes CAD/CAM per mecanitzat amb 3 o 5 eixos. [1]

Atenció especial mereixen les diferents possibles lèrgias cap a alguns metalls, sent exemple clar la produïda pel níquel, succeint possiblement fins i tot en més del 10% de la població femenina i sent significativament inferior a la masculina (que sembla ser més sensible al crom). [2] Quan això passa, hi ha algunes alternatives com les aliatges preciosos, aliatges pal·ladi - plata, titani, alúmina, o el zirconi. Aquest últim és cada vegada més usat, ja que el zirconi, fabricat amb disseny i fresat assistit per ordinador (CAD-CAM) és un material que no té reaccions al·lèrgiques, tan dur com els aliatges metàl·liques no nobles (encara que més fràgil), i molt més estètic i precís.

Ceràmica[modifica]

La ceràmica, també cridada porcellana, és un material d'origen mineral, dur, fràgil i rígid, obtingut per l'acció de la calor en un forn. Existeixen diferents tipus de ceràmiques per a la confecció de pròtesis dentals, podent classificar-se segons la seva temperatura de fusió (d'alta fusió i baixa fusió), i també per la seva composició química (porcellana feldspàtica, porcellana aluminosa i zirconi dental). Aquest material és actualment molt usat, doncs bé manipulada proporciona a la dent artificial unes qualitats molt similars a les de les dents naturals.

Resina[modifica]

Actualment s'usen diferents tipus de resina tant per a la confecció de pròtesi de resina, com per a les bases de les pròtesis metàl·liques, per l'ortodòncia amovible i per als 'provisionals' (ponts de resina que protegeixen els tallats mentre es realitzen les pròtesis fixes de porcellana). És un material fàcil de manipular, potser el més senzill de tots, alhora que resulta ser el més econòmic. Les dents acrílics que es munten en les diferents restauracions, també són de resina.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Portal ERP SPAIN. Projecte de "fabricació oberta" de pròtesis dentals amb CAD/CAM WorkNC Dental i ERP WorkPLAN (en espanyol). 
  2. Revisió sobre el níquel i la pràctica odontològica (en espanyol). 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Pròtesi dental