Usuari:Mcapdevila/Subjecció de càrrega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un membre de la Armada dels Estats Units assegura les corretges d'un palet durant un exercici d'entrenament.

Les elements de subjecció de càrrega són cintes o corretges proveïdes d'enganxalls i tensors que s'usen per subjectar càrrega o equipatge durant el seu transport.

El material que se sol utilitzar és polipropilè pel seu reduït cost, si bé a causa del seu baixa càrrega màxima possible no se'n recomana l'ús per a aplicacions de seguretat. Les subjeccions de polièster, de cost superior, s'arriben a validar per al seu ús professional.

Subjecció de polièster[modifica]

Per reduir la dilatació durant el seu ús, les subjeccions es solen sotmetre a tensió després de la seva fabricació. Per augmentar la densitat de la superfície i millorar la resistència del material davant la brutícia se'ls sotmet a un procés de impregnat. L'amplada estàndard és de 25, 35, 50 i 75 mm i la seva tensió de ruptura oscil·la entre 250 i 10.000 daN (1 Decanewton = 10 Newton).

La ferramenta es cus amb costures de seguretat i amb ells es cus també una cinta tèxtil amb les característiques de la subjecció (material, tensió de trencament, norma de validació).

Tancament a tensió[modifica]

Subjecció a tensió i trinquet d'una corretja a tensió per assegurar una càrrega de troncs.

Les subjeccions més senzilles es fixen amb un tancament de metall colat. El tancament consta d'una nervadura desviadora i un mordassa sora estries dóna. La cinta es pot lliscar en una direcció, però no en la direcció contrària pel bloqueig de la mordassa sora.

Trinquet[modifica]

Amb l'ajuda de trinquets s'aconsegueixen en general elasticitats de fins a 500 daN. Cal, però, trinquets especials (DoTension) que poden arribar a 1000 daN. Els trinquets d'alta gamma són de acer inoxidable o reforçats amb zinc. En càrregues professionals (per a camions) s'utilitzen 3 tipus de trinquets: els trinquets de palanca llarga, els de palanca curta i els trinquets de càrrega pesada. A més, els trinquets es divideixen en tres grups segons la direcció en la qual ocorre la força per crear l'elasticitat inicial: el trinquet tractor, el trinquet de xoc i el trinquet múltiple (tractor i de cop).

Ferramenta final[modifica]

Segons el camp d'aplicació es dota a les subjeccions amb diferents tipus de ferramentes. Els més freqüents són ganxos punxeguts, ganxos punxeguts amb tanca, triangles (perxa, ull), ganxos triangulars, ganxos d'urpa, ganxos de marc i ganxos plànols.

Normes de seguretat[modifica]

Les subjeccions industrials es comproven segons les normes DIN 60060, VDI 2701 o EN 12195-2 depenent del seu camp d'aplicació. Les càrregues de fractura permeses s'imprimeixen en un senyal blau cosida a la subjecció. Les subjeccions s'han de sotmetre a comprovació de forma regular i abans del seu ús s'ha de comprovar si no tenen danys visibles. Les subjeccions sense el senyal de comprovació no s'han d'utilitzar.

Exemplars de motxilla[modifica]

En els darrers anys s'han fet populars aquests tipud de subjeccions per tancar una bossa, una motxilla o bé per fixar objectes en paquets d'equipatges. En el cas de les motxilles s'utilitzen per exemple per fixar-hi el sac de dormir o l'estoreta aïllant.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Subjecció de càrrega


Nota[modifica]