Usuari:Mcapdevila/Procter & Gamble

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióProcter & Gamble Co
NYSE PG
Procter & Gamble

LemaA prop de tu, millorant la teva vida
Dades
TipusSocietat anònima
Camp de treballBéns de consum
Història
Creació1837 a Cincinnati Estats Units Estats Units
Governança corporativa
Seu 
Persona rellevantAlan Lafley, President i Conseller delegat
Empleats127.000 (2010)[cal citació]
Indicador econòmic
Capital propiAugment $63,099 miliards(2009)[1]
Ingressos totalsAugment US$78.9 miliards(2010)[1]
Resultat operatiuAugment $16.13 miliards(2009)[1]
Benefici netAugment $12.74 miliards(2010)[2]
Actius totalsAugment $134,83 miliards(2009)[1]

Lloc webhttp://www.pg.com/

Procter & Gamble (P & G) és una multinacional de béns de consum. En l'actualitat[Quan?] és entre les majors empreses del món segons el seu capitalització de mercat. Amb presència en més de 160 països[cal citació] produeix i distribueix marques tan conegudes com Gillette, Pringles, Duracell, Ariel, Tàmpax... i així fins a més de 300 marques de consumibles diaris.

Història[modifica]

Seu de Procter & Gamble a Cincinnati, Ohio.

La companyia Procter & Gamble va ser fundada el Cincinnati, Ohio per un immigrant anglès anomenat William Procter, i un immigrant irlandès anomenat James Gamble. Tots dos homes havien arribat a Cincinnati per separat i havien fundat negocis reeixits, Procter com a fabricant d'espelmes i Gamble com a fabricant de sabons. Després de casar-se amb germanes, van formar una societat al 1837. En aquest temps, Cincinnati era coneguda com a "Porkopolis", era el centre productor de carn més gran del país, permetent així l'accés barat a greix animal - matèria primera bàsica en la fabricació d'espelmes i sabons. Això va atreure molts nous interessats, de manera que cap al 1845 P & G va haver de competir amb 14 fabricants locals més, de marques sense nom de sabó i espelmes. Per diferenciar-se dels altres P & G es va embarcar en una estratègia d'inversió agressiva construint una de les més grans fàbriques als anys 1850 tot i els rumors d'una guerra civil imminent. Durant la guerra P & G va operar durant el dia i la nit per proveir els soldats de la Unió, i per al final de la guerra les vendes s'havien més que quintuplicat a més de $ 1 milió. Quan els soldats van retornar a casa carregant productes d'alta qualitat, distingits pels seus característics empaquetatges de lluna i estrelles, P & G ràpidament va desenvolupar una reputació nacional.

Des dels seus inicis, P & G es va enfocar en la innovació del producte. El 1879, el fill de Gamble, James Norris Gamble, químic de formació, va desenvolupar Ivory, el primer sabó nord-americà comparable als sabons fins importats d'Europa. James transformar els processos de producció del sabó de P & G - i d'espelmes - d'un art a una ciència demanant l'ajuda de professors de Química. Ivory, primer venut nacionalment el 1882 per la seva puresa superior, va transformar a P & G en un productor de marques de primera. Una producció a gran escala d'Ivory va començar en una enorme nova planta, Ivorydale, el 1887 per satisfer la ràpida creixent demanda nacional. P & G també va innovar en establir una força de vendes directa en 1919, eliminant la mediació de majoristes. La distribució directa de la fàbrica a les botigues va millorar la comprensió cap a P & G dels clients minoristes i va permetre els departaments de la companyia el 1924.

Procter & Gamble també va ajudar a introduir les novel·les, conegudes en anglès com "Soap Operas", el 1933. La novel "Guiding Light", primer es va llançar a l'aire com una sèrie de ràdio de 15 minuts el 1937, i encara és produïda per Produccions P & G apareixent diàriament a CBS.

Durant la dècada de 1920 els gerents de marques van ser encoratjats a ser emprenedors i gestionar les seves marques com empreses individuals. Es va crear una gerència de marca competitiva en 1931, formalment permetent a cada gerent de marca captar segments de consumidors diferents. L'organització va començar formant-se al voltant de línies de productes perquè decisions de negocis més ràpides i més orientades a clients fossin fetes pels gerents de marques en els nivells menors de la jerarquia corporativa. El 1943, P & G va crear la seva primera divisió de categoria per producte, els departaments de productes de farmàcia, enfocats en una línia en creixement de productes per cura personal. Tide, un revolucionari detergent sintètic llançat el 1946, va ser desenvolupat contra els desitjos de l'alta gerència a través d'un programa secret de 5 anys conegut com a Projecte X. La gerència major finalment va posar en marxa el projecte i Tide capturar el lideratge del mercat en només 4 anys, i encara el manté 50 anys després.

A Espanya, Procter & Gamble va començar el seu camí en els anys 60 amb la fàbrica de detergents de Mataró, on va fabricar principalment el seu producte estrella Ariel, amb aquella campanya xocant però efectiva: "I a qui l'hi ha dit vostè?", després comercialitzaria el Fairy i els altres productes ... En els anys 70 va traslladar la seu i la direcció general de l'empresa a Madrid, construint a Còrdova la seva segona fàbrica.

Marques[modifica]

  • Desodorants: Old Spice, Secret, Sure, Mum, Gillette Sèries.
  • Bolquers i productes per a nadó: Baby Fresh. Kid fresh, Luvs, Pampers, Wash a bye baby, Dodot
  • Menjar i beguda: Eagle Snacks, cafè Folgers, Millstone Coffee, Oleana/Olestra, Pringles, Purita oil, Tender leaf tea.
  • Perfums: D & G, Avril Lavigne, Britney Spears, Christina Aguilera, Giorgio, Hugo Boss, Laura Biagiotti, Old spice, Xarxa, Venezia, Wings, Lacoste, Gucci, Escada, Dunhil, Mont Blanc, Valentino, Rochas.
  • Cura dels cabells i Tints: Pantene, Herbal Essences, Head & Shoulders (H & S), Pert, Vidal Sasson, Miss Clairol, Koleston, Wellaton, Motif, Soft Color, Infusium23.
  • Afaitat: Gillette.
  • Higiene femenina: Always, Tampax, Attends, Tess, Naturelle
  • Bugaderia i neteja: Biz, Bold (abans Bold 3), Bounce, Cascade, Cheer, cèrcols, Comet, Dash, Dawn, Downye, Era, Ivory, Joy, Don Limpio (Mr Clean als Estats Units), Tide ( Ace a llatinoamèrica), Ariel, Llevat, Ràpid, Màgia Blanca, Rindex, Lavan Sant. Fairy (Down a llatinoamèrica, Magistral a l'Argentina), cert i Vencedor
  • Medicines: DayQuil, Metamucil, NyQuil, pèptids Bismol, Percogesic, Therma Care, Vick (VapoRub, xarop i trianglets).
  • Medicaments amb recepta mèdica: Actisite, Brontex, Dantrium, Didronel, Macrodantin, Ultradol, Zebete, Ziac (venuts a l'agost 2009)
  • Cura dental: Cloraseptic, Crest, Oral-B, Pro, Fluocaril i Parogencyl.
  • Paper higiènic: Banner, Bounty, Charmin, puffs, Royale, Summit, Bess, Tempo, Lirio.
  • Tovallons: Buffett, Charmin, Lunch, Xef.
  • Sabons: Camay, Coast, Ivory, Escut (Safeguard als Estats Units), Zest, Fairy, Monclar.
  • Productes de bellesa: Max Factor, Cover Girl, Olay, SK-II
  • Aliment per a mascotes: Iams i Eukanuba
  • Ambientador: Ambipur, Febreze

Marques del passat[modifica]

Marques comercials que van pertànyer a Procter & Gamble en el passat:

Política mediambiental[modifica]

El 22 d'octubre de 2003, en un article titulat "Procter & Gamble caçat", la BUAV revela que Procter & Gamble ha estat pressionant activa i agressivament als que prenen les decisions a la Unió Europea perquè redueixin l'impacte de qualsevol prohibició europea de proves amb animals per poder seguir amb les seves activitats d'experimentació animal.

Un memoràndum intern enviat a la Unió Britànica contra l'abolició de la vivisecció (publicat en el diari britànic The Independent el 11 d'abril de 2002) va revelar que secretament Procter & Gamble havia pressionat a la Unió Europea per que donés suport les proves en animals per a articles de bellesa i de tocador. El memoràndum explicava que l'interès de Procter & Gamble a experimentar amb animals havia de mantenir-se en secret, i que "era important que Procter & Gamble quedés fora dels mitjans de comunicació, ja que podria danyar la seva imatge l'ésser vista com una companyia que experimenta amb animals."

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Procter & Gamble