Usuari:Mcapdevila/Sloop

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El sloop "Freedom" (12mR, 1980), defensor de la copa Amèrica de vela pel NYYC

Un sloop és una balandra aparellada amb una sola vela al triangle de proa, un floc (o bé un gènova) envergat a l'únic estai de proa. El terme sloop ve de l'holandès sloep. Un sloop és un vaixell de vela amb aparell proa - popa i un únic pal més avançat que el pal d'un cúter. El triangle de proa d'un sloop és menor que el d'un cúter, i a diferència d'un cúter, un sloop en general només porta un floc, encara que aquesta distinció no és definitiva, alguns sloops, com el Sloop Amistat en té més d'una. En definitiva, la posició del pal és el factor més important per a determinar si un vaixell està classificat com a sloop.

Resumint, en un vaixell amb pal únic, aparellat amb una cangrea per major, la distinció més clara entre un sloop i un cúter és la longitud de l'estai. En el sloop, arriba fins a l'extrem exterior del bauprès, el que significa que el bauprès ha de romandre sempre en posició i no pot retreure's. En un cúter, l'estai de proa va fins a la part anterior del casc. Això permet retirar el bauprès cap a l'interior i estibar-lo. Això pot ser útil en els ports amb amuntegament o estibant el floc en condicions de vent fort.

Prestacions[modifica]

Sloop amb aparell de cangrea
Típic sloop Bermuda
Pla vèlic d'un sloop, amb un floc, una cangrea per major i una escandalosa
Un sloop J/24

Cap disseny és perfecte per a totes les condicions; els sloops estan dissenyats per optimitzar la navegació contra el vent. No obstant això, els sloops també poden oferir un excel·lent compromís acceptable en general, si no òptim, en tots els angles de navegació. És evident que la direcció més difícil de navegar és cap a sobrevent (conegut en termes nàutics com cenyida), fet que requereix algunes característiques específiques de disseny. La vela ha de ser el més vertical possible per optimitzar l'energia del vent.

Dues forces actuen sobre un vaixell per a empènyer fora de la vertical (també conegut com a escora final):

  1. el pes propi de l'aparell tendirà a fer escorar el vaixell, i
  2. la força lateral del vent sobre les veles.

El sloop és un aparell lleuger amb pocs cables i vergues i les veles en un sloop tendeixen a ser planes, el que minimitza la força cap als costats quan està ben "ajustat". Les forces d'escora també són contrarestades per la quilla, que utilitza el pes i la hidrodinàmica per compensar les forces de l'eixàrcia i les veles.

Quan es navega en cenyida, també és important poder minimitzar l'arrossegament del vent sobre la vela i l'aparell. Una de les principals causes de la resistència de la vela és un vòrtex de turbulència d'aire generat a la part superior del pal i de la vela. Entre les causes secundàries hi les formes aerodinàmiques no òptimes dels pals, l'estai i les escotes. El sloop redueix al mínim l'arrossegament de la punta del vòrtex amb un disseny de veles altes i estretes (d'aspecte alt), maximitzant d'un vòrtex determinat en comparació amb un de veles quadrades o de gàbia. A més, la simplicitat de l'aparell redueix la resistència induïda per les escotes, pals i vergues.

Veles emprades[modifica]

Per maximitzar la quantitat de vela que porta, el sloop clàssic fa ús d'un bauprès, que és essencialment un pal que es projecta cap endavant des de la proa del vaixell. Per navegar a favor del vent, el típic floc pot ser substituït (o de vegades complementat) per una vela més gran corba coneguda com a spinnaker, o gennaker. El floc típic conegut com a jib, que no se solapa amb el pal més d'un 10 o 20 per cent, pot ser substituït per un Gènova, que se superposa al pal del 55 al 100 per cent segons les normes de regata i de vegades més. La vela major i el Gènova formen una doble ala molt eficient.

Connotació moderna civil[modifica]

Els sloops en la seva forma moderna van ser desenvolupats per la Marina francesa com vaixell ràpid per eludir el bloqueig de la Royal Navy. Posteriorment, van ser adaptats com vaixells de "pràctic" (vaixells petits que porten a bord d'un vaixell, un pilot per orientar-lo en un port). Més tard, es van adaptar a cúters de menor port.

Els primers sloops moderns van ser equipats amb vela tipus Bermuda, anomenat així com a resultat del seu desenvolupament a Bermuda, durant el segle XVII. Antics boscos de savines centenàries en aquestes illes permetien fabricar pals d'una sola peça. Aquest aparell s'anomena també aparell Marconi a causa de la semblança del seu alt pal i la complexa eixàrcia amb les antenes transmissores de ràdio de Guglielmo Marconi.

L'estat de la tècnica dels sloops de regates avui es pot veure a la IACC (International Americas Cup Class), amb els iots que competeixen a la Copa Amèrica. Aquesta afirmació només és certa en el sentit que és allà on s'ha gastat la més gran quantitat de diners (en aquesta classe), però tan sols per a construir els vaixells més ràpids que compleixin amb la norma IACC.

S'han construït sloops molt més ràpids que no encaixen amb la norma IACC, utilitzant tecnologies prohibides, com quilles pivotants i llast d'aigua mòbil. L'actual regata "Volvo Ocean Race" està utilitzant una nova classe, la classe Volvo 70, que compta amb una quilla pivotant, construït amb fibra de carboni i amb un pla vèlic molt potent. El rècord de distància de 24 hores ha estat recentment trencat en diverses ocasions, amb el ABN AMRO 2 ajusta la distància del rècord de 563 milles (1.043 km) per a un mono-casc (gener de 2006). Aquests vaixells naveguen habitualment a o per sobre de la velocitats del vent i poden sostenir a mitjanes de 20 nusos (37 km/h) mantenint la velocitat hora rere hora.

L'sloop esportiu més gran construït fins a la data és de Mirabella V, amb un pal de fibra de carboni de 289 peus (90 m) d'alçada.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • "Sloop John B", una cançó tradicional sobre un viatge malaguanyat al vaixell del mateix nom, famosa per The Beach Boys[cal citació]
  • Hudson River Sloop Clearwater, un sloop tradicional llançat el 1969 per promoure la consciència ambiental [cal citació]
  • Sloop Woody Guthrie, un vaixell bessó del Clearwater que ajuda a promoure la consciència ambiental[cal citació]
  • Aparell d'arbre a popa, un aparell amb un pal situat molt més enrere que en un sloop o un cúter[cal citació]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Sloop